(2023) Vepřová pečeně po staročesku

1 kg vepřového boku nebo krkovice
3 4 lžíce oleje,
lžíce staročeského koření ,
5 lžic worchesterové omáčky
4 větší cibule nahrubo krájené
5 lžic sádla,
sůl,
500 g kysaného zelí.

Nejprve si připravím marinádu – 4 lžíce oleje smíchat se staročeským kořením. a s worchestrem.  Maso potřít důkladně a dát odpočinout  2 -3 hodiny, já dávám na noc.
Maso dám do pekáče spolu s cibulí, osolím a přidám sádlo a trochu podliji, dám i zbytek marinády. Peču přikryté asi 1 hod. zkontroluji maso , když je málo pečené tak ještě přidám nějaký čas pečení,.  Sliji vodu ze zelí a když je maso skoro hotové tak pokladu zelím, Dále peču už nepřikryté. Podlévám podle potřeby a taky kolik chcete šťávy.Po asi 30 min. maso vyndám a spojím zelí se šťávou , případně dokořením staročeským  , dosolím. Maso vrátím do pekáče a dopeču do zlaté barvy.
Příloha :  šťouchané brambory, noky, dobrý je i chlupatý knedlík.

Pekla HelenkaVojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (2023) Vepřová pečeně po staročesku

  1. lakysa22 napsal:

    Helenko, vypadá to dobře – vzoreček nechci, ráda se nechám pozvat!😁

  2. jarybarka napsal:

    Hmm pečený bůček a zelí si dám rada kdykoli.

  3. Vera M. napsal:

    Taky se hlásím 😁. Bůček na hrad 😁

  4. bozena.fialova napsal:

    Helenko, když už se Ti na to vrhneme jak sarančata, prosila bych s chlupatými knedlíky, masíčka stačí malý kousek, ale hodně té šťávičky se zelím. :-)) Vypadá to hodně jedle a taky to hodně jedlé bude. Mám v mrazáku hezky prorostlou krkovici, takže její dny jsou zřejmě sečteny. Děkuju za recept.

  5. BOYE napsal:

    V té frontě už není místo, zakládám druhou. A to z důvodu zodpovědného rodičovství: Dorostenka je vegetarián, jen prasátka může kdykoli… A protože je třeba zajistit vegošce přísun bílkovin (prasítko) a fermentovaných potravin s vitaminem C (zelí), okamžitě mě pusťte na první pozici ve frontě! Přeci nechcete být příčinou křivice u tak mladé dívky. Pokud namítnete, že křivici způsobuje nedostatek vit. D, tak vás upozorňuju, že na něm stojí celý Helenčin recept: DDDDoooobrý!!!

  6. hrabeboto napsal:

    S chlupatými knedlíky to musí být mana nebeská. Zaúkoluju manželku co nejdříve.

  7. a.rena napsal:

    Krásná inspirace, Helenko! 👍 A já než bych se třásla, že na mě nezbude, radši udělám sama, milé moje spolukuchatky. A nestůjte frontu, nezbude! 😉

  8. blahovka.h napsal:

    Bůček, krásný, vypečený, jó, to bych si dala, ale musela bych ho jíst sama. Péct ho se zelím mě nikdy nenapadlo. S krknou by to určitě šlo taky.

  9. Jana Macůrková napsal:

    Tak tady v té diskusi se ukazuje, jak mlsná společnost se na Bramboračce schází a že tyto chutě nekončí v žádném věku.

  10. Imelda napsal:

    Děvčata, dlouho jsem se tak nepobavila, jak nad těmito vtipnými komentáři.
    Helenko, tobě díky za výborný recept!

  11. vojtovahelena napsal:

    Děvčata i pánové , velice děkuji za vaše komentáře k mému receptu. Je už z podzimních dnů kdy jsem ještě měla sílu na větší vaření. Teď sbírám síly a snad se dočkám že to zase, i když v mírnějším tempu , rozjedu. Tak mi držte, prosím , palce ať se zase blýská na lepší časy. Zdravím a přeju ZDRAVÍ .

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..