… přesně podle normy aneb vzpomínáme na obaaalku 🙂
Na půl kila salátu budete potřebovat:
200 g pařížského salámu
90 g sterilovaných okurek
30 g sterilovaného hrášku
13 g cibule
150 g majonézy (nejlépe domácí, z domácích žloutků)
5 g krupicového cukru
5 g soli
10 g plnotučné hořčice
2,5 g octa (jedna čajová lžička)
4 g worcestrové omáčky
pepř (0,25 = na špičku nože)
Salám a okurky nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli nakrájejte hodně najemno a spařte horkou vodou. Všechny ingredience dejte do mísy, důkladně promíchejte a nechte v chladu několik hodin uležet.
Pro tu legraci jsem fakt všechno vážila. Haderach
Krásné retro, jen pro ty mladší a pro ty, kteří nakupují v menších obchodech – pařížský salám je podobný šunkovému, dnes bych nejvíce podobný viděla šunkový s hovězím. Asi budu muset počkat na nějakou sešlost a taky si ho udělat, pro dva se mi moc nechce
Já použila vídeňský 😉
No, my jsme taky dva, ale toto vidím na dvojitou dávku… to FAKT dáme (když, tak zbyde na zítra) 🙂
Druhý den je ještě lepší 🙂
já si pořád pletu pařížskej a pochoutkovej…ale ono je to jedno,na mě moc majonézy, proto je nemusim…ale nejradši mám u Inky Ševcovskej mls….
jinak salátům moc nedám…do papíru jsem si kupovávala jako děcko vlašák…a nebo do kelímku vídeňskej, do papíru byl moc mokrej…..
Tak ten schválně udělám. S přesnýma váhama surovin. A bude bašta. Copak asi obááálka dělá? (Radši nechci vědět).???
Coby, dělá svým mužům k snídani topinky s česnekem a zalejvaj to domácím broskvovým džusem. Akorát teď asi nemůže jezdit do Rakouska pro opravdové jídlo a do Thajska pro ananasy 🙂 🙂 🙂
Mimochodem, to odvažování byl celkem opruz. Sice mám takovou tu „lžícovou“ tabulku, ale vzala jsem to schválně poctivě přes váhu. Majonézy se mi zdálo celkem hodně, ale dělala jsem z dvojité dávky, já sama si dala fakt trochu (15 deka?) a zbylo do půlky 250ml kelímku… chlapi to sežpapali natošup. Strašný…
Jéjej! To bude dorota!! Mám chuť nasevrírovat si to do prtapíru, dát si k tomu rohlík a zavzpomínat si…
Lakys, zcela vážně jsem o tom uvažovala (na focení) – pak jsem od toho upustila 🙂
No a kydy to šlo jak by si všichni medili,ze se obejdeme bez plastů.
Tak zrovna mně plast do kuchyně nesmí, mám jedinou umělohmotovou mísu na zadělávání knedlíků 🙂
Stěrku nepouzíváš?
Jasně – já měla na mysli nádoby, ve kterých se servíruje, eventuálně se z nich jí – prostě to, co přijde na stůl 🙂 . Jinak taky mám odměrku na sypké ingredience, samozřejmě dózu na cukr a sůl, lis na citrusy a krabičky do mrazáku-mikrovlnky 🙂 A v mikrovlnce poklop na talíře 🙂
Já mèla na mysli ty kelímky a krabičky ve kterých se to prodàvà teď dřív to bylo do papíru .
A ták, jsem natvrdlo. No, když to šlo, já si kupovala do kelímku, takovej ten papírovej, vevnitř povoskovanej. A měla jsem radši bramborovej – 15 bramborovýho a houska, celkem korunu osmdesát … a byl oběd. Když ve školní jídelně byly třeba škubánky nebo fazolky na kyselo, eventuálně koprofka.
Sestra ho dělala loni obrmísu na raut na veselku.Byl v mžiku pryč a všem moc chutnal.Není nad domácí výrobu!
To si dobře pamatuju, do papíru 10 dkg a dva rohlíky k tomu.
Já k tomu ještě brala sekanou ale už bez rohlíků
A já 10 dkg vlašáku a 5 dkg feferonkového a 2 rohlíky, jé to byly časy. 🙂
Tento salát určitě udělám a společně s dědem zavzpomínáme. 🙂
🙂 snad to budou krásné vzpomínky, Jiřinko 🙂
Tak po „socialistickém vlašáku“ máme i „socialistický pařížák“.??
A přidávám se k těm, co na něj chodili do bufíku – 10 dkg vlašáku + 1 rohlík = 2,10 Kč, ale můžu se plést, už mám LAHOSIP.?♂️
Nicméně, já si to dávala do papíru, páč za kelímek voskovaný se platilo.
Tak to nevím, já koukala někde dopoledne a to to tam bylo.
Dík za vysvětlení
Do majonézy zásadně nedám domácí vajíčka. Slepice nemám, od jiných bych neriskla. Já bych neriskla ani svoje, kdybych měla.
Bezva , díky za přesný recept. Ještě jsem mívala moc rada zampionovy majonezovy a bez majonezy TYROLSKÝ , z takových tenkých nudlicek zřejmě dietniho salamu . Na ten bys recept měla ? Jsou tam steril kapie, steril okurky , cibulky , myslím trosku worchesteru a trosku cukru ? V jednom mlicnaku v Ov ho ještě prodávají . Recept nechtějí dat ani za nic a mají ho vynikající ( ten salám je možná ten výrobní, ale je mi to úplně fuk, když ho jim jednou za rok)
Tyrolsky neznam. Vubec. To, co popisujes, znam jako neapolsky. Ale pohledam, vyzkousim. Chlapi jsou salatozravi 🙂
Nebyl tyrolský z tyrolského salámu?
Když mě chytne salátový záchvat socíkovského typu, místo výrobního salámu používám LYONSKÝ z Glob.su. Je bezlepkový, bez struktury a myslím, že poměr cena – výkon je velmi přijatelný.
Já ale nic nepřepisovala, já byla celý dopoledne vyřizovat v Kutné Hoře a celé dopoledne jsem spala, protože mě noha natekla a bolela. Teda, pokud je ta připomínka na mně. Já šla k počítači až teď a to je 3/4 na 7.
V tom pripade se omlouvam a na Br strasi, protoze v receptu pribylo neco, co ja tam nenapsala. Omlouvam se a nechapu 🙁
Když si najedeš na Upravit – tak ti dole naskočí Historie úprav – tam jsi jen ty (2x) a poslední já teď před chvilkou. A je tam i čas jednotlivých úprav.
Já dneska koupila asi 30 dg pařížskéh, přidám trochu vařených brambor a bude bramborový. Ale nevím, co k němu.
Jééééé retro salátek ?. Jen sehnat příslušný kvalitní salámek a jdu do toho ?
Já totiž salámy nekupuju , tak nemám přehled kde a co prodávají. Ale na tohle opravdu aspoň šunkový posháním. 😎