Další z výtvorů pana Zemana podle následujícího receptu:
400 g dětských piškotů
120 g másla
200 g moučkového cukru
100 g ořechů
50 g kakaa
120 ml rumu
trošku libovolné šťávy
kokos na obalení
Piškoty rozdrtíme, umeleme nebo nastrouháme v robotu (to je nejrychlejší). Polijeme je rumem a dvěma lžícemi šťávy. Cukr utřeme s máslem a kakaem, přidáme mleté ořechy. Vzniklou hmotu smícháme s piškoty a na čtvrt hodiny strčíme do lednice. Poté tvoříme malé kuličky, které obalíme v kokosu a uchováváme je v chladu. Místo kokosu lze použít mleté ořechy. Cukroví je nutné uchovávat v chladu.
Před chvílí psal Petr, že napekl dalších 12 plechů (peče pro někoho), s komentářem „teď je ještě slepit“. Dotaz kamarádů znel: Petře a čím ty plechy slepuješ?
Toto bych spáchat mohla, ale dám míň cukru.
Dříve jsem dělávala kuličky z fíků. Byly moc dobré, děti jsou z domu, vnoučata si drží štíhlou linii, tak už je nedělám. Zajímavé bylo, když se zpracovalo těsto a vyválely se ty
dlouhé válečky (z kterých se pak odkrajovaly kousky), tak to s těmi zrníčky a barvou s kakaa vypadalo dost nevábně, jen to zatočit dokolečka. Dobré ale byly. Kuličky se pak ještě obalovaly v nastrouhané čokoládě.
Do těch kuliček přidávám hrůzinky nacucané rumem, a nešetřím! Dělám je jsko poslední, spotřebuzju vsechny drobky a ulámané kousky.. Zalévám – jak jinak – rumem!
Taky mám ve verandě v chladu misku, do které dávám vše, co se nepovedlo, odřezky, okraje z cukroví, které je na celý plech a potom se krájí, trochu piškotů, trochu ořechů. Zbytek krému, do toho rum a jen vytvarovat.