600 g jedlých kaštanů
100 g slaniny
strouhanka podle potřeby
50 g másla
2 – 3 vejce podle velikosti
petrželka
sůl a pepř
Kuře vážilo asi 1,85 kg, čili dost na tři lidi a dva dny jídla.
U omytých kaštanů jsem odkrojila špičku, bylo to jednodušší než je nakrojit křížem. Po cca 20 minutách vaření ve vodě kaštany ocedíme, oloupeme slupku. Nebylo nutné je dále vařit, byly krásně měkké.
Měkké kaštany umeleme na masovém mlýnku, promícháme je s najemno nakrájenou slaninou, máslem, pepřem, solí a vše spojíme rozšlehaným vejcem. Zahustíme strouhankou. Aby se kuře dobře plnilo, vytváříme z hmoty koule, které obalíme lehce ve strouhance. Kůži sepneme párátkem (stejně praskla mrcha).
Přendáme do prostorného pekáče, podlijeme asi 3 dcl vody nebo vývaru.
Pečeme si 2,5 – 3 hodiny, občas podlijeme a polijeme výpekem.
Původní recept byl určen na 3 kg krocana – vzhledem k tomu, že tak malého krocana
jsem v životě neviděla (nejmenší krůta měla necelých 11 kg, krocan skoro 30 kg), tak jsem nadívala kuře. Bylo výborné, měli jsme ho 3 dospělí dva dny, čili porce vyšla asi na 60 Kč.
Jak vidíte na obou fotkách, udělala jsem z toho kuřátka pěknou „těhuli“.
Pekla Jana Macůrková
Krutu jsem vzdycky kupovala max. 8 kg, ale baby krutu maji v LIDLu nebo jsme ji vozili z Nemecka.
Jednou jedinkrát jsem ji pekla a nikomu to moc neřeklo. Byla to ta malá. Snazila jsem se všelijak a přijela větší rodina. Achich ouvej, ten výsledek se nepodobal super pečínce . Tak já už to nebudu zkoušet. Ok. Tohle prostě neumím, aby to bylo tak dobre jako Husa, kachna. To je Top.
Já větší krůtu vcelku nikdy nedělala, mně připadá, že je to potom velká ztráta na kostech. Pokud kupuji, tak velikýho krocana a toho si rozporcuji. Vcelku jedině kuře nebo potom kachna či husička. Z krůty nebo krocana peču stehna, potřená sádlem, pokud mám tak i husím nebo kachním.