(1975) Kdoulová kůže

Při výrobě kdoulového rosolu nám zbydou rozvařené kdoule. Co s nimi?

Odvážíme vychladlou kdoulovou dřeň, rozmixujeme ji a přidáme cukr – na 1 kg dřeně 120 – 150 g. Stěrkou rozetřeme do sušičky vybavené podložkou a  sušíme na nejvyšší stupeň (70°) dokud se nepřestane lepit. Stejně tak poslouží  plech vyložený pečícím papírem a trouba, nemáme-li sušičku. Pokud sušíme v troubě, je třeba nechat dvířka pootevřená, aby odcházela vlhkost.

Výsledný produkt krájíme na různé tvary nebo stáčíme do ruliček. Kdoulová kůže vydrží až několik let a je to zdravá cukrovinka, která poslouží místo křížal nebo želatinových bonbonů.

Sušila Haderach (150 g cukru a šťáva z jednoho pomeranče) a Květoslava (120 g cukru a šťáva z jednoho citronu).

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1975) Kdoulová kůže

  1. lakysa22 napsal:

    Dělala jsem loni jablečnou – užírali mi to, letos jsem zapomněla – dík za připomenutí!

  2. Francizska napsal:

    Super nápad. Mne by to vůbec nenapadlo.

  3. Inka napsal:

    Tak tohle jsem dělávala z hrušek jako hruškové placičky, děsný opruz, fantastická mňamka. Musela jsem hlídat

  4. Vera M. napsal:

    Holky , jak dlouho cca jste to troubily ?

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A já chci vědět, zda došlo k výměně vzorků a posouzení, co je lepší – poremanč či citron 🤣🤣🤣🤣

  6. kvetula.v napsal:

    Zbytek té dřeně , co jsem na plech nenatřela je ve sklenici v lednici a bude použit na víkendový koláč. Chlap po ochutnání prohlásil, že je to jako hruškový povidla.
    😷

  7. bozena.fialova napsal:

    Po scezení vyvařené šťávy na rosol mi nějak bylo líto těch uvařených kdoulí, ale řekla jsem si, že už své poslání splnily, tak jsem je láskyplně uložila na kompost. Vracet se pro ně nebudu. :-)) Tak příští rok budu chytřejší. Díky za tip.

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    A chutná to potkyšům, kdyby to někoho zajímalo 🙂
    Zítra recept později…

  9. a.rena napsal:

    A já jsem dumala, co z kdoulí spáchat. Vyhrála marmeláda, páč mi připadalo, že z rosolu bude velký odpad. Jen by neskončil na kompostu, ale měly by se dobře slepice. Tak příště, už teď mám chuť. No ale ta marmeláda je taky skvostná. Ovoněná trochou hřebíčku. Když jsem ji ve sklepě vařila, děcka chodily jak mlsný pes. Tak jsem jim dala na talíř lízačku. Řádily totiž i sousedovic dětmi u nás na zahradě. A nestačila jsem jim opékat na kontaktním grilu tousty a mazat tou ještě teplou marmeládou, aby jim nebylo špatně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..