(1634) Smotané kynuté „kousky“

500 g polohrubé nebo hladké  mouky
180-200 ml vlažného mléka
100 g zakysané 16% smetany nebo hodně tučného jogurtu
75 g rozpuštěného másla
75 g cukru
1/2 lžičky soli
½ kostky droždí (nebo sušené  – množství dle návodu na sáčku)
1 žloutek – bílek použijte na glazování pečiva
plátky mandlí na ozdobu

Do hrnečku dejte všechnu zakysanou smetanu (nebo jogurt), více jak ¾  mléka (trochu si nechte stranou), lžíci cukru a rozdrobte do této směsi droždí. Rozšlehejte dohladka metličkou. Nechte cca 15 až 30 minut vykvasit.
Do mísy  vlijte vzešlý kvásek, přidejte vlažné máslo, žloutek a zbylý cukr. Rozkvedlejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl a hněťte asi 10 minut (popřípadě dolejte zbytek mléka dle požadované hustoty těsta, nemá být příliš tuhé).
A teď máte dvě možnosti – nechat cca 1 hodinu … nebo ihned rozválet a zpracovat.

Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na přibližně dvě stejně velké části. Utvořte z nich koule a nechte asi 5-10 minut odpočinout.

Na tvarohovou náplň:
250 g plnotučného tvarohu ( můžete použít i kvalitní z vaničky)
1 až 2 žloutky (podle velikosti vajec)
50 g moučkového  cukru
1 vanilkový cukr
50 g rozinek namočených v rumu
1 sáček vanilkového pudinku
2-4 lžíce rumu z rozinek na zředění tvarohu
(můžete přidat i lžíci  rozměklého másla, aby byl tvaroh   jemnější)

Suroviny v misce smíchejte v hladkou hmotu.  Rozinky můžete zamíchat rovnou  nebo  jimi rovnoměrně poházet potřený povrch. Pokud se vám zdá tvaroh málo sladký, přidejte 1-2 lžíce cukru. Pozor – když vynecháte „rumové“ rozinky zcela (nebo je vůbec nenamočíte), dejte do tvarohu jen 1/2 sáčku pudinku. Nasáklé rozinky přidávají  do tvarohu další tekutinu, která bude chybět a mohla by být náplň suchá.
Pudink můžete nahradit 1-2 lžícemi bramborového škrobu.

Poté z každé koule vyválejte obdélník jako na štrúdl. Potřete ho tvarohovou náplní s rozinkami a sviňte jako závin. Rozřízněte na polovinu a ty každou na 4 dílky – budete mít tedy z každého obdélníku 8 částí, celkem tedy 16 z celé dávky těsta.
Přemístěte kousky na plech vyložený pečícím papírem a nechte 15 až 30 minut kynout. Nyní je potřete rozšlehaným bílkem a posypejte plátky mandlí.  Lze sypat i granulovaným cukrem nebo nechat jen tak holé.

Troubu zahřejte předem na 175° na horkovzduch nebo 180-190° horní a dolní ohřev a pečte 15 až 17 minut.

Recept poslala Lakysa, kousky pekla její sestra – povedly se.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (1634) Smotané kynuté „kousky“

  1. Jana Macůrková napsal:

    recept 465 – fornetti, tam je i slaná varianta.

  2. lakysa22 napsal:

    Tak jsem si dovolila nakrknout na tu 465, aniž bych hájila tento recpect. Je tam 250 gr tuku, 50g droždí, zakysaná nikde – neřpipadá mi to stejné.. no jo, ale zas nejsem zkušená..

  3. jarybarka napsal:

    Mě se to líbí a jdu do toho.
    Právě na něco podobnýho mam chuť?

  4. BOYE napsal:

    Pěkné zamotánky. Ale musí počkat, tenhle týden u nás už bylo pečených dost a v neděli prej ještě dostanu pětapadesát muffinů od prvorozené. Ještěže je nás tu tolik!

  5. Vera M. napsal:

    Ježíši , vy jste pokusitelky, holky . Já miluju tvaroh . Včera jsem snedla ne postupně , ale najednou celou mísu tvarohovych knedlíků ( uvnitř veeelikeeee jahody ) . A to nejsem na sladké !!!! A teď tohle ?. To bude dobrota , to je jasné . Mňam . Laky , díky !!

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Šmankote, na můj vkus hodně písmenek, ale …. dolouskala jsem to a opravdu to bude lahůdka.
    To zařazuji mezi „to zkusím a dám vědět“. Díky, vypadá to výborně ????

  7. a.rena napsal:

    Já, když nemám jeden týden kynutou buchtu, mám absťák. Zamotánky vypadají skvostně a ta zakysanka v jich dráždí moji představivost. Budou, jen ne tento týden. Tvarohové byly minulý týden a na sobotu vyhlásila dcera hruškové frgály. Tak se aspoň budu dýl těšit.

  8. kvetula.v napsal:

    Nejsem velký příznivec kynutého čehokoliv (krom chleba), ale občas se přemůžu a něco upleskám. Tohle je velmi zajímavá kombinace – málo tuku, cukru a zakysanka ve mně budí dojem lehkosti a nadýchanosti, nemusím čekat hodiny, než dokončím dílo, a navíc zarolovat , nakrájet, pak si oba odpočineme a šup do trouby….
    No asi to zkusím ??

  9. Jiřina napsal:

    Tak já nezůstanu pozadu, taky se mi to moc líbí. Sice jsem nechtěla nic péct, ale zítra tyto zamotánky udělám. Zrovna všechno co tam patří mám. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..