(2008) Machout

…….neboli bramborový kuba.
1 hrst sušených hub
700 g brambor
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 lžička majoránky
1 lžička soli
1 špetka mletého černého pepře

Asi půl hodiny před přípravou namočte houby do horké vody. Oloupejte brambory, nakrájejte je na větší kousky a dejte vařit do osolené vody.
Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Houby sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu (pár lžic vody z hub si nechte stranou) a pokrájejte je na menší kousky. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pekáček dobře vymažte sádlem.
Na lžíci sádla osmažte na pánvi cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte houby, osolte, opepřete a společně smažte ještě asi pět minut.
Odstavte, přidejte uvařené brambory, majoránku a prolisovaný česnek, promíchejte a šťouchadlem nahrubo rozmačkejte, případně přidejte pár lžic vody z hub. Směs přeložte do připraveného pekáčku, urovnejte, ale příliš nepěchujte. Dejte zapéct do předehřáté trouby asi na 20 až 30 minut, až je povrch zlatavý a kousíčky brambor lehce křupavé. Podávejte horké.
Pozn: brambory jsem nešťouchala, ale prolisovala na mřížce na kostičky. Nepřidávala jsem vodu z hub, byla by z toho kaše. Houby jsem nadrtila na menší kusky za sucha, jde to líp, než krájet ty namočené.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (2008) Machout

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    V půlce čtení jsem si plánovala dotaz, zda se ty brambory musí šťouchat, tak už to vím. A vidím cos zelenýho? Petrtelku?

  2. jarybarka napsal:

    Přijde mi že je tam víc cibule než brambor.

  3. Jiřina napsal:

    Toto bude opravdu moc dobré, na zítra nemám nic uvařeno, tak vyzkouším. Sušené houby mám od loňska „děkuji“, brambory taky, tak není co řešit. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..