20 dkg škvarků
2 jarní cibulky
2 nastrouhaná na tvrdo uvařená vejce
1 stroužek česneku
1 PL hořčice plnotučné
1 PL sádla
3 kyselé okurky
sůl a pepř
Cibule je na posypání, ne do pomatlánky, na to nezapomínejte.
Rozmixujte škvarky s česnekem a sádlem, přendejte do misky, přidejte hořčici, nastrouhané vejce, okurku, sůl pepř a zamíchejte. Nechte odpočinout v lednici a mažte na pečivo. Jako oblohu dejte pokrájenou cibuli nebo salátek.
Recept poslala Úsměvka: „Já připravila salátek – čínské zelí, okurka, ředkvička a balsamiko.“
Výborná pomazánka, dělám ji stejně, jen nedávám sterilované okurky. Ale přijde mi to jako skvělý nápad, tak příště dělám s okurkami. A salátek taky vypadá silně jedle.
jo s okurkami je to moc dobré…
U nás se dělala s kyselými okurkami co si pamatuji.
Hadérka to má se mnou těžké, neumím fotit, tak z té hrůzy vždy musí udělat něco normálního ?♂️. Salátek jsem, tuším, posypala ještě čerstvým koprem. Jak ten můj není na dietky, tak takové salátky má rád ke všemu, nedávno ho vyžadoval i po svíčkový. ???
Určitě je výborná, neměla jsem ji – nepamatuju – v ? mají moc dobré škvarky a mám mangalicové sádlo, tak si ji na víkend udělám . A máš to moc lákavě naservirované ✨????
Prosím, co je mangalicové sádlo?
Mangalica je druh prasete. Vyznačuje se hustými, zvlněnými štětinami. Jedná se o plemeno sádelného typu.
Aha, děkuju za odpověď. Já jsem ten název nikdy neslyšela.
mangalicovej špek mají v Globusu
A je výbornej. Vždycky jsem používala ten obyč, ale začal mít velmi kolísavou kvalitu, tak jsem přešaltovala na mangalicu a nelituju. V rozpočtu se moc neprojeví. Tedy dokud nepřijde Benjamína s návrhem:“Matko, dáme si špeka?“ To pak je trochu větší spotřeba, no…
Já jsem taky koupila ten kelímek mangalicoveho sadla v Globusu , ale od té doby tam nebyl …jinak se dá koupit v různých stáncích na trzích. Napr. V Ov před Hornbachem. Tam měli i mangalicove klobásky . A z vánočního trhu v Budapešti jsme si dovezli taky sádlo , klobásy, sušené , trvanlivé, vynikající . Tak na prkénku nakrajet na plátky a pojidat
Špek z mangalice mívají i v akci v Lidlu. Nebývá to tak často, ale koupím ho víc a v mrazáku vydrží bez úhony do další dodávky. Jiný už vůbec nekupuju, nedá se to srovnat. Sádlo, bohužel, nedostávají.
U nás má mangalice nad Ledečkem v Úžicích a jsou úžasný. Má j venku v ohradě a ony se chodí drbat jako pejsek. Tak jejich rezavá srst je kouzelná.
Boye a určitě ma Benjamína na mysli tu slaninu???
No, to vždycky musíme rozhodnout… 🙂
Výborný je mangalicový špek, to je si jediný vysoký špek, který se dá sehnat. Výška až 10 cm.
?
Když jsme ještě dělali pravidelně zabijačky, trochu škvarků se nechalo na jídlo, zbytek jsme pomleli, rozehřáli a horké naplnili do sklenic, zavíčkovali a nechali vychladnout. Nekazilo se to a měli jsme polotovar pořád nachystaný buď na pomazánku (stejnou jako Úsměvka) nebo na krajanec nebo se třeba přidávaly do fazolové polévky a tak.
Nasla jsem si, CO je krajanec a ptam se, proc tu neni? 🙂
Protože jsi ho sem nedala. ?
Pokladnice naše lidová, prosííím, pusť chlup… 🙂
To záleží na Heleně, kdy ho vytáhne…?
Bude brzo…
Proč se nesmí dávat cibule do pomazánky, já ji tam normálně nakrájím a nic se neděje. Dělávali jsme to tak i doma.
Já ji tam taky nedávám, protože když pomazánku hned nesníš, tak cibule zvlhne a pokazí chuť pomazánky. Já vlastně cibuli do žádné pomazánky nedávám, vždycky jí posypu až na chlebu. Zdá se nám to lepší, ale někomu to chutná, tak proč ne. Stejně tak okurek, zdobím jím až chleba.
Moje maminka cibuli taky dávala přímo do pomazánek, ale mně tam vždycky vadila. 🙂
Každej jsme jinej, mě by spíš vadilo, že mě to padá z chleba.
Jj, píšeme to tady pořád, 100 lidí 100 chutí.
My jí do této pomatlánky nedáváme.
Ono šlo spíš o to, že mám v recepísku jarní cibulku, té je škoda dovnitř, té to sluší navrchu. ?
Ano Jiřinko, cibule zvlhne a není v pomatlánce křupavá.?
U té okurky to nějak neřeším, ta se rozleží a dá škvarkovce ten správný říz, ale fakt je, že stejně vydrží max. do druhého dne. Já jí zase tolik nedělám, nedá se jíst týden v tahu.
Cibuli dávám, asi proto že jí nikdy nedělám do zásoby a vždy se sní maximálně druhý den. Umelu škvarky, cibuli, přidám sůl a pepř a to je celé. Měklý chleba to jistí. Děĺám tak i bůčkovou pomazánku.
Jé škvarková tu já trašně ráda.Díky za připomenutí?
?
Já tedy musím říct, že pomazánku mám ráda skoro každou. Ale pokud jde o škvarky, tak ty mám nejradši jen tak. Třeba i pomleté, ale bez dalšího vměšování. Když už jsou na chlebu, klidně si je čímkoli obložím, přimáznu hořčicí…, ale vítězem jsou vždycky ty vlažné, jen posolené.
Tak jasně, čerstvě vyškvařené jsou nejlepší, to souhlasím ???
Hmmm… ty se ale z poloviny vypařej, než vystydnou a je možné je uložit ????
Nedělej chutě na domácí ???
No joooo… škvarková pomatlánka mi nějak z hlavy vypadla . Mám před týdnem vyškvaříno a škvarečky jsou dva druhy – jedny v sádle na chleba namazat a druhé „suché“ .. chystám se na škvarkové placičky , ale je jich dost, i na pomatlánku zbude . Dělám podobně – vlastně stejně, jen bez okurek – takže vyzkoušíme a uvidíme, co víc zachutná.
Jinak i salátek jedna báseň ? ?
Kdysi v dobách dávno minulých jsme večer chodili do hospůdky U Pivoňků na večeři v podobě 2 krajíců domácího chleba s domácím sádlem se škvarkama. Tahle večeře stála 3, Kč a my byli přejedení. Upozorňuji, že to bylo v 60.tých letech, kdy jsme stavěli (moji rodiče) domek, ve kterém teď bydlíme.
Čerstvý měkouçký domácí chleba a malý soudek plný škvarků v sádle podávají jako předkrm v domácí restauraci sv.Anna??Kousek od Božího daru.Úzasná věc.Ale pak se nedá sníst oběd a ten je taky mňam.
Tak si holt musíš vybrat. A nebo tam strávit více času. Bohužel na Boží dar to máme trochu z ruky, i když jsem tam několikrát byla – máme tetu na Rotavě a když jsme bydleli v Mostě, tak nazpátek jsme jeli podél hranic právě přes Boží dar.