telecí játra
olej
máslo
cibule
bílé víno (vinný ocet, citronová šťáva)
hladkolistá petržel
sůl
pepř
Játra nakrájejte je na proužky. Ve velké nádobě rozehřejte olej a máslo na středním plameni. Nasypte tam cibuli, nakrájenou na tenká půlkolečka a pomalu ji smažte, až úplně zvláční, ale neměla moc zhnědnout. Často míchejte a je-li třeba, zastříkněte ji trochou vody nebo vína.
Až bude cibule vláčná, shrňte ji ke straně nádoby, přidejte trochu oleje, je-li to třeba a na vyšším plameni osmažte játra. Promíchejte je s cibulí a nakrájenou petrželkou, osolte, opepřete a chvilku ještě smažte. Pak vše podlijte trochou vína, aby se odvařily přípečky – vznikne sirupovitá omáčka. Podávejte s čerstvým pečivem nebo měkkým chlebem.
Haderach (nojo, manžel si přál hranolky 🙂 )
PS: V mističce je rychlé jablečné čatní.
Pro pozorné – petrželka tam není, došla. Ale bylo to dobré i tak.
příště to zkus polejt koňakem a oflambovat 😉
já dělám obdobně játra Bourguignon, víno je červené, propaguju Merlot, ale Karolína dávala Pinot Noir (rulandské modré)
ale s bílým to zkusím, slibuju….
V mojí kuchyni flambování riskovat nebudu – dopadla bych jako Karolína s tím ananasem 🙂
S červeným vínem zkusím, dík.
Tak pozor !! Teleci játra plátek v mrazáku mám !! Cibuli mám , tak je to jasné . Já teda s chlebem a namacet do stavicky
Jatýrka mám nějaká v mrazáku a přijede synátor (po 6 týdnech se nažpapat) Tak játýrka budou. Sice asi jiná úprava, ale budou.
Naprosto dokonalé!! A samsozřejmě s hrancolkama! Jen ty telecí, to teda neví, nevím…doma jsou jen prsátkové?
Ta telecí jsou lepší, ale když nejsou, na vepřových není nic špatnýho.
My telecí doma nemíváme, většinou jedeme v drůbežích, někdy vepřových. Ale tahle úprava sluší všem. Až narazím, tak telecí taky zkusím…
Recept se mi fakt líbí, jednoduchý a už si vybavuji chuť té šťávy. Jen mám jednu zkušenost, mražená játra nic moc, ale je to můj názor . Čerstvá telecí, vepřová, kuřecí O.K. Hovězí moc ne, tak leda na zavářku.
Já jsem zakoupila 2 tacky zavakuovane teleci játry a jeden soupla do mrazáku . Vůbec nic jatre nebylo a byla stavnata a lahodna. První jsem si tenkrát okolo Vánoc udělala jako minutku na másle a byla to pecka, vlastně jsem teleci játra jedla po X letech. Jednalo se vždy o krásný pravidelný plátek, proste dobrý kup
Telecí játra nějak nepotkávám.. povětšinou vepří, nebo kuří – vyjímečně krůtí. Úpravu na cibulce máme rádi, jen jsem nikdy nepřidávala petrtelku ani nic nepřilévala , takže to zkusím stříknout vinným octem , ať je změna… Ale co mne zaujalo – ještě jsem nikdy na pánev nemixovala olej a máslo (olej + sádlo jo). Vyzkoušíme, sežpapáme a poznáme ???
Máslo se pálí už při 180°C, zatímco většina olejů až při 190°C – 230 °C, proto se do másla přidává trochu oleje…nezhnědne ti.
Máslo – olej je bezva. Chuťově se netlučou a při smažení se nepřepaluje. A jak se u nás říká, petrtelka povyšuje játra na úroveň ústřic…
Mě se to taky líbí a játra mám ráda.Jen to víno asi ne.?
Vždy jsem vykřikovala, že játra si musím udělat doma sama, ale …..
Od té doby, co jsem zakoupila játra a potom mi z nich bylo několik dní špatně, tak bych tento recept upgradovala a nahradila kuřmasem ….. to by taky šlo, co?
Jinak recept na jedničku, souhlasím ?
Asi jo, ale bacha na tu cibuli. Jatra jsou.prece jen hotovy driv, nez kurmaso. Pokud to budes zkouset, tak vis co … UPB 😉
? Vím, a děkuji ?