(1625) Telecí játra po benátsku

telecí játra
olej
máslo
cibule
bílé víno (vinný ocet, citronová šťáva)
hladkolistá petržel
sůl
pepř

Játra nakrájejte je na proužky. Ve velké nádobě rozehřejte olej a máslo na středním plameni. Nasypte tam cibuli, nakrájenou na tenká půlkolečka a pomalu ji  smažte, až úplně zvláční, ale neměla moc zhnědnout. Často míchejte a je-li třeba, zastříkněte ji trochou vody nebo vína.

Až bude cibule vláčná, shrňte ji ke straně nádoby, přidejte trochu oleje, je-li to třeba  a na vyšším plameni osmažte játra. Promíchejte je s cibulí a nakrájenou petrželkou, osolte, opepřete a chvilku  ještě smažte. Pak vše podlijte trochou vína, aby se odvařily přípečky –  vznikne sirupovitá omáčka. Podávejte s čerstvým pečivem nebo měkkým chlebem.

Haderach (nojo, manžel si přál hranolky 🙂 )

PS: V mističce je rychlé jablečné čatní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1625) Telecí játra po benátsku

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pro pozorné – petrželka tam není, došla. Ale bylo to dobré i tak.

  2. Vera M. napsal:

    Tak pozor !! Teleci játra plátek v mrazáku mám !! Cibuli mám , tak je to jasné . Já teda s chlebem a namacet do stavicky

  3. Jana Macůrková napsal:

    Jatýrka mám nějaká v mrazáku a přijede synátor (po 6 týdnech se nažpapat) Tak játýrka budou. Sice asi jiná úprava, ale budou.

  4. lakysa22 napsal:

    Naprosto dokonalé!! A samsozřejmě s hrancolkama! Jen ty telecí, to teda neví, nevím…doma jsou jen prsátkové?

  5. BOYE napsal:

    My telecí doma nemíváme, většinou jedeme v drůbežích, někdy vepřových. Ale tahle úprava sluší všem. Až narazím, tak telecí taky zkusím…

  6. vojtovahelena napsal:

    Recept se mi fakt líbí, jednoduchý a už si vybavuji chuť té šťávy. Jen mám jednu zkušenost, mražená játra nic moc, ale je to můj názor . Čerstvá telecí, vepřová, kuřecí O.K. Hovězí moc ne, tak leda na zavářku.

    • Vera M. napsal:

      Já jsem zakoupila 2 tacky zavakuovane teleci játry a jeden soupla do mrazáku . Vůbec nic jatre nebylo a byla stavnata a lahodna. První jsem si tenkrát okolo Vánoc udělala jako minutku na másle a byla to pecka, vlastně jsem teleci játra jedla po X letech. Jednalo se vždy o krásný pravidelný plátek, proste dobrý kup

  7. kvetula.v napsal:

    Telecí játra nějak nepotkávám.. povětšinou vepří, nebo kuří – vyjímečně krůtí. Úpravu na cibulce máme rádi, jen jsem nikdy nepřidávala petrtelku ani nic nepřilévala , takže to zkusím stříknout vinným octem , ať je změna… Ale co mne zaujalo – ještě jsem nikdy na pánev nemixovala olej a máslo (olej + sádlo jo). Vyzkoušíme, sežpapáme a poznáme ???

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vždy jsem vykřikovala, že játra si musím udělat doma sama, ale …..
    Od té doby, co jsem zakoupila játra a potom mi z nich bylo několik dní špatně, tak bych tento recept upgradovala a nahradila kuřmasem ….. to by taky šlo, co?
    Jinak recept na jedničku, souhlasím ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..