(1986) Medová kachna s jablky

1 kachna (asi dvoukilová)
4 KL  soli
1 KL sušeného tymiánu
4-5 kyselejších  jablek
5 deka sušených švestek
2 KL kmínu
2 PL medu
150 ml červeného vína
drůbeží vývar na podlévání

Kachnu očistěte, omyjte a osušte. Důkladně osolte ze všech stran a snažte se sůl vetřít do všech záhybů (i zevnitř), pak břišní dutinu  vysypte tymiánem. Jablka přepulte, tři až čtyři půlky smíchejte se sušenými švestkami, vložte do kachny a otvor uzavřete (párátkem nebo ocelovou jehlou). Dejte do pekáčku, posypte kmínem a trochu podlijte drůbežím vývarem. Pekáč strčte do trouby předehřáté  na 180 ° a pečte dokud maso není měkké (cca 2 a půl hodiny). Na začátku nechte kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo – jakmile  chytí barvu, pekáč přiklopte a až na poslední hodinu zase odklopte, aby se udělala kůrčička. Během celé doby  pečení kachnu potírejte směsí vína a medu a výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte do pekáčku i zbylá jablka, nakrájená na dílky.

Kachnu podle Alberta pekla Úsměvka, byť v menším množství: „Měla jsem 2 stehna (co taky my dva s celou kachnou), jablka a švestky jsem dala pod ně a medem jsem jí pomatlánkovala. K tomu červené zelí, které jsem s těmi upečenými švestkami a jablky promíchala, brknedl.“
Foto se bohužel nepovedlo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1986) Medová kachna s jablky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Cukroví zítra, ode mne na střídačku, ne denně.

  2. sharka.68 napsal:

    kachnu si představit umim…a musela být skvělá…

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Jana mi poslala vynikající sušený švestky, pokud je dokážu nesežrat, vím, co bude o víkendu. Když je sežeru, bude se Sharciným zelím (1048).

  4. bozena.fialova napsal:

    Moc hezký recept, kombinace s jablíčky a švestkami bude skvělá. Jen med musím vynechat, syn je na něj alergický. Ale ona mi to ta kachna odpustí. :-))

  5. kvetula.v napsal:

    Kvůli takovéhle návnadě snad i tohoto vtáka do kuchyně dotáhnu (tedy taky jen nějaké to stehno – bude li na něm masa dosti). Je to zajímavá kombinace chutí 😋
    Remosko třes se…. 😷

  6. Vera M. napsal:

    Kachnu takhle nasladko jsem neměla ( ale věřím , ze super ). Ake co závidím , tak to zelí .
    To si musím proste udělat 😋

  7. a.rena napsal:

    Kačena ještě lítá po dvoře, bude na Vánoce. Žeby obměna v receptu?

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, asi takto ….. kačena výborná, ale to červené zelí promíchané s těmi jablíčky a švestkami … to si neumíte představit, co to bylo za žjádlo. 😋😋😋 To přiznávám, že zelí bylo málo. A stačilo to tam jen přimíchat.
    Fialko, med vynechej, určitě se nic nestane.
    Květule, jj, u nás se holka taky klepala
    Věrko, netuším, zda bez té chuti kačeny budou jablíčka a švestky tak dobré v samotném zelí, ale zkus, uvidíš
    Ne každý zvládne maso se sladkým ovocem, já to jednou za čas sním, ale toto bylo opravdu SKVĚLÝ. Jo, víno jsem dávala suché.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..