(1562) Sakrajda aneb perníkový závin II.

200 g hl mouky
100 g žitné (autorka měla zbytek chlebové, tak  ji tam vrzla)
1  KL prdopeče
2 KL  perníkového koření (od Grešíka)
1/2 KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého hřebíčku
200 g moučkového cukru
2 PL medu
1 vejce
60 g rozpuštěného másla + kousek na potření
šplouch rumu

Na náplň:
300 g povidel
200 g vlašských ořechů
šplouch rumu
citronová kůra

Z ingrediencí uhňácejte hladké nelepivé těsto. (Bude se zdát sladké, ale bacha, náplň už se nesladí). Bylo potřeba přidat asi 2 PL mléka. Zabalte do fólie a šup s tím do lednice do druhého dne.
Těsto pak vyválejte na tloušťku cca 5 mm – je třeba podsypávat, ale pracuje se s ním dobře. A natřete náplní: 250-300 g povidel (vzala jsem malou skleničku 0,3??, mám svoje neslazená, jsou spíš do kysela, ale sem to ladí).
Do povidel zamíchejte asi 200 g strouhaných ořechů (dala jsem je do mickéru , kdo by se s tím strouhal), zase šplouch rumu a citronovou kůru. Náplň jsem ještě posypala asi 4 PL ořechů.
Zamotejte do rolády a dejte na plech. To už je trochu horší, neb roláda je dost dlouhá, ale to dáte. Vrch pomažte vajíčkem a posypte sekanými ořechy. Peče se cca 35 minut na 180° na horkovzduch. Popraskala mi, ale to neva, náplň díky ořechům nevytéká. Jak ji dopečete, rozpusťte si asi 1,5 cm másla a smíchejte s rumem – podlevočně a roládu s tím pokapejte – já jsem neodhadla množství a tak jsem to do těch prasklin zkrátka nalila, jakýpak kapání, když je v tom rum, no né? Pocukrovat a hotovo.

Recept poslala Devětapadesátka  a je ponechán takřka bez úprav: „Tak, ďoučata (recept je prý z Podkrkonoší), závin se povidl – je moc dobrý, voňavý, křehký a díky nakyslým povidlům není moc sladký. Tož vzhůru do toho!“

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1562) Sakrajda aneb perníkový závin II.

  1. Jana Macůrková napsal:

    Ořechy nestrouhán, ale melu na masovém strojku na nejhrubší planžetě. Je to rychlé a to velmi.

  2. jarybarka napsal:

    Jéje ten je krásný.A s ořechama!Perník zrovna nevyhledávám ale toto vypadá luxusně.Určitě upeču.
    Popis je bezva a doufám,že tam budu mit taky praskliny,protože jak vidno ty se zrovna hodí.???

  3. 60anda napsal:

    Sakrajda, sakrajdu bych si dala s fleku

  4. lakysa22 napsal:

    Fšechno bych měla, jen ta žitná, ani chelblová…?
    A voní to až sem!

  5. a.rena napsal:

    Ale to je nááádhera! Něco podobného dělávám na Vánoce, ofšem toto musím zkusit v průběhu roku.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Úžasný výraz – šplouch rumu ???
    Vypadá moc zajímavě, určitě udělám i s těma prasklinama ??

  7. kvetula.v napsal:

    Nemám perníkové koření… nestačil by obyčejný prášek do perníku + to další uvedené koření ? ? To všechno bych měla … i ten rum na šplouchání ? 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..