350 g cukr krupice (280 g)
85 g kakaa
7 g jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky mletého kmínu (klasický český)
280 g hladké mouky
3 vejce
300 ml vody
250 g majonézy
Na polevu:
100 g hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání (33%)
V míse smícháme sypké suroviny, přidáme vejce a vodu, promícháme a na závěr vmícháme majonézu – stačí vařečka nebo metlička. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr 24 cm) vyložené pečícím papírem a upečeme (cca 30 min podle trouby – špejle poradí
Na polevu rozpustíme nalámanou čokoládu v horké smetaně, dobře promícháme, vylijeme na vychladlý moučník. Zdobíme dle fantazie.
Dort upekla Květoslava a píše: „Na dort mne upozornila Hela, kterou zaujal. I mou zvědavost vyburcoval použitý kmín, tak jsem se do něj pustila. Místo formy na dort jsem použila plech 32 x 22 cm, zdobila posypem. Jestli někdo z vašich strávníků pozná, jaké koření dodalo tu zajímavou chuť, má můj veliký obdiv. Opravdu to není špatný.“
Ode dneška Ti Květuli budu řïkat „odvášná školačka“ 😁 obdivuju Tě!
Čokoládový dort mam nejraději.Proti kmínu nemám nic takže recept ukládám. Diky Květuš za vyzkoušení.
taky máš můj obdiv, ten kmín mi tam prostě furt nejde..ale zkusím se hecnout….
Až budeš tak zvědavá, jako já, uvidíš – vlastně ochutnáš. 😋
Kveti, taky tě obdivuji. I já mám problém s kminem. Je to zajímavé. Jsi dobrá, že jsi se do toho dala. Máš to moc hezké.
Preposilam , dcera miluje sachr – a vůbec , čokoládu . Já se přiznávám ke slané a chillies . Tak čtvereček za týden maximálně
Jůůůůůů, to by bylo vnoučátko nadšené, takové krásné hvězdičky 🥰🥰
Teď k receptu, netuším, zda tam je kmín cítit, ale tu majonézu dává moje kemoška do koláčků a vydrží dlouho měkké. Tak s tou bych problém neměla vůbec.
Květule, klobouk dolů před Tebou, do všeho jdeš po hlavě 👒👒👒👒
Ten kmín tam zní tak divně, že to budu muset zkusit. Zvlášť když dort vypadá tak nádherně. 👍
A taky je zajímavé, že se nedrobí, jako valná většina kakaových buchet.
Byla zařazena do repertoáru v provedení „řezy“. Rychle hotovo, chuť zajímavá 😉😋
Taky budu dělat provedení „řezy“. Na běžné pečení k odpolednímu kafi je to ideální řešení.
nedrobí,protože majolka….