vepřová plec
cibule
kořenová zelenina
houby – čerstvé, sušené, sterilované nebo mražené
sádlo
smetana (šlehačka)
zakysanka
lžíce hladké mouky
bobkový list
celý pepř
nové koření
jalovec
snítka tymiánu nebo špetka sušeného
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (nemusí být mnoho) a osmahneme do růžova. Pak vložíme na kostky nakrájenou plec a v zeleninovém základu orestujeme. Přidáme veškeré koření (kromě bobkového listu lle dát všechno do čajítka a při dohotovení pohodlně vyjmout), podlijeme vařící vodou (a pokud použijeme houby sušené, i vodou, ve které se namáčely), osolíme a zvolna dusíme do poloměkka. Pak přidáme pokrájené houby a společně dodusíme. Vyjmeme koření, zahustíme smetanou s moukou, dobře provaříme a do hotového už bez vaření vmícháme zakysanku, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Jde to i s plátky krkovičky nebo kotlety, měkké maso vyjmeme a po dohotovení omáčky ho vložíme zpět a prohřejeme.
Recept poslala Fialka
(s hrůzou jsem zjištila, že jsem si nezapsala autorku, ale už se přihlásila 🙂 )
Kajícně se přiznávám k autorství. :-))
Já si to myslela, díky 🙂
A víš, že jsem tě tipla taky? A proč kajícně? Na tu dobrotu stačí jediné citoslavce: MŇAM! ?
Boženko to je paradní recept.Se zeleninou a houbama a tím kořením hmmm úplně citím tu vůni.
Boženko (krom jiného, co se tě týká 🙂 ), zrovna tady laboruju nad tím, co s dalším obrkusem kančí kýty. A říkám si: „Na divoko?, svíčkovou?, nebo něco vymyslet a risknout?“ Tak dík! Včera jsem musela přesypat houby, protože je mám ve velké sklenici a někdo do ní drcnul (zrovna tobě budu vysvětlovat, co se stane, když se rozjede drclej vagon na blbou kolej, že), ona přibrzdila o kompot a praskla. No, tak jsem aspoň zkontrolovala moly a jinou houbožravou verbež (všichni emigrovali před sušením) a houbám dala nový domov… Už se těším na to olizování uší. Měla jsem děěěěsnou chuť na něco s kořením…
Copak drclej vagon na blbou kolej, pokud je prázdná, je to špatenka, ale
zůstane aspoň celý. Horší je, když pořádně drclej vagon drcne do dalšího
vagonu. Rána jak z děla, z obou se práší, někdo zasvěcený prohlásí: „Došel!“ a ty vozy z toho mají snad radost, protože si na koleji poskočí jak rozdováděná kůzlata. Většinou se trefí zase na kolej zpátky, když jim to ale nevyjde, tak se tomu skotačení říká „nehodová událost“. :-))
Pokud sklenice nebyla na střepy, tak se nic zlého nestalo, hlavně že v houbách nejsou žádné breberky.
K receptu samotnému – mám ho léta vyzkoušený, musím to vařit na dva dny, ohřáté je snad ještě lepší. Jen varuju, při olizování uší se můžou za nimi vyskytnout i boule, takže žádnou paniku, ony záhy zmizí. :-))
Krásně napsané, díky moc, dnes jsem si potřebovala přečíst něco milého ?
Ještě se šípkovou ?
To je fakt dobrota, taky skoro cítím tu fantastickou chuť koření , zeleniny, hub…
A u nás omáčky s knedlíkem jdou nejvíc na odbyt, takže díky, uvařím
Boženko, přiznej se, který sličný fořt Ti takovou ňamku uvařil, že jsi na něj nezapomněla a vaříš ji podle něj dál? ?
Já měla v plánu na neděli vepřové na celeru. Po přečtení jsem hbitě přepsala jídelníček. No co, je to ze stejné autorské kuchyně a je mi jasné, že to bude taky olalááááá ?
Přiznávám, že mám chuť jak na to vepřové, tak na toho krásného pana Fořta???
No toto!
Kresleného, to je snad jasný ???
Děvčata moje milá, fořtů sličných, méně sličných, by i nesličných je o hodně méně než šafránu, takže nezbývá, než se spokojit s kusem vepře upraveného dle receptu uvedeného výše. :-))
Je tam napsáno – vepřová plec. Udělám, opravdu, a potom tady bude UPB (uvařeno podle bramboračky) ?
Hele vy tady!!!Nakonec vám budu závidět,že si nemůžu UPB.???
A proč bys nemohla? Co ti v to brání?
Vyzkoušeno, opravdu moc dobré, a určitě nebylo naposledy… díky, Boženko 🙂