(1642) Bramborové placky podle Sharky

kilo brambor
400 g mouky (polohrubá a nebo z části i hrubá mouka )
2-3 vejce (podle velikosti)
lžička soli

olej (sádlo)
Uvařené brambory, nastrouhané na jemno, sůl,   mouka,  vejce, vše se promíchá, vypracuje se kypré nelepivé těsto a rychle se zpracuje a smaží se na oleji nebo na sádle.

Autorka k tomu píše:  Já to dělám „fon vok“  (od oka). U nás se jedí jen tak, holé, ale otec si je mazával povidly a sypal mletým mákem s cukrem, mamka rybízovou nebo jahodovou marmeládou. K tomu pili bílý kafe nebo meltu. Já k nim mám ráda podmáslí nebo kefír (opepřenej).

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1642) Bramborové placky podle Sharky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pokud se nekdo diví, že tu máme brplacky postopadesátý – tenhle recept je trochu jinej – za mně je tam celkem dost mouky a překvapivě žádnej tuk.

  2. Inka napsal:

    Dávno tomu, co jsem vařila brambory jen na placky. V rámci spoření a úspory času je dělám ze zbytku bramborové kaše. Vzhledem k tomu, že mají spoustu kamarádů, tak jsou asi jedlé. Maminka do nich dávala párek, já většinou libovou anglickou.

  3. jarybarka napsal:

    Dělávám podobně a taky bez tuku.Kuličku těsta rozplácnu v pomoučené dlani a obtisknu do ní dratěné krájitko na brambory.Mají mřížku Opékám na pánvi potřene kůži ze slaniny.

  4. BOYE napsal:

    Dneska je přebramboroplackováno. Na PŽ jsou taky. A jak mám indickou kuchyni ráda, tak jsou dvě věci, které preferuju v české verzi: Brambory a květák. Čili když si budu dneska vybírat tak rozhodně placky zdejší.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A já bych je dala k poblifce, hele, jednoduché a rychlé těsto. ?
    S tou moukou, já dávám polohrubou do bramboráků celý život, a to do syrových brambor, záleží na značce mouky. Někdo dokonce přidává i strouhanku nebo krupičku.
    Moje babička blahé paměti dělávala placky na plotně, nepamatuji si, jakou moukou brambory zasypávala, ale vím, že vždy dala do těsta šplouch rumu a trochu strouhanky. Byly vynikající a babička říkávala, že díky rumu nebyly mastné.
    Jarní Bárko, s tím kolečkem na krájení brambor výborný nápad ?

  6. Jiřina napsal:

    U nás se bramborové placky dělaly skoro každý týden, brambory + hladká mouka + sůl a pekly se na plotně nasucho. Babička je pak potírala sádlem, nebo olejem a sypala mletým mákem s cukrem. To byla vždy hromada, pak je zamotala. Mně chutnaly jak teplé, tak studené, ale to málokdy zbyly. Ještě mám staré brambory, sice už jsou scvrklé, ale na placky budou dobré. Jen už dávno není sporák kde by se pekly, tak mám starou litinovou pánev. To zas bude smradu po celým baráku, ale ta dobrota za to stojí. Díky za krásnou vzpomínku. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..