(1571) Rozpeky

hladká mouka
větší hrst hrubé mouky
1/2 l mléka
kostka droždí
trochu cukru
sůl
2 žloutky
2 cm plátek másla nebo sádla

 

Zaděláme těsto, ne moc husté a dáme kynout (asi hodinu). Vytvarujeme placky tak 3 cm vysoké, vydatně posypáváme, těsto trochu lepí. Na plechu ještě chvíli  necháme nakynout. Při pečení (na 180°) je tak v půli obrátíme, aby byly dole i nahoře rovné. Pečeme do zrůžovění, pro jistotu kontrolujeme špejlí.

Recept poslala Bláhovka a píše: „Někdo je po upečení maže tukem, ale moje babi je nechávala tak. K nim rozdělané jahody, merendu, mrkev a já je můžu k salátu se smetanou. Nebo se dají rozkrojit a mažou se hruškovými nebo jablečnými povidly, sypou tvarohem a nahoru šlehačka či hustá zakysanka.
U rozpeků je povolené krájení jen v případě, že se mažou povidly. Jinak se trhají. Jako děti jsme je roztrhly napůl uprostřed udělali díru a tu naplnily jakýmkoliv ovocem. A protože jsme už tehdy experimentovali, byl to i šťovík.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (1571) Rozpeky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    A já dodám, co mi prozradil Google: jedná se o krajový recept z Plzeňska. Stejně tak u merendy – měla by to být sladká švestková polévka (vypeckované švestky, smetana, hřebíček, skořice, cukr).
    Pokud jde o mouku – Hanka nenapsala kolik, mně to podle množství mléka vychází na 1 kg. Hanko, je to tak?

  2. BOYE napsal:

    Hahá, Dorostenka na tři dny odjíždí do bezpečí hvozdů užít si koně, tož já a Benjamína si po dlooouhé době uděláme něco echt z bílý mouky. Uvažovala jsem o babiččiných vdolcích, ale můžeme zkusit rozpeky. Zavařenin jsou tu mraky, protože vyžíráme zásoby z chalupy i domu mých rodičů (doslova prožíráme dědictví 🙂 ). A myslím, že rozpíčky a aronie z roku 2014 bude ideální kombinace…

    • sharka.68 napsal:

      jasně, rozpíčky Káji Maříka, které mu dělávala maminka-paní hajná Maříková….. a k mrakům zavařenin od Boyky: nevyprávěla Vám někdy Karolína, jak po smrti maminky, vyklízela sklep u ní doma a další na chalupě a ze všech těch letitejch zavařenin a kompotů nechala vypálit kořalku? měla jsem možnost ji pít, byla vynikající, pojmenovala ji Albeřická sklepovice..voněla po ovoci a v chuti se daly poznat maliny,rybíz,meruňky…luxusní byla….

  3. kvetula.v napsal:

    Jéééé rozpíčky… ty půjdou rovnou do ledvin ?? Konečně vím, jak vypadají a jak si je udělat… Určitě půjdou přikousnout i k něčemu nesladkému. Jinak na sladké omáčky (k tvarohovým nokům) zpracovávám marmelády a džemy, co se povedly udělat řidší – vlastně se vůbec nepovedly , ale nepředělávám… 😎

  4. Ivana napsal:

    U nás je babička občas dělávala místo knedlíků k rajské. Moc děkuji za recept, mě se recept babičky nepovedlo dohledat. Brzy zkusím.

  5. Jana Macůrková napsal:

    Dělám něco podobného, jednak slané místo housek, jednak sladké ke sladkým omáčkám a nebo ke kakau na snídaně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..