kdoule
voda
cukr
Kdoule očistíme od chloupků a i se slupkou odkrajujeme plátky až na tvrdý jádřinec. Odvážíme, zalijeme stejným množstvím vody (na 1 kg kdoulí 1 l vody) a vaříme 20 minut do změknutí. Šťávu přecedíme přes plátno. Odměříme přecezenou šťávu, přivedeme ji k varu a postupně přidáme cukr (na 1 litr 300 g). Vaříme zvolna několik hodin, dokud nezrosolovatí a nezčervená. Plníme do čistých skleniček a otočíme dnem vzhůru.
Podle receptu Václava Větvičky a Kuchařky ze Svatojánu, jsou naprosto identické 🙂
A poznatky: vaří se to opravdu dlouho a „ztráty“ jsou obrovské – z 2,4 kg šťávy jsou 4 skleničky rosolu, doba varu přes 3 hodiny. Barvu to mění velice pomalu, červená byla asi poslední půl hodiny.
Haderach
Má to parádní barvu. Nádhera
Před pár lety mi známá nabízela kdoule. Tenkrát jsem nevěděla co s nimi. Teď už bych věděla. Príma recept.
Vypadá to moc hezky, jen mám dotaz, k čemu se dá použít?
Jako marmelada. Kvuli barve je to pry efektni do lineckeho cukrovi.
Také prý se skvěle hodí jako příloha k tučnému masu nebo pečené zvěřině.
Jako k upečenému bůčku? Hmmmmmm, tak to bych si dala hned 🤣🤣🤣🤣
Ja bych to do lineckych nedala, je to hodne sladke a v lineckem ma byl napln nakysla.
Děláš tady chutě 😋😋😋
Je to krásný rosol
Je to skvely ke krutě a ke kureti..pecenym…jen tak v soli…
Já mám zkušenost jen s marmeládou a kompotem, ale jsem strašně zvědavá na tu změnu barvy, takže jdu do toho – už překapávám.
Dotaz – co když dám míň cukru, aby to tedy nebylo tak sladké? 🤔
Myslím, že to nemůže vadit, já množství cukru dodržuju, ale před koncem varu přidávám tak půl lžičky kyseliny citronové. Kdoule mají ale tolik pektinu, že by to mělo zrosolovatět i s menším množstvím. Hlavně to chce opravdu dlouhý pomalý var, jak píše Haderach, a tu šťávu hodně zredukovat.
Dobrá rada Boženko. Cukru jsem ubrala, kyselinu přidala – po troškách podle chutě a na linecké to bude přímo skvosté . Vrchovatou lžíce ztuhlého rosolu, co v hrnci zbyl, jsem nestihla nikam uložit. Zmizel dřív, než mohl být do jogurtu, nebo jinam , vmíchán. Že prej byly v kuchyni myši 🤦♀️
Já dávám do marmelad vždy méně cukru.