150 čočkové mouky
150 g polohrubé mouky
cibule nadrobno
feferonka (nemusí být)
hrstka petrželky nadrobno
sůl
Vše promíchat a přilévat vodu, dokud se nedá vypracovat těsto, vyválet placky a po obou stranách smažit v oleji.
Dobrou chuť 🙂
Recept získala Lakysa od sestry i s návodem na čočkovou mouku: „Čočková mouka se dřív nedala koupit, to jsem musela čočku rozvařit, rozmixovat, usušit a podrtit válečkem, mlýnek nic nesvede. Dnes se ale dá koupit, tak směle do toho.“
Foto ilustrační
Ponzámka: v původním recpectu není uvedena sůl – pokud plavky podáváte s nějakým kořeněným masem, není třeba solit. Jinak aspoň šepetičku.
A používají se plavky jednodílné? Asi by se do nich maso líp balilo, ne? ???
Jinak recepis zajímavý. Jí se to teda jako příloha? Nebo jako bramborák? No, chce to vyzkoušet, že.
proč to vařit,mixovat na kaši a pak sušit? rozmixovaný, vychladlý , do toho pár ingrediencí a mouky netřeba ….dělám to tak, když mi zbyde čočka a nechci se crcat se salátem nebo karbanátkama z čočky….jen teda ještě dávám syrový vejce , aby mi t podrželo…a dobrý taky jsou,když se do nich přidá hrst jemně pomletejch škvarků 😀
Taky jsem přemýšlela, proč to sušit a potom zase máčet. Předběhla jsi mne.
Placky z čehokoli jedlého jsou u nàs moc oblibené???
Já mám pořad ještě pocit , ze když jim čočku , tak jim něco mimořádného . Pozůstatek z doby, kdy čočka nebyla ani pod pultem .
Nevím tedy jak kde, Věrko, ale u nás bývala čočka běžně – na kyselo (levné jídlo s domácí kyselou okurkou a volským okem) i čočková polévka a nepamatuji, že by máti někdy říkala a ani já jako mladá hospodyňka, že bych se setkala s nějakým nedostatkem?
Jezdili je pro ní do NDR. ?
Kvetulko, tady u nás byla čočka svátek. Neříkám pořad , jednu dobu a proto ji mám tak moc rada . Cockovy salát si dělám často a proč ne tyhle placky ? Těším se na tu milovanou chuť
jojo, čočka jednu dobu byla nedostatková a fakt nebyla….
Že existuje čočková mouka slyším prvně, ale tento recept je tak zajímavý, že ho jistě udělám. Plavky mám teda jednodílné /a už jsou mi trochu malé/ – omlouvám se , ale nedalo mi to. Děkuji za recept. 🙂 🙂
Pokud se dostaneš do Teska, tak tam v koutku Bio mají nejrůznější druhy těhle spešl mouk. Já tam viděla i žaludovou ap.
Jiřinko, mouku dnes seženeš z kdečeho – ve větších (občas i menších) obchoďákách, v oddělení Bio- jak píše Jana. Pokud se Ti nezatočí hlava z druhů a hlavně cen za těch pár deka mouky, máš na experimentování do aleluja. Já když vidím ty ceny, hluboce lituji všechny, kdo to nemají jako sem tam oživení jídelníčku, ale jako povinnou alternativu při nesnášenlivosti mouky pšeničné . ?
Děvčata děkuji, zítra jedeme do Lidla, tak mrknu tam, pak do Kaufu, Tesko tady blízko nemáme, ale čočku miluju – polévku, na kyselo. Ale jak píše Květulka, jak budu příště vařit čočku, tak jí udělám víc a tyto placičky určitě udělám. Jo a taky se podívám u nás v Albertu, taky tady mají Bio, třeba budu mít štěstí.
tak v Lidlu ji nenajdeš….šetři čas…..
Až budu příště vařit čočku, přihodím víc (tu umím uvařit akorát pro nás dva k jednomu obědu) a placičky zkusím. Stejně jako u Evy i u nás jsou placky oblíbené večeře. Čočku jsem ještě neplacičkovala, ale věřím, že to bude ňamozní ??
Já si nějak neumím představit tu chuť.
Květuš já bych řekla že to bude chutnat čočkově.
Promiň jsem potfora viď ?