(1784) Roštěnky Esterházy (Eszterházy rostélyos)

900 g koňského masa z roštěné nakrájeného na 6 porcí proti vláknu (nahradíme případně hovězím)
mouka na obalení roštěnek cca 3 lžíce
3 lžíce sádla
1 1/2 hrnku nakrájené cibule
1 stroužek utřeného česneku
3 hrnky vývaru podle potřeby
150 až 200 g mrkve jemné nakrájené, nebo lépe nahrubo nastrouhané
nové koření, asi 3 kuličky
3 bobkové listy
4 celé pepře
4 plátky anglické slaniny na drobno nakrájené
2 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce octa
sůl a pepř
špetka tymiánu a kousek citronové kůry

Na dokončení:
2 petržele, nakrájené na jemné nudličky tzv. julienne, asi 5 cm dlouhé
1 středné velká mrkev, také julienne
3 kyselé okurky, také julienne
3/4 hrnku zakysané šlehačky
lžička citronové šťávy

Roštěnky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu rozpálíme sádlo a roštěnky z obou stran opečeme.
Přendáme je na talíř a stáhneme plamen. Do pánve dáme cibuli a mrkev a za stálého míchání opékáme asi 8 minut, až se začne zabarvovat.
Sundáme z ohně, vmícháme 3 lžíce mouky. Přidáme vývar a vaříme za stálého míchání, až je omáčka hladká. Zde výborně pomůže ponorný mixer.
Přidáme všechno koření, citrónovou kůru, ocet, slaninu, prostě vše krom šlehačky a citrónové šťávy.
Do kastrolu vrátíme maso a přivedeme do mírného varu, přikryjeme pokličkou a vaříme zvolna asi 30 minut, nebo až je maso hotovo. Mezitím povaříme 2-3 minuty julienne mrkev, petržel a okurky.
Z omáčky sundáme vrstvu tuku a vmícháme zakysanou šlehačku, citrónovou šťávu a nudličky zeleniny.
Podáváme s noky nebo širokými nudlemi, na noky se položí roštěnky, zalijí omáčkou a ozdobí nudličkami zeleniny.

Recept poslala (ale zatím nevyzkoušela) Sharka. Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1784) Roštěnky Esterházy (Eszterházy rostélyos)

  1. sharka.68 napsal:

    musím v Makru natrefit na koninu…..

  2. Vera M. napsal:

    Já mám trošku hrůzu z toho dušení masa v “bešamelu”. Že se mi to bude pripalovat a budu muset u toho stát . Možná ne… nevím. Takhle jsem ještě nikdy nezkoušela .

  3. jarybarka napsal:

    Koně psy a kočky nejím. Tudíž hovězí.
    Zajímavé ale pro mě recept pro zimní období.
    Teď v létě u nás rychlovky saláty a z grilu.No a popatlánky na chlebíčky. 😄😄😄

  4. BOYE napsal:

    Snědla jsem párkrát soba, párkrát losa, dvakrát jakéhosi tura, jenž nebyl domácím a koně taky. Musím říct, že kůň mi chutnal nejmíň. Tudíž v tomhle případě taky volím hovězí. Ale kdyby někdo servíroval, klidně tu koninu dám – není to odpor, jen možnost vybrat si chuť.
    Rozhodně mi přijde lepší koně zesterházyovat, než nacpat to psích granulí. A ta omáčka, ta tedy nemá chybu!

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Ja mam trochu problem s temi 30 minutami. S konem zkusenost nemam, ale hovezi rostena, byt pres vlakno smiknuta … nebude to tvrdy?

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vše OK, koninu ne, jsou to krásná zvířata, tak hovězí, ale ….. mám problém s tou kyselou okurku, já prostě teplou kyselou okurku nepolknu.
    Jinak věřím, že to bude dobré.

  7. BOYE napsal:

    Můj táta si jeden čas taky nosil domů točeňák a moc mu chutnal. A přesně jak píšete – douzovaný. Já raději ten obyč, ale jedla jsem to. Chápu, že někomu přijdou ty kůně tak ušlechtilý, že by nepojedl, ale když si vezmu, jak mile na mě čučí kráva nebo srnka, připadá mi to stejný. No, kočku jsem jedla, ale netušila a bylo to nedobrý. A rozhodně ji nepovažuju za jateční zvíře – tohle byl velmi sváteční dárek od vietnamských kamarádů k novému roku. My ani Mongolové jsme se dodnes nepřiznali, že nám to nikomu nechutnalo :-).

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..