(1658) Krajanec

aneb co můžeš  udělat dnes…

300 g mletých škvarků,
300 g hladké mouky
150 ml vody
sůl

Zpracovat těsto a v tenké vrstvě natřít na plech, upéct do růžova.

Recept poslala a.rena: „Takto pekla krajanec moje babička. Přikusoval se k polévkám (s fazolovou je nejlepší, do té se krájela i uzená jitrnice) a oběd byl hotový. Jako děcka jsme každý utrhli kus a zmizeli ven. Dnes těsto natřu v tenké vrstvě na pečící papír a na něm rádýlkem nakrájím na širší tyčky. Pěkně se pak odlamují a máte výborné křupavé pečivo k vínu, pivu…
Upečený ve vyšší vrstvě je vláčný a víc nahrazuje pečivo.

Další varianta, už modernější, vylepšená:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
mleté škvarky podle chuti
sůl
prášek do pečiva.
Vypracovat těsto, nechat 5 minut odpočinout, rozválet na cca 5 mm, nakrájet na kousky a péct na 180 – 200°  dozlatova.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1658) Krajanec

  1. lakysa22 napsal:

    Podle chuti? Ta by byla, jen se bojím, že to přeženu?, a to zrovna dnes mám fazolajdu..

  2. jarybarka napsal:

    Reni vy tam máte takovýhle poklady?Tak tohle je recept měsíce a ještě ta fotka nádhera.Už vidím jak se cpu.Hned dnes jedu pro sádlo a škvařím!!!???

  3. Vera M. napsal:

    Krajanec si nakrájáme, až se někdo ohlásí na návštěvu . Moje děcka se taky moc neupejpaji a snědí tučné v klidu ??

  4. sharka.68 napsal:

    TAK UŽ VIM, CO BUDE V SOBOTU K ČOČKOVÝ POLÍVCE.ta bude z vývaru z uzených kostí…moc díky…

  5. BOYE napsal:

    Tyyyjooo! To je kráááása. Tak holt budu škvařit víc – většinou si koupim kousek sádla, aby vydržel tak na měsíc do vaření a jednu škvarkovou večeři. Ale povýšení škvarků do chlebového stavu mě konečně opravňuje uvařit fazolačku podle svého a nehledět na ohrnuté rtíky svých ratolestí.
    Jen se ještě ptám na ty uzený jitrnice: Jsem sama, kdo je nezná, nebo z a.reny začnem mámit další poklad?

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ty bláho, do toho jdu hned, jak budou další škvarky.?
    Myslím si, že bude první varianta a s nápovědou Arény.
    Tímto děkuji, dovezu recept i mamině, ta bude nadšená ?

  7. Jiřina napsal:

    Tak uzený jitrnice slyším dnes prvně. Normální jitrnice máme moc rádi, tak uzené bude jistě delikatesa.
    Byl tady zmíněn, krajanec taky jsem nevěděla o co jde, tak jsem ho dala do vyhledávače, je tam plno receptů. Ale Renatka má vyzkoušeno – není co řešit, v mrazáku mám domácí škvarky, stačí jen pomlet. Jinak na fotce vypadají moc jedle. 🙂

  8. kvetula.v napsal:

    Po včerejšku jsem byla přesvědčená, že ty poslední čerstvý škvarky skončí v pomatlánce. Dnes už vím, že to bude jinak – bude krajanec! Jsem zvědavá, jestli převálcuje osúch ?
    Rozhodně to bude ňamka , už teď se těším ?
    Reni díky moc za ty poklady??

  9. a.rena napsal:

    Díky fšem za slova chvály, doufám, že nebudete zklamané. A uzená jitrnice? Klasická ve střevě. Pár se jich vždycky nechalo a pak přihodilo do udírny ke klobáskám, ne na celou dobu uzení. Pak se pověsily na trám na komoře. Ony se tam pěkně vysušily… A v létě, pokud jste tam některou zapomněli, už jste ji neukousli. Ale ta dobrota! Čerstvější se jedly jen tak s chlebem, nakrájené se na závěr přidaly třeba do té polévky – chábovice, fazolačky, do fazolí po hustu… Máte chuť? Pavlovův reflex u mě funguje zcela bezpečně. V zimě jsme je udily, nepřežily ani týden.

  10. Haderach Kwisatz napsal:

    Libi se mi, ze to nemusi kynout. A protoze „delani zal a chmury zahani“, zkusim zitra cestou domu koupit sadlo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..