(1554) Vepřové podle pana fořta

vepřová plec
cibule
kořenová zelenina
houby – čerstvé, sušené, sterilované nebo mražené
sádlo
smetana (šlehačka)
zakysanka
lžíce hladké mouky
bobkový list
celý pepř
nové koření
jalovec
snítka tymiánu nebo špetka sušeného

Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (nemusí být mnoho) a osmahneme do růžova. Pak vložíme na kostky nakrájenou plec a v zeleninovém základu orestujeme. Přidáme veškeré koření (kromě bobkového listu lle dát  všechno do čajítka a při dohotovení pohodlně vyjmout), podlijeme vařící vodou (a pokud použijeme houby sušené, i vodou, ve které se namáčely), osolíme a zvolna dusíme do poloměkka. Pak přidáme pokrájené houby a společně dodusíme. Vyjmeme koření, zahustíme smetanou s moukou, dobře provaříme a do hotového už bez vaření vmícháme zakysanku, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Jde to i s plátky krkovičky nebo kotlety, měkké maso vyjmeme a po dohotovení omáčky ho vložíme zpět a prohřejeme.

Recept poslala Fialka
(s hrůzou jsem zjištila, že jsem si nezapsala autorku, ale už se přihlásila 🙂 )

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1554) Vepřové podle pana fořta

  1. bozena.fialova napsal:

    Kajícně se přiznávám k autorství. :-))

  2. a.rena napsal:

    A víš, že jsem tě tipla taky? A proč kajícně? Na tu dobrotu stačí jediné citoslavce: MŇAM! ?

  3. jarybarka napsal:

    Boženko to je paradní recept.Se zeleninou a houbama a tím kořením hmmm úplně citím tu vůni.

  4. BOYE napsal:

    Boženko (krom jiného, co se tě týká 🙂 ), zrovna tady laboruju nad tím, co s dalším obrkusem kančí kýty. A říkám si: „Na divoko?, svíčkovou?, nebo něco vymyslet a risknout?“ Tak dík! Včera jsem musela přesypat houby, protože je mám ve velké sklenici a někdo do ní drcnul (zrovna tobě budu vysvětlovat, co se stane, když se rozjede drclej vagon na blbou kolej, že), ona přibrzdila o kompot a praskla. No, tak jsem aspoň zkontrolovala moly a jinou houbožravou verbež (všichni emigrovali před sušením) a houbám dala nový domov… Už se těším na to olizování uší. Měla jsem děěěěsnou chuť na něco s kořením…

    • bozena.fialova napsal:

      Copak drclej vagon na blbou kolej, pokud je prázdná, je to špatenka, ale
      zůstane aspoň celý. Horší je, když pořádně drclej vagon drcne do dalšího
      vagonu. Rána jak z děla, z obou se práší, někdo zasvěcený prohlásí: „Došel!“ a ty vozy z toho mají snad radost, protože si na koleji poskočí jak rozdováděná kůzlata. Většinou se trefí zase na kolej zpátky, když jim to ale nevyjde, tak se tomu skotačení říká „nehodová událost“. :-))
      Pokud sklenice nebyla na střepy, tak se nic zlého nestalo, hlavně že v houbách nejsou žádné breberky.
      K receptu samotnému – mám ho léta vyzkoušený, musím to vařit na dva dny, ohřáté je snad ještě lepší. Jen varuju, při olizování uší se můžou za nimi vyskytnout i boule, takže žádnou paniku, ony záhy zmizí. :-))

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Ještě se šípkovou ?

  5. Vera M. napsal:

    To je fakt dobrota, taky skoro cítím tu fantastickou chuť koření , zeleniny, hub…
    A u nás omáčky s knedlíkem jdou nejvíc na odbyt, takže díky, uvařím

  6. kvetula.v napsal:

    Boženko, přiznej se, který sličný fořt Ti takovou ňamku uvařil, že jsi na něj nezapomněla a vaříš ji podle něj dál? ?
    Já měla v plánu na neděli vepřové na celeru. Po přečtení jsem hbitě přepsala jídelníček. No co, je to ze stejné autorské kuchyně a je mi jasné, že to bude taky olalááááá ?

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznávám, že mám chuť jak na to vepřové, tak na toho krásného pana Fořta???

  8. jarybarka napsal:

    Hele vy tady!!!Nakonec vám budu závidět,že si nemůžu UPB.???

  9. adela.adale napsal:

    Vyzkoušeno, opravdu moc dobré, a určitě nebylo naposledy… díky, Boženko 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..