4 dlouhé vepřové nožky
2,5 PL soli
6-8 bobkových listů
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
5 stroužků česneku na kousky
cibule
Vaříme do změknuti (klidně v tlakovém hrnci).
Z nožek se snažíme vytěžit maximum. Kůži, maso, i ty průhledné měkké šlachy obereme a vše na pokrájíme nadrobno.
Do vývaru, který jsme scedili, nechali zchladit a odebrali veškeré “sádlo” posléze zavaříme:
půlku mrkve, pokrájenou na malé kousky
1 větší sterilovanou okurku
1 menší červenou cibulku, pokrájenou najemno
hrst mraženého hrášku
Chvilku povařit a a přidat:
deci nálevu z okurek
mletý pepř
pokrájené maso
Chuť je jemná a huspenina ztuhne bez jakýchkoliv želatin pěkně dotuha.
Recept poslala Věra M.
Je moc pěkný ten sulc?Taky dělám podobně.Jen s nožičkama vařím i koleno.Máme rádi vic masa?.
Ja to dělala tentokrat pro dcerenku z FM a ona nevímproc ma rada to žele . Já také raději to lahodné masicko z kolene . Pak ale žádnou zeleninu. Jen přidám ke konci vaření prolisovany cesnek a dost pepře, to u huspeniny nedělám. Tam to nechám na kyselkavo a jemne .
huspeninu miluju vychlazenou,pokapanou octem…jen vynechávám mrkev s hráškem, dávám jen cibulku a nasekané kyselé okurky, on si tam každej dává prostě to „svoje“ …mrkev a hrášek můžu ve vaječný tlačence…
to krájení mne ničilo,dokud jsem to nezačala dělat „kolíbkou“, to jde jedna radost……
Taky nedávám mrkev a hrášek, ale vařím i s kolenem, ouškama, prostě co seženu, když už se odhodlám. Načež je to v historicky blízké době fuč pod záminkou, že na klouby není nic lepšího, což není :-).
Já melu na hrubo, naštěstí mám tři nebo dokonce 4 planžety na mlejnek. Ale kolíbku si pamatuji ze zabíjaček u babičky. Poslední prase mělo přes tři metráky, tam se krmilo hlavně na sádlo (přes válku byla babička sama na pět dětí, bylo nutné mít čím omastit, masa tolik být nemuselo).
Sulc je veliká dobrůtka, já můžu do něj dát cibuli, mrkev, hrášek, okurek, vždycky nám chutná. Jak ho vidím na fotce, dala bych si hned /i když jsem po obědě, dneska kvasnicová polévka a guláš s kolínkama/. Dlouho jsem ho nedělala, musím to napravit. 🙂
Mě taky chutná když je tam hrášek okurka mrkev, mamka dávala i kolečko vejce natvrdo,když se sulc dával do misek a pak vyklopil…
Nedávno jsme si říkali, že už dlouho nebyla, takže jen co se pod ruku připletou packy, uvařím. Ani jeden nejsme z domova na zeleninu v huspenině zvyklí, tak dělám bez. Koření svázané v kousku plátýnka vařím společně a pak vyhazuji, stejně jako Věrka to kližnaté drobně pokrájím a pak ještě posekám nožem (máti to mačkala rukama) . Dávám vařit i kus plecka , to vyndám, pokrájím do pekáčku, rozmělněné kližnaté části ještě chvíli provařím ve vývaru, přidám ocet, sůl a zaliju maso v pekáčku. Ve finále je to něco mezi huspeninou a tlačenkou, takže plátky na talířku sypu proužky cibule a trošku poleju zředěným octem. ??