(1609) Hovězí na zázvoru

zadní hovězí
1 palice česneku
sůl
sušený zázvor
vývar
sádlo

Pěkný špalek zadniho hovězího vcelku ze všech stran naklepeme paličkou. Nerozmlátit?
Celou palici rozetřeného česneku smícháme se solí a pořádně vmasírujeme do masa. Nakonec celý kus obalíme v sušeném zázvoru. Dáme péct přikryté, podlité vývarem a ještě pomáznuté sádlem. Občas zkontrolovalujeme a přelijeme  šťávou nebo přidáme vývar. Hotové maso nakonec necháme doběhnout odkryté. Výbornou šťávu není třeba zahušťovat.  Podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem.

Recept poslala Jarybarka : “ Takto dělávala moje mamka a bylo  skvělé.“

Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1609) Hovězí na zázvoru

  1. jarybarka napsal:

    Když se to peklo ta vůně byla nepřekonatelná a chuť vynikající.

  2. sharka.68 napsal:

    tohle nám kdysi popisovala na starým Zvířetníku Zkumavka a její dcera, že to tak dělala jejich maminka-babička. Dlouho mi trvalo,než jsem se ulakomila, to s tím zadním hovězím zkusit…a bylo to skvělý…nezkazilo se to…Trautenbergovým slovníkem – to maso na zázvoru je moc zázvorový :-D, to platí…ale je to překvapivě vážně moc dobrý……

  3. bozena.fialova napsal:

    Tahle úprava je vynikající, u nás se dělá už po několik generací a nikdy nezklame. Dokonce ji mám v jedné kuchařce v oddíle Staročeské recepty. Dávám akorát míň
    česneku a místo sádla máslo. A není-li zrovna po ruce zadní hovězí, výborná je i takhle upečená pěkná neroztřepaná kližka. Díky za připomenutí, zítra bylo v plánu hovězí na cibuli a zeleném pepři a ne, bude na zázvoru. :-))

  4. BOYE napsal:

    U nás se odnepaměti dělá hovězí zadní na slanině a cibuli, s rýží. Je to tak oblíbené, že tomu říkáme národní jídlo. Ale protože mám ráda i zázvor a česnek, až dojde na hovězinu, zkusím to. A Boženčino se zeleným pepřem, to mě taky láká. Asi budu muset zahájit hovězí období. 🙂

  5. vojtovahelena napsal:

    SUPER recept , mám ještě podobný a to hovězí na mletém novém kožení. Postup je stejný jen to koření se dá jiné a uberu trochu česneku, to n.koření je hóóódně aromatické. Maso většinou použiju hovězí krk i ta kližka / svážu jí / je dobrá.
    U nás k tomu brambor. knedlík nebo bosáky.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hmmmmm, tak to musí být dobrota?
    Asi bych dala kližku, je levnější, ale ….. zkusím určo udělat, zrovna nedávno jsme dostali špalíček zadního hovězího, domácího.

  7. jarybarka napsal:

    Tak to mám ještě co dohánět.Na zeleném pepři a s novým koŕením a od Boye na slanině a cibuli.Ó lalá.To se těším.Díky devčata?

  8. Vera M. napsal:

    Hovězí a jak už proběhlo – klizka – to už jsem dlouho neměla , návštěvy njebolo . Ale tohle je výzva . Zázvor jsem měla rada už i za totality a byla jsem průkopníkem . Takže joooo. Krásný recept a ten brknedlik , to je jasné ??????

  9. kvetula.v napsal:

    U nás tedy kraví maso moc nefrčí – občas kližka na guláš. Tohle jsem četla a cítila jsem tu vůni hovězího na česneku, co dělávala máti… Na zázvoru jsem dělávala husí prsa (v době jejich nadbytku). Kombinace česneku a zázvoru musí být prudce ňamozní… Zkusila bych s kližkou, nebo krůtím stehnem , podle toho, co tady seženu dřív.. Dnes měli (prý po Velikonocích) nějak vymetýno, že až příští týden ??

    • sharka.68 napsal:

      Kvetulo, kdy byl nadbytek husích koz?

      • kvetula.v napsal:

        V dobách dávno minulých Šárko, když byl rodinný příslušník zaměstnán v odchovně kuřat a asi 2x jim naskladnili housata. Já husy ani kachny extra neoblibuju, ale přeci ten deputát nevyhodím, když mám 3 věčně „hladové“ puberťáky, že? Tenkrát jsem listovala všema svýma kuchařskýma knihama a hledala, co vše z husiny stvořit. Moc už toho nepamatuju, je to několik desítek let, ale ta husí prsa na zázvoru všem moc chutnala a později mi dávala inspiraci k jiným pokrmům. Tehdy jsem totiž „objevila “ zázvor k masu.

    • vojtovahelena napsal:

      Při posledním nákupu manžel koupil krůtí spodní stehno, no a když už bylo doma tak jsem trochu “ popustila “ fantazii. Udělala jsem ho na česneku , trochu toho mletého nového koření / jak jsem psala u hovězího / a podusila v “ papiňáku “ , dopekla v troubě. Bylo to skvělé , i ty “ dráty “ z něho úplně vypadly.
      Určitě budu opakovat.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..