(2017) Karamelizovaná cibule VZK 1867

cibule
máslo
bílé víno nebo balsamico
sůl

Cibule oloupeme a překrojíme napůl. Poté krájíme na stejně silné nudličky (můžete nechat i kolečka, ale při větším množství se hůř míchají).  Do teflonové pánve nebo do hrnce s vysokým dnem dáme máslo a na středním plameni rozpustíme. Do pánve přidáme nakrájenou cibuli a na mírném plameni pomalu opékáme. Každých 5 – 10 minut promícháme a odlepíme ode dna přichycené části. Jakmile se cibule začne hodně připékat, podlijeme vínem nebo balsamicem. Přidáme sůl. Jakmile cibule chytne hnědou barvu a nebude v ní zbývat žádná tekutina, vyjmeme z pánve. Okamžitě podáváme.

Recept byl vyzkoušen, když jsem chystala pro mámu oslavu 75. narozenin. Ribes mi tenkrát ještě na PŽ poradil kuřecí maso před grilováním JEN přes noc proložit cibulí:  vrstva masa, vrstva cibule, atd, atd. Maso bylo dokonalé – ale co s tou hromadou zbylé cibule? Bylo jí fakt hoooodně, grilovačka byla pro 9 lidí. Takže zkaramelizovat. Cibule hodně ztratí na objemu, i tak toho byly dva plné hluboké talíře — a zmizelo to okamžitě.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2017) Karamelizovaná cibule VZK 1867

  1. a.rena napsal:

    Aaach! Jaktože jsem na to zapomněla? Njn, schováno v komentářích. Teď už nezapomenu.

  2. lakysa22 napsal:

    Miluju tu karmanelovanou cibuli – dávám jí hodně pod maso při pečení, a ptž jsem u toho první, tak jí taky většinu čnajznu pro sebe. Když jí je opravdu moc, upečené maso vyndám a cibuli vrátím ještě na chvilku tpdo trouby.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jaj, jako příloha k masu, samotná s bramborem ….. šiš, to mám chuť.
    Já dávám trochu cukru, ale s tím balsamicem by byl zbytečný.

  4. kvetula.v napsal:

    Potvrzuji, že s balsamicem to nemá chybu (my víno do jídla neee) . Pokud máte doma cibuložrouta jako já, žádné množství nebude moc , neboť k tomu nepotřebuje ani maso, ani brambory . 🤦‍♀️😋😷

    • a.rena napsal:

      Teď, jak jsi napsala o mase, jsem si vzpomněla, že karamelizovanou cibuli s klobásou dělávali kdysi dááávno ve Zlíně v jedné jídelně. A bylo to vynikající, opravdu. Nevím, jak jsem na to mohla zapomenout.

      • kvetula.v napsal:

        Úplně jednoduše – těch nových receptů je tolik, že není možné to všechno obsáhnout. Prostě kvůli jednomu vypadne jiné. Já to tedy ještě nepočítala, ale pokud bych měla během roku postupně uvařit všechna jídla, která jsem kdy vařila, tak nevím, kolikrát by se stihla zopakovat🤔 Určitě by to mockrát nebylo. Často zazní věta „Už jsme dlouho neměli…..“ A s novinkama z Bramboračky je to čím dál častější 😁

  5. Vera M. napsal:

    V Německu to nabízejí jako přídavek anebo je to součástí jídel. sice jsem tam mockrát na jídlo nebyla , ale vždycky si to zeťák dával . Bude moc rád , když mu to dcera připraví i doma . Já si to ukládám do paměti jako lahůdku, na kterou mám vždycky chuť a dokážu si představit , ze když si ji udělám, budu si namáčet chleba a pojidat .

  6. bozena.fialova napsal:

    Tak ty dvě obrcibule, které jsem dnes víceméně z legrace koupila v Penny (2 ks = 91 dkg !) májí svůj osud zpečetěný. :-)) Díky za krásný recept a Rybízkovi dodatečně za tip s proložením masíčka.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..