(1871) Cuketové kuličky (à la masové)

2 menší cukety
1 vejce
50 g měkkého tvarohu
asi 1 -1,5 hrnku kukuřičné strouhanky (drcených kukulupínků)
2 stroužky česneku
1 malá cibule
sůl a pepř
čerstvé bylinky dle obliby a dostupnosti
olej na pokapání

Cukety omyjeme a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Osolíme a necháme nejmíň 20 minut v cedníku „vypotit“. Poté ještě dobře vymačkáme.
Smícháme s ostatními ingrediencemi, na závěr zahustíme kukuřičnou strouhankou tak, aby vzniklo hustší těsto, ze kterého půjdou navlhčenýma rukama tvarovat kuličky. Do těsta je možné přidat i strouhaný sýr.
Kuličky vyrovnáme na plech s pečícím papírem, pokapeme olejem a v troubě vyhřáté na 200°  upečeme dozlatova (cca 30min)

Recept poslala Květoslava: „Podáváme obdobně jako masové kuličky (špagety, rajčatová nebo zeleninová omáčka)  nebo s jinou vhodnou přílohou. U nás opečené brambůrky a zakysankový dip.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1871) Cuketové kuličky (à la masové)

  1. lakysa22 napsal:

    Vzorek!! Aspoň malej – tak 5-6 kuliček, 5-6 brtambůrek a misku zakysanky s česenekem dodám sama (a hsem po obědě)👍

  2. a.rena napsal:

    No a já to množství budu muset vynásobit aspoň pěti, nebo ani neochutnám. A ještě k tomu musím počkat, až zase dorostou nějaké cukety. S přerostlými jsme se teď dělili se slepicemi, páč jsme nestačili konzumovat. 😃

  3. sharka.68 napsal:

    bych taky ochutnala..to se peče společně na jednom plechu s bramborama?

  4. kvetula.v napsal:

    Cuketu jsem nechala „potit“ asi 1,5 hod (kvůli dalším pracem) , výsledek nebyl ani trochu mokrý. Rozhodně půjdou dělat různé obměny. 😎

  5. BOYE napsal:

    My byly doma samy s Benjamínou, tak jsme lepkovaly. A vyrobily jsme si Vege Bigmeky: Měly jsme kilo řepy = 3ks. Tak asi třicet deka řepy (1 ks), stejné množství cukety jsme nastrouhaly, přidaly dvě lžíce vloček, dvě vejce, trochu strouhanky a notné dvě lžíce hořčice. Pepř, sůl, lžička kari (myslím, že bylo žluté, ale mohlo být i červené či zelené – prostě to první v řadě. Konzistence těsta tak tuhá, aby šla tvarovat a tak měkká, aby zůstalo těsto šťavnaté a skutečně zeleninové – tedy nezkarbanátkovatělo. Uplácaly jsme z toho osm burgerů, zlehka obalily ve strouhance a na pánvi osmahly. Do ogrilovaných housek jsme proložily čerstvou zeleninou, plátkem sýra a přidaly dip typu tatarka s jogurtem. byla to taková porce, že jsme se přecpaly a druhou polovinu večeřely… A bylo to dooobrý!
    Na zeleninových kuličkách jsme domluvené pro tenhle týden. Tak zkusíme zdejší a náš plán. Péct se to může najednou. A potěšil mě ten tvaroh v těstě. Já ho přidávám do kdečeho a často mi připadá lepší, než sýr. Jen zdejší kuchatky na mě hledí skrz prsty a podivně (zdejší jako místní, nikoli zdejší jako bramborajdové).

  6. Vera M. napsal:

    Stačí, že jsem zakoupila cornflskes? 😎😁

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Mnooooo, to vypadá hodně mňamózně, to určo zkusím, ale až se vrátím z vinných sklípků.
    Díky brouku 😘

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..