2 kg vepřového bůčku
(špička, nebo plát v celku)
700 g mleté maso
150 g špek
6 vajec, 2 velké cibule
4 housky nebo rohlíky
3 lžíce strouhanky
sůl, pepř, majoránka
10 stroužků česnek
Maso vykostíme, a nakrojíme tak, aby vznikl co největší, ale zároveň poměrně tenký plát, mně se podařilo vytvořit plát 50 x 35 cm, síla asi 1,5 cm.
Maso důkladně naklepeme. Osolíme, opepříme.
Pokud zbydou nějaké odřezky (výkroj mezi žebry, při tvarování na obdélník ap…) umeleme na masovém strojku a přidáme k mletému masu.
Špek nakrájíme na drobno, stejně tak cibuli a přidáme k mletému masu.
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kousky a na chvilinku namočíme do mléka.
Vyndáme, mléko lehce vymačkáme a pečivo rovněž přidáme k masu. Pokud je směs řidší, přidáme strouhanku
S vejci přidáme koření a česnek a všechno dobře promícháme.
Rozetřeme na masový plát a opatrně stočíme do rolády.
Svážeme nití (nejlepší je režná nebo tzv. potravinářská, kterou používají řeznící např. na klobásy). Potřeme olejem nebo sádlem, osolíme, posypeme kmínem a podlijeme vývarem.
Pečeme pomalu asi 2,5 hodiny.
Podáváme teplé, nebo jako studený nářez.
Připravila Jana Macůrková
Tak toto bych chtěla vidět upečené 😉
A je to porce pro celý regiment.
U pečenou a naporcovanou
Jak vypadá na řezu
Přesně ….
Mám ji ještě v mrazáku, fotku na řezu dám příští týden. Budu péct teď v neděli. Zítra je škubánek (bramborový).
Vždyť je to taky maxiroláda, v neděli budeme tři, zbytek se dojí v pondělí a na studeno k večeřím.
Taky dělám, ale místo směsí na sekanou plním klobásovou směsí. Buď když děláme klobásy, tak si tak cca 1 kg odložím, nebo udělám spešl. Koření: sůl, pepř, paprika sladká i pálivá, česnek. Jinak stejně jako v receptu výše. Vypadá, že je toho hodně, ale dá se to jíst teplé i studené, část dávám do mrazáku, část rozdám. Příloha nejlépe brkaše, příp. rýže, polít trošku zahuštěným sosíkem. Mňam, už dlouho nebyla
Náplň se dád dát jakákoliv. Občas dávám maso a do něj zeleninu (zahradnická sekaná), občas klobásovou směs (z bílých vinných klobás), někdy špek, někdy uzené maso….
náplň jsem zkusila udělat z jater, tedy udělané těsto na játrové knedlíčky a tím jsem roládu dost silně potřela. Bylo to dobré a zase trochu změna.
Toto bude dobrota a s klobásovou směsí taky. Roládu jsme dlouho neměli, tak tuto udělám co nejdříve. 🙂
Bezva recept , dělám podobně i malé roládky takto pečené. Vyzkoušela jsem je i pečené na zelí a bylo to o.k.
Teď se peče, až nakrájím, dodám sem fotky upečené i nakrájené (tedy té rolády, nikoliv pečené fotky).