(1561) Kandovaná pomerančová kolečka (v čokoládě)

1 bio pomeranč (chemicky neošetřený)
100 ml vody na cukerný roztok
100 g pískového cukru
250 ml vody na vaření
(100 g kvalitní čokolády,  ne čokoládové náhražky)

Napřed musíme pomeranč zbavit hořkosti, takže ho omyjeme a nakrájíme na asi 1/2 cm silné plátky. Do hrnce nalijeme 250 ml vody a přivedeme k varu. Vložíme pomerančová kolečka a asi 2 minuty povaříme. Kolečka vyjmeme, odložíme na talířek a necháme 10 minut v chladu (musí opravdu vystydnout). Vodu vylijeme. Tento postup opakujeme třikrát – nepokoušejte se to ošidit nebo budete mít pomeranče hořké.

Když máme hotovo, nalijeme do  hrnce  100 ml vody a vsypeme 100 g cukru. Rozmícháme a pomalu přivedeme k varu. Vložíme studená kolečka pomeranče, promícháme, aby se cukerný roztok dostal všude, ztlumíme teplotu a pomalu vaříme asi 20 minut, občas promícháme . Pomeranče trochu zprůhlední a cukerný roztok zhoustne. Pak kolečka vylovíme a rozložíme  na mřížku, aby okapala.

Připravíme si sušičku, kdo nemá, roztopí  troubu na 60°. Mřížku na pečení vyložíme pečícím papírem, na který rozložíme pomerančová kolečka.  V troubě sušíme při pootevřených dvířkách, aby unikala vlhkost, asi 60 minut.  Plátky občas otočíme, aby se sušily rovnoměrně, ke konci  můžeme odstranit  papír a dát je přímo na mřížku. Kolečka  postupně přestanou lepit a cukerný roztok  na nich zaschne. Po vyjmutí je necháme  vychladnout a ještě trochu zaschnout

Tuto fázi lze vynechat –  do hrnce rozlámeme čokoládu  a pomalu rozpustíme. Přidáme trochou vody (asi 2 polévkové lžíce),  a rozmícháme do hladka. Kandované pomeranče namáčíme v čokoládě (jen z poloviny, je to efektní) a necháme zaschnout na pečícím papíru.  Měly by se spotřebovat do týdne  (pro delší  skladování by se muselo prodloužit  sušení do důkladnějšího proschnutí), ale budete rádi, když vydrží hodinu.

Rozpis je  na cca 8 kandovaných pomerančových koleček.  Omlouvám se za fotku, než mě napadlo je vyfotit, nebyly. Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1561) Kandovaná pomerančová kolečka (v čokoládě)

  1. 60anda napsal:

    Já vím,že je to mimo mísu, ale nadá mi to. Včera jsem dělal fořtovo vepřové a málem jsem neuhájila pro sebe na dnešní oběd. Famozní. Dík za sklizené ovace.

  2. jarybarka napsal:

    Když je to s dobrou čokoládou tak to bych klidně mohla.?

  3. Vera M. napsal:

    Tak po tomhle receptu pasu . Díky za to podrobné školení . Jako malé mi to babička dělala a samozřejmě nevím , jak to dělala . Byla to mnamka moc veliká a já tam čokoládu vyzkoušim

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádherně popsaný recepísek ?
    Jen já toto neměla ráda ani jako dítě, takže Hadérko promiň, ale dělat nebudu. I když ….. přijde mládě s tím, že požaduje a bába se roztočí na vrtuli a bude ráda za tento recept. ???

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..