(1567) Cikánské párky oujezdské babičky

2 velké cibule
4-6 čerstvých paprik
2-3 kyselé okurky (podle velikosti)
rajský protlak
2 lžíce sádla nebo oleje
1-2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky mleté sladké papriky
teplý vývar
pepř, sůl
8 libových párků

Cibuli nakrájíme na měsíčky a opečeme je na oleji nebo sádle. Zasypeme moukou a mletou paprikou, osmahneme a zalijeme teplým vývarem a rajským protlakem tak, abychom získali hustotu řidší omáčky. Teplotu snížíme na minimum, omáčku osolíme a opepříme a prováříme asi 20 minut.
Papriky a kyselé okurky nakrájíme na proužky a osmahneme je na rozehřátém másle. Restujeme je do okamžiku, kdy začnou být vláčné a ohebné. V závěru je osolíme.
Do cibulového základu vložíme celé párky, opečené proužky paprik a okurek a asi 10 minut společně prohřejeme.
Dochutíme a podáváme s pečivem nebo pečenými brambory.
Já to vylepšil ještě chilli.
(já se tomu ani nedivím, jak ho znám, hlavně jeho plechová ústa….)

Recept poslal Petr Zeman

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1567) Cikánské párky oujezdské babičky

  1. Iva Janovská napsal:

    To mi připomíná léta mladické nerozvážnosti a kotlíkové vaření. Nejvyšší čas oprášit vzpomínky a díky za připomenutí. Bude k večeři. Teplá okurka mi nevadí a místo párků dám pikantní klobásu.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Tepla okurka mi tez nevadi, ale chutove mi absolutne neladi s temi paprikami. Ale porad se mi libi ten puntikatej talir.

    • BOYE napsal:

      Já ten puntíkatej taky mám v oblibě. A kdybych se do toho chtěla pustit, zavedla bych debatu na téma OSM PÁRKŮ 🙂

    • sharka.68 napsal:

      puntikatý nádobí, kdysi jsem měl akolegyni…dostala od tchánů kompletní puntikatej servis k svatbě – kompletní, všechny talíře, hrnečky, podšálky, terinu,polévkovou mísu,tácy..prostě fakt všechno… měla to na užívání a letama servis řídnul, semo tamo se něco rozbilo,odštíplo a když vzal az asvé i polívkévá mísa, rozhodla se, že si tehdá ke svejm 50 nám, pořídí porculán podle svého gusta…no, než to udělala, přijela její tchýně a se slovy- Zdeničko, už si dlouho říkám, že bys potřebovala oživit ten tvůj servis, co jsi od nás dostala k svatbě… a Zdena celá pobledlá, neschopná slova, vybalovala puntikovanou sadu II. , kompletní, se vším všudy a tchán jí radostně do toho ticha říkal – My si ji tehdá koupili taky, ale nikdy jsme ji nepoužili,tak se ti teď bude hodit…. s pěnou u húst, nám to tehdy líčila v práci..kupodivu to všichni aktéři přežili… kdykoli vidím červený puntiky na bílém podkladu, musím se smát 😀

      • Francizska napsal:

        Pobavila jsi mne. Dokážu si představit to zoufalství. Musim se tomu smát, ale zažít bych to nechtěla. Asi jsem z puntíků vyléčená.

      • BOYE napsal:

        Naši dostali k svatbě sadu obyčejných puntíkatých hrnků – žádné bucláky, prostě rovné hrnky s většími puntíky. Když mi bylo cca patnáct, zbývaly poslední dva, tak jsem si jeden nechala jako „svůj“ a jeden odjel na chalupu. I můj časem dosloužil a tak mi máma dala ke čtyřicetinám ten chalupní. Byl trošičku okouslý, tak jsem ho měla v kuchyni na sůl. A asi před pěti lety Dorostence upadl a byla z toho strašně nešťastná, protože předpokládala, že můj citový vztah k oné pamětihodnosti je zcela zásadní. A tak střepy sesbírala a zdrátovala. Tím ten hrnek dostal opravdu dávku citové závislosti a dávám si do něj suché kytky, poklady…
        Nicméně naše modré nádobí se taky vytlouklo a začínáme pořizovat diametrálně odlišné. Naše dodavatelka „modrého Angličana“ naštěstí chápe 🙂

      • Jana Macůrková napsal:

        Pořád lepší troje puntíkatý nádobí než trojí porculánoví jeleni se (jak říká můj švagr – myslivec) zlámanáma nohama…

  3. jarybarka napsal:

    Mě by stačil pouze ten párek.Taková omáčka je zŕejmě pro odvàžné chlapy.

  4. sharka.68 napsal:

    jaká oujezdská babička? Tohel se dělávalo ve starý putyce U Soudku u Anenského podjezdu v Perníkovicích, jen to bylo přepasírovaný nebo možná už tehdá rozmickovaný..dávali jsme si to vždycky po tréninku, byla to mana k těm 2 pivům..a někdo chtěl jen tu omajdu s dvěma rohlikama…ježiši, to už je 35 let….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..