(1980) Lokše II. – s povidly a mákem

400 g vařené brambory
150 g hladká mouka
1 lžička sůl

švestková povidla
mák
moučkový cukr
máslo nebo sádlo
Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (nebo umeleme na mlýnku na maso).
Přidáme hladkou mouku a lžičku soli  a vypracujeme hladké těsto.
Rozdělíme na stejně velké kousky, vyválíme tenké placky a pečeme na litinovém plátu nebo na kamnech na sucho.
Každou upečenou placku potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Placky potřeme švestkovými povidly, přehneme na čtvrtinky, naskládáme na talíř a posypeme mletým mákem s moučkovým cukrem. Nakonec ještě pokapeme rozpuštěným máslem (sádlem).
Pozn: v Dřevohosticích manželova babička říkala lokše nudlím s mákem.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1980) Lokše II. – s povidly a mákem

  1. a.rena napsal:

    Lokše se u nás říká všem nudlím – zavářkovým i širokým. Takže tvoje lokše v receptu jsou tím pádem patenty. A pokud z bramborového těsta uděláš taštičky s trnkama a sypeš makem s cukrem, jsou z toho rázem pěry. Ovšem aby toho nebylo málo, kynuté ovocné knedlíky s meruňkami, sypané mletými ořechy s cukrem jsou pěry taky (to o pár dědin dál). Každopádně ať už jsou to lokše nebo patenty, jsou moc dobré.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Dala bych si hnedle, ale naslano.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Jani, mely by to byt lokse II., uz tu jsou (1459).

  4. Jiřina napsal:

    Bože, bramborové placky nasucho na kamnech/pánvi/, potřené sádlem/olejem/ posypané mákem s cukrem, tímto pokrmem by mě vždy každý uctil ve dne i v noci. Jediný problém – zatím to nikdo neudělal a asi neudělá, tak budu muset sama. Dobrota, dobrota veliká. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..