…….neboli bramborový kuba.
1 hrst sušených hub
700 g brambor
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 lžička majoránky
1 lžička soli
1 špetka mletého černého pepře
Asi půl hodiny před přípravou namočte houby do horké vody. Oloupejte brambory, nakrájejte je na větší kousky a dejte vařit do osolené vody.
Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Houby sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu (pár lžic vody z hub si nechte stranou) a pokrájejte je na menší kousky. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pekáček dobře vymažte sádlem.
Na lžíci sádla osmažte na pánvi cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte houby, osolte, opepřete a společně smažte ještě asi pět minut.
Odstavte, přidejte uvařené brambory, majoránku a prolisovaný česnek, promíchejte a šťouchadlem nahrubo rozmačkejte, případně přidejte pár lžic vody z hub. Směs přeložte do připraveného pekáčku, urovnejte, ale příliš nepěchujte. Dejte zapéct do předehřáté trouby asi na 20 až 30 minut, až je povrch zlatavý a kousíčky brambor lehce křupavé. Podávejte horké.
Pozn: brambory jsem nešťouchala, ale prolisovala na mřížce na kostičky. Nepřidávala jsem vodu z hub, byla by z toho kaše. Houby jsem nadrtila na menší kusky za sucha, jde to líp, než krájet ty namočené.
Vyzkoušela Jana Macůrková
V půlce čtení jsem si plánovala dotaz, zda se ty brambory musí šťouchat, tak už to vím. A vidím cos zelenýho? Petrtelku?
Ne, já měla ještě zbytek čerstvé majoránky. Chtěla jsem ho dát usušit, tak jsem ho použila čerstvý.
Přijde mi že je tam víc cibule než brambor.
To ti opravdu jenom přijde. Jedna menší cibule na asi 3/4 kg brambor.
Toto bude opravdu moc dobré, na zítra nemám nic uvařeno, tak vyzkouším. Sušené houby mám od loňska „děkuji“, brambory taky, tak není co řešit. 🙂