(148) Králík na zelenině

1 celý králík nebo 6 stehen
20 deka  slaniny
5 středně velkých mrkví
5 přibližně stejně velkých petrželí
půl celeru nebo 1 malý
3 velké cibule
kousek másla
olej, ocet, sůl
bobkový list, nové koření, celý černý pepř

Ve hmoždíři rozdrťte nové koření a  pepř v poměru 1:1 a bobkový list (na celého králíka by to mělo být asi  20 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře a 5 bobkových listů). Slaninu nakrájejte na malé špalíky Maso štědře prošpikujte, ze všech stran okořeňte připravenou směsí a spolu s olejem vmasírujeme do masa – králíka můžete předem naporcovat, já pekla celého. Zastříknětě octem a zakryté nechte v chladu  odležet, ideálně do druhého dne.

Očištěnou zeleninu a nakrájejte na kousky, cibuli  na kolečka. Do velkého hrnce dejte dvě lžíce oleje a kousek másla (samotné máslo by se přepalovalo). Nechte rozpustit  a vmíchejte cibuli tak, aby se obalila tukem. Na mírném plameni smažte do sladka. Postupně přidávejte zeleninu, mírně podlijte, osolte dle chuti  a nechte pod poklicí dusit, dokud zelenina nezměkne (asi 10 minut).

Zeleninu přendejte do pekáče a na zeleninu položte osoleného králíka a v troubě vyhřáté na 180°C pečte asi  2  hodiny do změknutí masa, podle potřeby podlévejte. Posledních 15 minut můžte péct odkryté pro pěknou barvu.

Podávejte s bramborovým knedlíkem.

Možnosti: zeleninu si (zasyrova) v kuchyňském robotu  rozsekejte na nadrobno (nebo nastrouhejte na hrubém stuhadle). Já po upečení vyndám králíka z pekáče a rozšťouchám měkkou zeleninu šťouchadlem na brambory – záleží, jakou chcete mít strukturu šťávy. Pokud jde o slaninu na špikování – nakrájejte špalíky  předem a dejte do mrazáku, maso se bude lépe špikovat).

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

62 komentářů: (148) Králík na zelenině

  1. 60anda napsal:

    Králíka můžu, takto neznám a určitě vyzkouším, ale nejraději na hořčici. Rozpustím kousek másla, přidám 3lžice hořčice ( 2lž.dižonské a 1lž obyč) a 1lžičku ml.papriky a 1 lžičku gril.koření. Tím naporcovaného a osoleného králíka zaliju a nechám do rána . Druhý den zaleju smetanou a peču zakryté. K tomu rýže a salát . Dostala jsem od syna pochvalu, že lepšího králíka nejedl.

  2. Ivana P. napsal:

    U nás se jí na cibuli s česnekem,ale tohle vypadá taky zajímavě. Jinak tu buďte holky hodné, týden tu nebudu 🙂

  3. Eva Navarra napsal:

    U nás byl včera taky králík. Na dno pekáče jsem nasekala dvě jarní cibulky, přidala celou mladou paličku česneku a pár snítek rozmarýnu. Porce masa osolila, opepřila, na každou dala malinko másla a podlila bílým vínem. S bramborovou kaší byl vynikající.

  4. Katyp50 napsal:

    Dala bych si králíka hned. Peču stehna s bůčkem v hojné záplavě mrkve a petržele. Nebo na hořčici a se smetanou – to obvykle hřbet a přední část. A také mám ráda smaženého. Jen je to dneska docela drahá pochoutka..

  5. Katyp50 napsal:

    Jen to nesmí být domácí mazlík!!!!!
    Mám jednu příhodu z dětství: abych měla o prázdninách povyražení, vzala jsem si králíčka z vesnice. Za ty 2 měsíce z něj byl pěkný macek. U nás by to zvířátko nikdy nikdo nezabil, takže to zbylo na místního borce. Domů jsme vezli staženého králíka, maminka ho upekla a všichni 3 jsme nad tím pekáčem seděli a buleli. Tak ho maminka nabídla sousedům a ti dobrých pár let nepochopili, proč vyfasovali pečeného králíka úplně zadarmo. Druhé prázdniny byl opět králíček, ten byl ovšem po prázdninách chován v Praze na terase a pak odvezen k dědovi. Děda ho vyhodnotil, jako příšerně rozmazlené zvíře, které se do králíkárny k ostatním vůbec nedá dát, nicméně dostal svojí vlastní králíkárnu a pošel stářím, protože dorostl do obřích rozměrů a byl plemenným samcem pro celé široké okolí. Až do posledních prázdnin SŠ jsem měla na chalupě každoročně králíčka/y, vždy byl/i vráceni zpět majitelům. Až na VŠ už byly zájmy poněkud jiné. Ale mám je ráda jako zvířátka a když nevidím hlavu, tak i jako potravu.

