(1608) Švédské kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou

Na kuličky:
mleté maso hovězí a vepřové 1:1
2–3 lžíce solamylu
200 ml mléka
2 vejce
1 cibule
1/2 lžičky mletého nového koření
lžička muškátového oříšku
špetka mletého zázvoru
pepř a sůl
máslo na smažení

Na omáčku:
50 g másla
2 – 4 PL hlmouky
1/2 l vývaru
150 ml smetany
pepř
sůl
brusinky (jasně, na talíři nejsou 🙂 )

Z uvedených surovin (cibuli nakrájet hodně najemno) vypracujeme hladkou hmotu, ze které  utvoříme  kuličky a osmažíme je na másle.
Pak připravíme  jíšku, zalijeme vývarem, provaříme, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme solí a pepřem. Kdo má alergii, tak rozmíchá ve smetaně maizenu (1/2 KL) a přilije do horkého vývaru. Tím si ušetří práci s jíškou.
Podáváme se šťouchanými brambory,  omáčkou a brusinkami.

Kuličky kutálela Květoslava a dodává: „Přimíchala jsem tam i trochu výpeku z kuliček (googlila jsem a  někde psali, že ten tomu dává tu pravou chuť) a povedlo se.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (1608) Švédské kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou

  1. Francizska napsal:

    Super, dobrý recept. Vyzkouším.

  2. sharka.68 napsal:

    zkuste si koupit proslazované sušené brusinky a do té masové kuličky dát 2-3 dovnitř 😀

  3. Vera M. napsal:

    No a je to tady . To chci a brambory mas taky jen po nich skocit . (Já jsem trosku uchylna na brambory a všechno z brambor)

  4. lakysa22 napsal:

    Jo! To by mi určitě šmakovalo! Na brtamborách taky ujíždím, dát brusinky dovnitř může být dobrý nápad, a je to hezky naservírované – chutě teda umíš nadělat, ale že bys pozvanila, to ne, co??

  5. Imelda napsal:

    Helenko, prima je i Tvůj recept č. 154. Masové kuličky s brusinkovou glazurou. Když ale není k dispozici brusinková marmeláda, se smetanovou omáčkou budou taky výborné.

  6. jarybarka napsal:

    Nádhera udělám je tento týden.A naservírovano jedna báseň.Díky Květo?

  7. BOYE napsal:

    Tak to jo. Kuličky dycky. Dorostenka nemá ráda plněné papriky, tak u nás jedou kuličky (různé) dost často. Švédským se říká „pokus o narovnání švédsko-českých vztahů po třicetiletý válce“.

  8. Jana Macůrková napsal:

    Mně k tomu nějak nesedí ty brambory. Asi bych dala přednost nokům nebo možná i knedlíkum.

  9. kvetula.v napsal:

    Abych to trochu uvedla na pravou míru… Odhadnout, kolik masa umlít na 2 porce jaksi ještě neumím, takže když už se opatlává mlýnek, udělá se víc…. Z půlky byla sekaná a druhou půlku jsem zpracovala na kuličky dle výše zmíněného Hadérčina receptu pod brusinkovou glazuru. Ty nám moc chutnají, byly s hranolkama ?. Jenže zásoba domácích brusinek dochází (jestli se letos něco urodí je ve hvězdách) a já chtěla druhý oběd trochu jiný, tak jsem na druhou polovinu kuliček hledala na netu tu „omáčku IKEA“ . Co jsem našla , se mi moc nepozdávalo. Na mé SOS poradila Úsměvka výše uvedený – vyzkoušený- recept.
    Takže kuličky ala Haderka, omajda ala Úsměvka, já to uklohnila a můj mužskej měl další bouličky za ouškama , sotva splaskly ty první po brusinkové glazuře. Na můj dotaz, které jsou lepší , odvětil „je to zase něco jinýho“… Takže asi tak. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..