250 g hladké mouky
150 g cukru krystal
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice
špetka soli
2 zralé banány
2 vejce
60 ml mléka
120 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
50-100 g kešu ořechů (zde použity vlašské ořechy)
1 zralý banán na vrch chlebíčku
1/2 lžičky třtinového cukru
trochu kešu ořechů (zde použity vlašské ořechy)
V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Banány dohladka rozmačkáme vidličkou, prošleháme je s vajíčky, olejem, mlékem a vanilkou, přidáme do mísy k moučné směsi a vymícháme hladké těsto. Nakonec přidáme i nahrubo posekané oříšky.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Povrch těsta uhladíme, vtlačíme do něj podélně rozpůlený banán, ten posypeme troškou třtinového cukru a kolem nasypeme ořechy. Pečeme asi 60 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout ve formě.
Podle receptu z netu pekla Úsměvky kolegyně, foto ilustrační
bych ten banán rozhňácala do toho těsta a vmíchala i drcené ořechy… přijde mi to lepší..umím si to představit pokrájené a obalené ve vajíčku,osmažené a posýplé cukrem moučkou…taková framcozská snídaně….když se člověk při koroně doma nudí 😀 (prosím nebít)
V těstě máš už dva rozmačkané banány, ten třetí je jako bonus, aby to pěkně vypadalo i na řezu. Mám zralé banány, tak spáchám a doufám, že bude děckám chutnat.
na tom řezu to vypadá děsivě, ten černej banán…to mne odrazuje, proto bych ho rozhňácala k těm dalším….
Ten „černý“ banán byl hodinu v troubě. Je to vynikající, ale nikomu nenutím. ?
To bych koštla kdyby mi to někdo upekl.
Ale mít zralé banány mixnu je v mléku a koktejl vypiju.
Jinak mléko jen do kafe.
jo, to už jsem dlouho neměla,banánovej koktejl..asi připíšu na seznam….
Ač to pokaždé zkusím, neprojde. Holky prostě banánový chlebíček nee. A to zpracujou banánů tuny a v jakémkoli stádiu zralosti… Tož pošlete ochutnat ubohé stařeně. 🙂
Stařeně?… ubohé??? A stačilo by po poštovním holubovi?… Byl by rychlejší než Česká pošta a i dodání je stejně nejisté??
Až budu mít cestu kolem, tak upeču a přivezu ubohé stařence ?
Banánový chlebíček je dobrota a já do něj přidávám ještě šťávu z citronu, vlastně skoro do každé buchty. Dělám to už roky, někdo mi to kdysi poradil, že se sníží sladkost. A když dělám nějakou buchtu podle receptu, tak vždy snížím množství cukru. A to jsem mlsná jako koza. 🙂
To je dobrý nápad, díky ?
Já se držela receptu – to dělávám vždycky když poprvé něco zkouším… Citron si poznamenávám, teď už je to v troubě , verdikt bude zítra ??
Tak já strčím do trouby max. hlavu ….. dnes teda nedělám nic, jsem se rozhodla.
???
Správné rozhodnutí.