  6. kvetula.v napsal:

    Tedy nevím, baby jedny, kdo vám všem dal povolení k mučení mé osoby pomocí písmenek a obrázků?! Jeden recept svůdnější druhého.. Už to vidím tak, že budu častěji dojíždět na chatu, kde pan domácí chová krásné králíčky, kouknu kam dává klíč od závory na králíkárně a to by v tom byl čert, abych si takhle nepochutnala!!! 😉
    Vážně tady slintám i když jsem po obědě 😀

  7. kveta.batkova napsal:

    Dnešní recept dělám často také, jenom nepřidávám slaninu, když už, tak na základ omáčky kousek uzeného stehna z kuřete nebo krůty (bez kůže), protože my ten cholesterol vážně nemůžeme. Králičí hlavy kupuji také, a to na polévku, do které jako vložku dávám játrový svítek. Recept je jako na játrové knedlíčky, pouze se ještě přimele kousek kuřecího nebo králičího vařeného masa, pak se celá hmota rozprostře na pečící papír asi v centimetrové vrstvě a upeče v troubě. Pak se svítek nakrájí na kostičky a každý si dá do už hotového vývaru se zeleninou. Jinak velmi jedlé je to i samotné, takže musím všechny hlídat, aby mi do polévky ještě něco zbylo.

  8. Jiřina napsal:

    Dneska je to krásná diskuze, tak se taky připojím. Protože pocházím z vesnice /dnes je to městys/, měli jsme doma vždy králíky. Velikou králíkárnu a já jako malá holka jsem se s nima kamarádila, hlavu věčně v králíkárně. Můj děda je uměl dobře zabíjet, rukou za uši, aby se netrápili. Viděla jsem to mockrát, ale brala jsem to nějak, že je to jídlo, tak mi to bylo vysvětleno. Horší bylo, když se zabíjelo prase, to babička lehla do postele, přikryla si hlavu peřinou a vylezla až bylo prase na trojnožce. Vždycky mu říkávala „Muško“ a měla ho skoro jako dítě. Krmila ho 3x denně, měla k němu jakýsi vztah, ale u králíka to tak nebylo. To se bralo nějak jinak. Těď králíky nemáme, ani děti je neměly jako mazlíky. Já bych králíka, slepici nezabila ale rybu ano. Sama ji ulovím a musela jsem se naučit ji taky zabít, to byla podmínka rybáře, alespoň u nás. Jinak králíka kupuji v Lídlu, někdy na burze. Můj muž má rád smaženého, ale já ho můžu jakkoliv, na zelenině, s bůčkem,s uzeným, na hořčici jsme nedělali, ale vyzkouším. Tady jsem nikde neviděla, že se prodávají samostatné hlavy. Doma jsme z nich vždy dělali polévku. V Lídlu jsou vždy bez hlavy, můj muž vždy říká, jen jestli nám neprodali kočku…

  9. BOYE napsal:

    Napadlo mě mnoho poznámek v průběhu pročítání diskuse. Ale jak pravila Harerach: Jsme jen DROBNÉ sadistky, tudíž si to nechám. Ale když už tady do písmenek sliním, trochu se pomasochistuju: Výběr z nejkrásnějších vzpomínek na dětství: Králík na divoko, na paprice, na hořčici… a hangi – teď mi došlo, že to musim naučit svoje děti, nějak jsem zanedbala pralesní výchovu 🙂
    Helejte, že je opak vegetariána masochista – tedy maso chystá

  10. Haderach Kwisatz napsal:

    A na zaver: modri vedi, ze kdyz ten zaklad rozmickuji a pridaji smetanu, maji co? 🙂

  11. kveta.batkova napsal:

    Jiřino, králičí hlavy se prodávají v Globusu, cca 4 na jednom tácku. Právě tam je kupuji na tu polévku, jak jsem psala výše. Jinak manžel má také tyto poznámky, jako že to bez hlavy nám prodávají kočku, tos mě pobavila.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      U králíka mi ta hlava neva, ale kamarád občas dodá nutrii a tu prosím vždy dekapitovat. Ty zuby se mi nelíběj….

