(1948) Mrkvové chimichurri

20 g mrkvové natě, bez stonků, pouze roztřepené lístky
6 stroužků česneku
2 zarovnané lžičky sušeného oregana
2 zarovnané lžičky sušeného drceného chilli v podobě lupínků
30 ml červeného (případně bílého) vinného octa
120 ml (olivového) oleje

Mrkvovou nať nasekejte nejprve nahrubo, a pak ještě trochu. Úplně najemno ji  nesekejte. Česnek oloupejte, rozdrťte plochou stranou nože a nasekejte taky najemno. Robot se sakacím nástavcem vynechte, směs by byla příliš jemná.
V misce smíchejte nasekanou nať, česnek, oregano, chilli, ocet a olej. Přendejte do zavírací skleničky a uložte do lednice.

Vydržte aspoň jeden den, než mrkvové chimichurri použijete – ztratí svěže zelenou barvu, ale  získá na chuti. Před použitím promíchejte, po použití zbytek opět uložte do chladu. Vydrží fakt dlouho – ale dřív ho sežpapáte.

Pravé argentinské chimichurri je obyčejné ochucovadlo z petrželové nati, česneku a chilli papriček, smíchaných s olejem a trochou octa. Nicméně mrkvové chumichurri, ve kterém mrkvová nať supluje petrželovou, je stejně dobré jako petrželový originál. A navíc budete mít dobrý pocit, že jste nezahodili tu pěknou nať, kterou měla mrkev, když jste si ji přinesli domů. Až vám  bude přebývat petrželová nať (hladkolistá nebo kudrnka, to je fuk) pusťte se do toho taky  a postupujte úplně stejně.

Vyrobila Jarybarka, nápad dodala Lakysa.

EDIT: Na obrázku je tedy chimichurri petrželové a tady taky – tohle vyrobila Cinda a nazvala ho vskutku poeticky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1948) Mrkvové chimichurri

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To je na pátek – budu mít trochu rozlítáno, nevím, jak bych to stíhala.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádhera a i nádherná sklenička ….. Laky, 100 bodou 👍👍👍

  3. Francizska napsal:

    Toto mně zaujalo. Vím, že někdo zpracovava m r k v o co u nať . Docela mne to zajímá a láká, asi vyzkouším. Jak to chutná?

  4. jarybarka napsal:

    Syn mi přinesl tašku petrželove hladkolisté. Mrkev pár dní před tím vyhodili.Škoda.
    A tak toto je ta Argentinská varianta.Ostré voňavé chutné.
    Ve skleničce je dvojitá dávka.Všeho.

  5. sharka.68 napsal:

    a já pořád plakala, že tu mrkvovou nať vyhazuju- myslím doma….

  6. Jana Macůrková napsal:

    Já mám recept na chimichuri z čínského zelí, tak uvidím, jestli budu mít ostatní suroviny. Jinak u nás se sežere taky všechno zelené. A když ne my, tak králíci, i když teď je nemáme.

  7. kvetula.v napsal:

    Natě všeliké jsem měla spoustu loni (hladkolistou, kudrnku, libeček, kopr …)
    Letos bída s nouzí. „Pugéty“ nedovezl ani náš trhovec, že mu zplesnivěla. Loni jsem dělala pesta, něco málo ještě mám a pořád použitelné. Čerstvé natě – tu trošku co se zadařila- mám zmražené. Zpracovávat mrkvovou mne nikdy nenapadlo (doma byla vždy jako pochoutka králíkům). Takže už mám uloženo pro roky příští.😷
    Cindy štítek je kouzelný 😁😁👍

  8. a.rena napsal:

    Škoda, mrkev je dávno sklizená, králíci se měli dobře a petržel jsme letos měli tak špatnou, že málem ani na zamražení natě nebylo. Tak příští rok, vypadá to faaakt hodně dobře.

  9. Vera M. napsal:

    Uděláno, provedeno , Petrželové, moc dobré . Těším se ke steaku . Jen mě trošku mrzí , že jsem použila olivový olej , který osobně moc nemusím a že jsem nedala jiný. Tak příště a pak budu 100% spokojená.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..