1 kg vepřových slezinek
3 až 4 větší cibule
vepřové sádlo
čerstvě drcený kmín
lžíce celého zeleného pepře
sůl
Očištěné slezinky nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do červena, přidáme drcený kmín a zelený pepř, necháme rozvonět, do tohoto základu vložíme nakrájené slezinky a za častého míchání necháme trochu osmahnout. Pak trochu podlijeme vařící vodou – ne moc, slezinky pustí dost šťávy, přivedeme do varu a na mírném ohni pomalu dusíme. Ještě lépe se dělá na mírný příkon v zakryté nádobě v troubě. Občas zkontrolujeme, aby se nám všechna šťáva nevydusila. Když jsou slezinky skoro měkké, osolíme je a dodusíme. Nezahušťujeme, cibule se ve šťávě rozdusí. Podáváme s chlebem, ale jdou i vařené brambory nebo rýže.
Malá rada k osmažení cibule – pokud se smaží nestejnoměrně, některé kousky už červenají a jiné jsou ještě bledé, stačí ji podlít tak lžící vody a smažit dál. Pokud ještě některá vzdoruje, podlití zopakujeme. Mám mnohokrát vyzkoušené, všechna cibule je krásně stejnoměrně osmažená.
Slezinky se při tepelné úpravě poněkud „smrsknou“, takže záleží na každém, jaká velikost kousků bude vyhovovat.
Ještě k očištění slezinek – je dobré z nich před úpravou odstranit silnou cévu, která se táhne po jedné straně skoro po celé délce a zbytků tzv. síťky. Slezinku položíme na prkénko, na jejím užším konci cévu podebereme špičkou ostrého nože, a pak už jednou rukou uvolněnou část nadzvedáváme a nožem cévu skrajujeme k širokému konci. Céva by v hotovém pokrmu nevypadala moc hezky a při tepelné úpravě se kroutí a na síťce bývají i kousky plsního sádla, které je jinak cítit.
Recept poslala Fialka
Guláš ze slezinek by mě nenapadl a ráda zkusím.Diky Boženko to je zajimavý nápad.
Dřiv jsem je často kupovala na pličky na smetaně.Teď je to furt samé kuŕe…
jen je sehnat, u nás je nikde nemaj..
Šárko, mají je skoro každý den v prodejně masa Zeman, která je přifařená
k Penny, kilo, tuším, za 39,- Kč. Většinou se tam vyskytují i vepřové ledvinky,
játra, srdíčka a jazyky. A občas i pajšl, který kupuju, když se nám zachce prejtu.
Mi se bude moc hodit rada k té osamžené cicbuli!?
Ahoj, já jsem pravé ze slezinek dělala vždy jen guláš a nic jiného ( knedlicky do polívky mě nenapadly). Ale je to už dávno . Tenkrát jsem tam v létě pridavala i rajčata a “bílé” letní papriky, popřípadě cuketu a podávala vždycky s testovinami (ja vrtule).
Slezinkový guláš znám – na rozdíl od dříve uvedené sleziny pečené- ale stejně jako Saša, i já jsem neznala ten fígl při smažení cibule. Díky Fialko ??
Fígl s cibulkou ihned dnes použit ?. A funguje . Dělám guláš na zítra , přijedou děti z FM . A opravdu fajn. Cibulka tam mohla být déle a voní mi to tady- úžasné
Pokud byly, tak jsem je míchala napůl s kližkou. Byl výborný.