(1987) Kokosové strojkové

Jeden z druhů Petra Zemana – pekl podle tohoto receptu:

360 g hladké mouky
300 g másla
130 g cukru moučky
150 g mletého kokosu
1 vejce
máslo
marmeláda a  čokoláda na vaření

Prosátou mouku smícháme s  prosátým cukrem a kokosem. Přidáme vejce a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme těsto, které postupně protlačíme  masovým mlýnkem s nástavcem podle vlastního výběru – můžeme například dělat tyčinky. Cukroví  položíme na plech, vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté  troubě cca 10 minut na 180°.  Vychladlé cukroví slepíme marmeládou a konce namočíme v čokoládové polevě.

Pozn.: Kokosové bývá po upečení tvrdší, po rozležení krásně změkne.  Proto pečeme raději s předstihem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1987) Kokosové strojkové

  1. sharka.68 napsal:

    ve vší úctě k P.Zemanovi – tohle známe všichni, něco nového by nebylo???

    • Jana Macůrková napsal:

      Jak říkám skoro pokaždé, nejsi tu sama, chodí sem přes 2000 lidí denně, a nejsou to samé zkušené kuchařky. Já kdysi dávno, byla vděčná za každý recept, který se mi dostal pod ruku.

      • sharka.68 napsal:

        tak udělej anketu pro těch 2000 a více a zeptej se jich, kolik z nich po prokliku řeklo zklamaně – hmm, strojkový a odešli… 😉

        Já nechci být zlá, ale tohle jem hňácala a mlela na mlejnku v 8 letech…mamka pohlídala troubu a pak jsem to máčela v čokoládě a ještě obalovala v mletejch ořechách nebo v kokosu. Taky se lepilo marmeládou a máčelo v čokoládě…

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Šárko, návštěvník je něco jiného než přihlášený uživatel – do žádné ankety nemůže přispět nikdo, kdo přes Google hledá … eee … třeba Kdoulovou kůži (ano, když to napíšeš do vyhledavače, vyjede ti na 8. místě link na Bramboračku). A můžeš si ten recept přečíst, vytisknout, zkopírovat – ale jako nepřihlášená nemůžeš nic víc…

          • kvetula.v napsal:

            No nevím, kolik sem denně nakoukne z kdysi přihlášených a už dávno nepíšících, ale že by denně přišlo 1500 lidí přes nějaký vyhledávač?🤔

          • sharka.68 napsal:

            aha, to mi nedošlo..ale i tak, návštěvník bude zklamán..já taky čekala něco NĚCO..a ono ne..i kdyby teda strojkový, tak jiný… nebo rubriku- co pečeme na vánoce u nás doma.. rozumíš mi?
            Tak to bych nebrblala….

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Květo, hází to sem z vyhledavače i pátrače po jiných věcech 🙂

          • kvetula.v napsal:

            No ti pátrači z toho musejí být pěkně vykulení 😁😁

  2. jarybarka napsal:

    Já bych měla jen malou technickou. Nemusí se dělat na masovém mlýnku protože se prodává i lis na těsto s různými nastavci. To jen pro ty nové mladé a neznalé.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Jen pro informaci: za posledních 5 měsíců nejvyšší návštěvnost přes 4500 lidí za den.
    Chodí sem lidé z 10 operačních systémů a 10 vyhledavačů.
    A nejhezčí hledaný výraz z poslední doby: Dršťková polévka z kostrče.

  4. Vera M. napsal:

    Zaujal mě ten nápad Šárky , co pečeme u nás doma a zároveň to “slanoví”.
    Ze svého okolí vím, ze letos málokterá žena chce péct cukroví … repertoár se snížil na vanilkové rohlíčky a Linecké … ani děti po cukroví už netouží … já vím , ze teď předkládám pesimistický názor, ale tak to prostě je.
    Možná i proto , že si mladí hlídají “tajli”

  5. Imelda napsal:

    Z mé zkušenosti vím, že největší zájem o cukroví je před vánoci, nejvíc krást přímo z upečeného plechu. O vánocích už zájem opadává.

  6. jarybarka napsal:

    Já musím něco spáchat. Ale pravděpodobně to budou právě sušenky různých tvarů a chutí linecké a vanilkove
    rohlíčky. Nechtěla jsem musela jsem.😉 děti to milují a zatím jsou ve věku kdy taili neřeší,kromě toho jsou hodně akční.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..