      • francizska1 napsal:

        Já taky nemám problém s hlavou – viz níže komentář. Jednou, to byly děti malé jsem dostala králíka i hlavou, na tu jsem se obzvlášť těšila. Upekla i s hlavou, dala na tác, ozdobila, prostě paráda. Rodina přišla na oběd, manžel a syn si normálně sedli, Dcera, snad jí bylo šest let – to už si nepamatuji – uviděla králíka i s hlavou a zhrozila se – Mami, ty podáváš králíka i hlavou? No měla jsem o porci pro sebe navíc. Vůbec mne nenapadlo, že to bude řešit. Ještě si pamatuji na kohoutí hřebínky, ale ty už jsme asi nejedli. Jinak, když dělám vánoční polévku – manžel musí hlavám vypichovat oči. To nedám.

  12. francizska1 napsal:

    Pro mne jako dítě byla hlava králíka nedostupná. Pradědeček vždy zabil králíka, potom ho stáhnul. A už nastupovala babička, uvařila polévku a králíka upekla. Hlavu dostal praděda – to byla jeho výsada. Sedl si na štokrle k malému oknu ve své polo roubence, vzal si malý nůž a pečlivě hlavu obíral. Někdy mi dal jazýček. Jinak jsem taky brala jako malé městské dítě, že králík se chová na jídlo a jinak to není. A ty ledvinky – upečené byly náramné. Jako dospělá jsem si je občas koupila a upekla. Bohužel chyběl tomu ten obřad s pradědou. Měla jsem ho nesmírně ráda.
    Asi taky skočím pro ty hlavy do Globusu. Ani jsem nevěděla, že je prodávají.

  13. Katyp50 napsal:

    Jejda to se nám ta diskuse rozjela, super holky!!!!!
    Pedlíte jedna víc než druhá!
    Když se u babičky/dědy „vraždili“ králíci, abychom v Praze nevyhynuli, tak jsem prchala za humna. Tehdy měl strýc ještě spoustu dalších živočenichů – slepice, kachny, husy, kozu a kozla, ovce, jednou i volka (na výkrm od JZD), ale hlavně koně. Toho získal naprosto náhodou, byl to jezdecký kůň, úžasný, překrásný, černý plnokrevník, ale mrcha kousavá, všichni se ho báli. Jen já jsem ho sedlala a jezdila. Zmetek kousal, točil se, shazoval, ale nakonec se mne naučil poslouchat. Jako jediná jsem k němu mohla a jako jediná jsem na něm jezdila. Když jsem projížděla vsí, tak všichni zalézali a koukali jen skrz okno, kdy budou sbírat mrtvou slečnu. Byl náááááádherný.
    Odbočila jsem od tématu – králíka jedině bez hlavy. Všimněte si, prosím, rozdílu mezi kočkou a králíkem – je v zadní partii. Králík má mnohem vyvinutější stehenní svaly, méně žeber, jinou konstituci těla.
    Protože kočky mám (momentálně 6 kousků), tak je i miluju. Ovšem – po roce stráveném v Číně, netuším, jestli jsem jí někdy náhodou nepozřela. Ono pátrat dnes po tom, co jsem tam jedla asi bude už nějak tak bez významu.

    • Jana Macůrková napsal:

      V Mostě se říkalo a snad ještě říká jedné čínské restauraci Micci bar, toť vševypovídající. Jinak kočka má především volné lopatky – proto taky může dopadnout na zem z velké výšky a nic se jí nestane (když se stačí otočit na nohy).

    • BOYE napsal:

      Katy, právě kvůli tvému kočkomilství jsem se tu zdržela některých poznámek. Tvoje čínská poznámka dokazuje, že ač čičimilec, kulturně to dáváš :-). Tak třeba někdy svou kulturně odlišnou zkušenost dám k dobru, aniž bych ti ublížila. A jinak: Předevčírem naše stařenka přivedla na svět 85., 86. a 87. kotě. A poprvé za její dlouhý kotětvorný život už si je lidi zamluvili a dokonce by se ještě jedno hodilo. Tudíž prvně se zcela bez stresu kochám jejich přiblblými ksichtíky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..