900 g koňského masa z roštěné nakrájeného na 6 porcí proti vláknu (nahradíme případně hovězím)
mouka na obalení roštěnek cca 3 lžíce
3 lžíce sádla
1 1/2 hrnku nakrájené cibule
1 stroužek utřeného česneku
3 hrnky vývaru podle potřeby
150 až 200 g mrkve jemné nakrájené, nebo lépe nahrubo nastrouhané
nové koření, asi 3 kuličky
3 bobkové listy
4 celé pepře
4 plátky anglické slaniny na drobno nakrájené
2 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce octa
sůl a pepř
špetka tymiánu a kousek citronové kůry
Na dokončení:
2 petržele, nakrájené na jemné nudličky tzv. julienne, asi 5 cm dlouhé
1 středné velká mrkev, také julienne
3 kyselé okurky, také julienne
3/4 hrnku zakysané šlehačky
lžička citronové šťávy
Roštěnky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu rozpálíme sádlo a roštěnky z obou stran opečeme.
Přendáme je na talíř a stáhneme plamen. Do pánve dáme cibuli a mrkev a za stálého míchání opékáme asi 8 minut, až se začne zabarvovat.
Sundáme z ohně, vmícháme 3 lžíce mouky. Přidáme vývar a vaříme za stálého míchání, až je omáčka hladká. Zde výborně pomůže ponorný mixer.
Přidáme všechno koření, citrónovou kůru, ocet, slaninu, prostě vše krom šlehačky a citrónové šťávy.
Do kastrolu vrátíme maso a přivedeme do mírného varu, přikryjeme pokličkou a vaříme zvolna asi 30 minut, nebo až je maso hotovo. Mezitím povaříme 2-3 minuty julienne mrkev, petržel a okurky.
Z omáčky sundáme vrstvu tuku a vmícháme zakysanou šlehačku, citrónovou šťávu a nudličky zeleniny.
Podáváme s noky nebo širokými nudlemi, na noky se položí roštěnky, zalijí omáčkou a ozdobí nudličkami zeleniny.
Recept poslala (ale zatím nevyzkoušela) Sharka. Foto ilustrační
musím v Makru natrefit na koninu…..
po první říjnové neděli….. (Velká pardubická)
to se neprodává,to jde do kafilerie nebo si ty koně majitelé odvezou a pochovají….
tak, tak . Koně sportovní nelze porazit na spotřebu .
Jinak koňské maso se u nás prodávalo ve speciální prodejně , uzeninu taky vyrábějí dodnes. Maso je ale většinou z Argentiny. Moje babička vařila z koniny za války ledaco. Všichni doma na to dlouho vzpomínali a jen chválili.
Holky, holky, ani jedné vám nedošlo, že si dělám srandu. Bohužel smajlíka jsem okopírovat nemohla a dát ho neumím (taky nemůžu umět všechno, že jo…)
Tam ale teď v poslední době mají jen na guláš a Polar v Kostelci mi zavřeli.
Já mám trošku hrůzu z toho dušení masa v “bešamelu”. Že se mi to bude pripalovat a budu muset u toho stát . Možná ne… nevím. Takhle jsem ještě nikdy nezkoušela .
no, z toho jsem taky měla nerf, ale viděla jsem je dělat a nic…a nejvíc úsilí mne stálo,se do toho vaření neplést….
Koně psy a kočky nejím. Tudíž hovězí.
Zajímavé ale pro mě recept pro zimní období.
Teď v létě u nás rychlovky saláty a z grilu.No a popatlánky na chlebíčky. 😄😄😄
jj, taky to vidím na podzim a zimu…..
Snědla jsem párkrát soba, párkrát losa, dvakrát jakéhosi tura, jenž nebyl domácím a koně taky. Musím říct, že kůň mi chutnal nejmíň. Tudíž v tomhle případě taky volím hovězí. Ale kdyby někdo servíroval, klidně tu koninu dám – není to odpor, jen možnost vybrat si chuť.
Rozhodně mi přijde lepší koně zesterházyovat, než nacpat to psích granulí. A ta omáčka, ta tedy nemá chybu!
já z koniny jedla měkkej i suchej salám, buřty a nepřekonatelně dobrý španěský ptáčky…
Jooooo. Kupovali jsme konskej tocenak a protahli ho jeste udirnou, byl bozskej!
V Nymburce na „Malých valech“ byl svého času koňský řezník, UHartmanna se tam říkávalo, a jeho „koňské cerbuláty“, čili karboše, jak je nazýval, byly nepřekonatelný.
jo, kdo uměl,ten uměl…v Litovli svýho času taky dělával soukromník skvělej koňskej „uherák“…když se nechal trochu vyschnout, byl nepřekonatelnej….
přestaň…slintám…. a guláš byl z koniny dobrej….vojenská strava jak vyšitá…..
Ty ptáčky jsme taky dělali a opravdu vynikající ! Tenkrát jsem to maso koupila úplně náhodou , dostala jsem vyhubovano , ale pak ty ptáčky fakt staly za to . Je to prostě tak
Ja mam trochu problem s temi 30 minutami. S konem zkusenost nemam, ale hovezi rostena, byt pres vlakno smiknuta … nebude to tvrdy?
ono je to od kusu, někdy to vyjde a je to měkké a někdy je to podešev i po dvou hodinách….
proto tam maj tuhle větu:
a vaříme zvolna asi 30 minut, nebo až je maso hotovo….
Jasan 😉
Vše OK, koninu ne, jsou to krásná zvířata, tak hovězí, ale ….. mám problém s tou kyselou okurku, já prostě teplou kyselou okurku nepolknu.
Jinak věřím, že to bude dobré.
Můj táta si jeden čas taky nosil domů točeňák a moc mu chutnal. A přesně jak píšete – douzovaný. Já raději ten obyč, ale jedla jsem to. Chápu, že někomu přijdou ty kůně tak ušlechtilý, že by nepojedl, ale když si vezmu, jak mile na mě čučí kráva nebo srnka, připadá mi to stejný. No, kočku jsem jedla, ale netušila a bylo to nedobrý. A rozhodně ji nepovažuju za jateční zvíře – tohle byl velmi sváteční dárek od vietnamských kamarádů k novému roku. My ani Mongolové jsme se dodnes nepřiznali, že nám to nikomu nechutnalo :-).