(1976) Vepřové na zázvoru

1kg vepřového (plecko, krkovice)
1 středně silný pórek
1 cibule
60 g čerstvého zázvoru (sušený ubere na chuti)
1 lžička sušeného česneku (4 stroužky čerstvého)
sůl
lžička kurkumy
špetka chilli (nemusí být)

Pór, cibuli, zázvor a česnek rozmixujeme a smícháme s kořením – v případě potřeby šplouchnout trošku vody . Vepřové nakrájíme na větší kostky, osolíme , promícháme s rozmixovanou směsí, dáme do pekáčku. Pečeme nejprve přiklopené – maso i zelenina pustí šťávu a dusí se –  ke konci odklopíme a dopékáme. V případě potřeby podlijeme vodou nebo vývarem, aby se zelenina nevysušila a zůstalo trochu sosu.
Podáváme s rýží, bramborem, chlebem.

Recept poslala Květoslava: „V původním receptu se maso dusí na kamnech, mně se osvědčilo pečení – nemusí se tolik hlídat, míchat… V remosce je to úplně bez práce. Za 1,5 hod bez jakéhokoliv zásahu hotovo. Chilli jsem nedávala, zázvor dodal patřičnou štiplavost. Uleželé je ještě pikantnější 😋.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1976) Vepřové na zázvoru

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Omlouvám se za zpoždění, dřív to nešlo.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ty joooo, jednoduché, rychlé, téměř bezpracné a nádherně vypadající jídlo. Díky 👍👍👍

  3. a.rena napsal:

    Juuu! Květko, ty jdi vařit do Alkrónu, fakt. Děckám se to asi líbit nebude (dostanou něco jiného), ale nám dospělákům jooo, nejvíc zeťovi. 👍

  4. sharka.68 napsal:

    tak na remosku jsem se chtěla zeptat a jupí, je to tam….já znám hovězí na zázvoru, ale je si to vlastně hodně podobné….díky..až nebude platit ten pitomej nápad s 15m2 na člověka (v MHD to nevadí, že se lidi hečmaj) v krámech, tak jdu do toho!

  5. lakysa22 napsal:

    Jamkile se ohlásí nějaká větší návštěva (víc, než jeden), tak si spravím pověst pokaženou tím tvrdým ořechem…

  6. Francizska napsal:

    Moc pěkný recept. A že samých dobrých věci. Suroviny mám, super.

  7. Vera M. napsal:

    Miluju zázvor a remosku máááám, fajn recept

  8. kvetula.v napsal:

    Ono to původně mělo být z vepřové kýty, ale to jsem zavrhla a radši použila šťavňatejší část 🐷. Krkovice byla hodně libová, zázvor mám v mrazáku celoročně.

  9. bozena.fialova napsal:

    Na zázvoru dělám vepřové i hovězí, ale čerstvý zázvor mně dráždí žaludek, tak vždycky se sušeným. A nikdy mě nenapadlo přidat pórek a kurkumu a všechno umixovat. Při nejbližší příležitosti vyzkouším, vypadá to velice jedle. Díky za recept.

  10. Imelda napsal:

    Jídla s tímhle kořením máme rádi, prima recept.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..