Dělá se z čerstvých vlašských ořechů, ale pokud někomu zbyly po pečení, ještě to jde.
Originál recept:
1 láhev brandy (lze nahradit rumem)
500 ml nasekaných jader vlašských ořechů
kousek celé skořice
1 PL rozinek
1 PL čerstvé nebo sušené nastrouhané pomerančové kůry
Nechat tři týdny v pokojové teplotě v uzavřené nádobě, pak přecedit, ořechy a rozinky lze použít do pečení. Dosladit medem.
Recept poslala Lakysa a napsala:
Něco mi u toho chybělo – tak jsem si to „vylepšila“
0,5 l rumu
1 hrnek (250 ml) nasekaných jader
kousek skořice
2 hvězdičky badyánu
5 hřebíčků (koření 😁)
1 PL rozinek
3 PL cukru – udělat karamel, rozvařit v trošce vody, aby byl tekutý
Doslazovat netřeba, rozinek víc nedávám, jsou to alkoholičky a strašně chlastaj a bio pomeranč nemám…
Nechala jsem louhovat měsíc.
Laky, to je boží, úplně jsem si tam představila hřebík. 😂😂
No vidíš, mohl by se tam dát a budu to vydávat za zdravotní – na doplnění železa..😁
A podávat se špenátem. I když tam se vědci sekli.
Mi se líbí to vylepšené od Saši a brandy 😎😋
Holky, já vám nevím, ale ještě chvilku tady bude ta sfiňa řádit a budou z nás alkoholici.
Já už udělala snad z 10 lahví různé likéry a doma stále nic nemám (ne, já tyto tlamolepy nemusím, sotva dodělám, tak někdo zvoní a požaduje. Popřípadě telefonuje, že zítra je potřeba).
Zakážou pít na veřejnosti, nikdo si nesmí pomalu nic koupit, zakážou Silvestra, tak se fšici „zničí“ doma …. jaj, to budou mít protialkoholní léčebny příští rok přetlak. 🤦♀️
Ale Lakys, vypadá to krásně 👍👍👍
A co mají říkat rodiče, kteří se musí doma učit s dětmi. Dcera pracuje z domova, má dcerku v 5.třídě, ta relativně v poho, ale kluk v první a ještě hyper….to je pocuc. To není na vínko, to je na rum….a v množství větším, než malém
Šiš, to tady tak veřejně nepiš, bo na ní někdo pošle sociálku 🤣🤣🤣
Ale rozumím, pokud není rodič učitel, chodí do práce, matky musí uklízet, vařit, prát, žehlit ………. , tak je to masakr. Ale učitelé brečí, že mají málo peněz ……… 🤦♀️
Ale i učitelky musí doma uvařit, uklidit, prát, žehllit, učit se se svými dětmi a po nocích dělat přípravy, opravovat, jako třeba moje snacha do dvou, třech hodin ranních. Já jsem taky netušila, že třeba studenti nemají kolikrát ani učebnice a tak jim musí vše co chce odučit, napsat.
Já to ani nekomentuji – učila jsem 9 roků na ZŠ a že bych měla peněz nazbyt? To si myslí jen ti, kdo si to nikdy nevyzkoušeli.
Samé zdravé věci a dobré koření 👍😋
Jen to do Silvestra nestihnu vylouhovat. Ale což, koštovat se dá celý rok, že? 😍
Já mám teď naložený ananas v rumu a dumám co s ním dál 😉
Sežpapat ….. já naložila již po třetí hrůzinky do vánočky a stále je hrníček prázdný 🤔🤔🤔
Kvetus , ananas je moc dobrý do bílého vina .Jako takové dámské posezení . Ale noumauni nějaké bílé víno , nebijte mě . Já to pila už dávno a bylo to moc dobre . Odhadem 17 let
Já ho dám do pčečenýho čaje! Citrony, pomer anče, ananas, hrůzinky, koření, cukr a ten dámskej likér na tři…ale ten dávám až nakonec do sklenice..
To je bezva recept! Hned ho předávám dál, páč známým se už po druhé nepodařila ořechovka ze zelených ořechů, tak si udělají náhradní. A já zkusím taky, vypadá to skvěle.
Dej pak vědět, naši kdysi zkoušeli ze zelených a taky brekeke…