1 bažant
15 – 20 dkg nakrájené prorostlé slaniny
l středně velká cibule
máslo
sůl
2 – 3 bobkové listy
čerstvě namletý pepř
asi 4 rozdrcené jalovčinky
velká špetka tymiánu
1 lžička zeleného pepře
silnější bílá nit nebo potravinářský provázek
Sůl dobře promísíme s mletým pepřem, tymiánem a jalovčinkami a odleželého očištěného bažanta touto směsí nasolíme zevně i zevnitř. Celéhom zabalíme do slabších plátků slaniny a ovážeme nití nebo provázkem. Do pekáče dáme drobně nakrájenou cibuli, zelený pepř a bobkobé listy, na to vložíme bažanta, podlijeme vařící vodou, přidáme kousek másla a pod poklicí zvolna pečeme do měkka za občasného podlévaní vodou a přelévání vypečenou šťávou. Pak sejmeme poklici, zvýšíme teplotu a bažanta ošlehneme do červena. Vyjmeme ho, odstraníme provázek, ze šťávy odstraníme bobkové listy, a zjemníme plátkem másla. Bažanta naporcujeme, přelijeme šťávou a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Na PŽ vložila Živá voda 26. listopadu 2015, zachránila Imelda.
Takto, maso z bažanta je vynikající maso a recept vypadá úžasně, hned bych si dala.
Jen vzpomínka z dětství mi v tom brání ……. plivání broků na talíř, jen to zvonilo 🤦♀️🤣🤣 Mno, třeba ten kupovaný bude bez broků
Mně nevadily ty broky, rádi jsme je počítali, ale to škubání a hlavně kuchání. Strašně nerada kuchám studený – zajíc, bažant. Teplý maso mi nevadí, ale studený a zamřelý jen v době nejvyšší nouze.
Píšeš, že občas jezdíš do Makra, tam ho mají staženého i vykuchaného. Dokonce i naporcovaného
Já se přiznám, že nevykuchám ani kuře, štěstí, že ho prodávají vykuchané 🤣 Ale jako holka jsem to dělávala, musela jsem, včetně oškubání.
Já to udělám,ale není mi to příjemné. Teď mám trochu výhodu, že to mohu dělat na venkovním stole, koneckonců, dělám tam i ryby, krocana. Alespoň si nezase…. kuchyň.
(Dámy prominou…)
Což plivání broků , ale kousnout do do něj, to už by dneska mohlo dost blbě dopadnout. 🤔
Jo, Jo, ty můstkyjsou docela drahé….
ty z bažantnic- velkochovy na maso, hubí stejně, jako slepice a kuřata….nestřílejí je…teda nevim, jestli i u nás…
jinak pokud knedlik, tak do něj (do těsta) na kostičky pernik na strouhaní,jak do houskového,tak do bramborového…to kopne toho bažanta ještě vejš…
Sice vím, kde z bažantnice do pole utíkají, ale lovit je nebudu. Dobře střeleného ( broky jen v hlavě) těžko od někoho dostanu , Makro v dosahu nemám. Ale recept je moc lákavý, takže jsem se usnesla, že zkusím reinkarnovat kuřecí stehýnka 😋😷
….kuře á la bažnt a bažant á la kuře….. že ano?
V komentářích pod tímto dvojreceptem ukryté (1829) Bažant VZK 1059
Ten recept je na 100% výborný . Taky jsme pekli bažanty a zhruba takto . Hodně obalit slaninou a to tady je 👌
Mňam. Miluji bažanta, oválného slaninou, upeceneho. Dala bych si, pěkný recept.
Moc pěkný recept, děkuju Imeldě, že ho zachránila před studnou zapomnění. :-))
A přidám jeden tip – dovnitř bažanta je dobré vložit na půlky nebo čtvrtky rozkrojené jablíčko zbavené jádřince.
Hodně lidí ovoce s masem nemusí, ale já to mám ráda. Neříkám, že často, ale …. dobře Ty 🤣🤣🤣
Taky jsem kdysi na jablíčka do kačeny koukala divně, ale po ochutnání jsem změnila názor. Bažantovi to bude určitě taky slušet 😋
A taková kačena ……. jaj 😋😋😋😋
Konfitovaná ….😋
U nás tomu říkáme kachna s malými červenými jablíčky.
Mrňavá panenská jablíčka kvůli tomu vozím tady od m\irošovic, kde je jich celá alej.
Panenská jablíčka nám rostla na zahradě – kvašená v zelí neměla chybu. Kluci se o ně rvali 😁
U nás se do zelí dávají kožuchy nebo jaderničky.
i husa s jablky je dobrá….
a co teprvá pokrájenou kdouli, hodně zralou….
Bažanta jsem neměla ani nepamatuju. Ale když býval, špikoval se a pekl na cibuli. Když nebyl dobře střelený, byla polévka. A tu jsem milovala. Je to asi pět let, kdy k nám na zahradu nedopatřením vletěl bažant. Už neodletěl, neměl šanci. Dva psi si ho nedali vzít. Tak měli večeři oni. Docela jsem jim záviděla.
Jinak tento recepis se mi líbí moc, ale můžu si o něm jenom nechat zdát.
mě jich je vždycky líto, ale když už to v makru koupím, tak je to maso..jak to nemá obleček, je to OK….
umím to oškubat,vyvrhnout…ale celou dobu se tomu omlouvám, že jsme lidi pažraví…