(2018) Tučňáci z mozarelly

Dneska pro vám mám takovou legrácku, která může posloužiti jako dejeuner à la fourchette, dessert nebo třeba hors d’oeuvres.

Nebudeme liirovati, marinirovati ani rapirovati. Budeme pouze tranširovati, dekorirovati a servirovati.

Budeme potřebovati:
2 velké mrkve
1 balení mozzarellových třešinek
sklenici vypeckovaných černých oliv
párátka a nůž

Mrkev oškrábejte  a rozkrájejte na vyšší, rovná kolečka. Z každého vykrojte malý klínek. Vyberte olivu vhodnou  na hlavičku a klínek zasuňte do otvoru po pecce.

Aby tučňák stál rovně, mírně seříznětě základnu, kuličky mozarelly jsou někdy trochu šišaté. Postavte kuličku mozarelly na kolečko mrkve.

Připravenou olivu s klínkem mrkve, která tvoří zobák, postavte na kuličku sýra a vše, včetně kolečka mrkve, spíchněte párátkem.

Další olivu podélně rozřízněte na čtvrtiny. Dvě čtvrtky přiložte k bokům tučňáka a chvíli držte. Křidélka si většinou dají říct, a drží. Na fotografii jsou křidélka dělaná z půlek oliv, ty je potřeba též připíchnout párátkem, nedrží. Je to na vás.

Nápad a fotografii jsem ukradla z FB jednoho svého „přítele“, příšerná čeština v úvodu pochází z  kuchařky z roku 1869.
Haderach

PS: Pište do komentářů nápady na jiné tvoření – teda ne muchomůrky z vajíček a půlky rajčete, ty asi známe všichni. 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: (2018) Tučňáci z mozarelly

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Víte dobře, že jsem na tom s kreativitou trochu na štíru ….
    jednou chtělo vnoučátku, že jako uděláme miminko zabalené v peřince a uložené v postýlce. Miminko dobrý, zamotala jsem párek do proužku z listového těsta. V závěru mi trochu těsta zbylo, tak jsem to tam domotala. Postýlku jsem udělala z plátku goudy a protože tam musel být polštářek, tak jsem rozkrojila rajčátko a lupla to kolem.
    Mno … dcera na foto odpověděla: „Můžeš mi říct, proč musí jíst to dítě pánský přirození a navíc po akci?“ 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Chodíme občas do hospody zvané Na prašivce. Jednu dobu tam na každý talíř s jídlem přidávali naprosto dokonalou muchomůrku ze ředkvičky. Taky nejsem moc kreativní – zkusila jsem to doma, ale vypadaly jako po nájezdu hladovejch slimáků.

  3. kvetula.v napsal:

    Ty tučňáci jsou skvělí 👍 Vypadá to jednoduše, tak, že by to i neumětel jako já mohl zvládnout – no uvidíme, jestli uvidíme🤔
    Na jednom rautu se mi zalíbily „lodičky z vajíčka“ – tedy ono tam toho krásného bylo víc, ale toto bylo to nejjednodušší, co jsem byla schopna si zapamatovat a posléze i doma stvořit-
    Do bílkové půlky vařeného vajíčka nastříkat pěnu (sardelkovou, lososovou, jakoukoliv) a z proužku papriky nebo kapie spíchnuté na párátko do prohnutí udělat plachtu…

  4. bozena.fialova napsal:

    Tučňáky tvořit nebudu, anžto mozarellu nemusím, olivy nepolknu a syrovou mrkev už pořádně nerozhlodám. Už jsem se letos vyřádila na chlebíčkách, vypadají krásně a povinný vzorek pro kuchařku chutnal taky skvěle.
    Ale vrcholem mé kreativity byl kdysi dort. Je to už strašně dávno, po maturitě jsem nastoupila jako jediná administrativní síla do výrobního družstva. Hned po pár dnech jsem věděla, že tam nevydržím kvůli šéfovi, byl to snad promovaný kočí, zpupný, arogantní, ale přesvědčený, že je neodolatelný. Co bych mu jenom provedla? Dort k svátku!!! Tehdy se dělaly lázeňské oplatky v kulatých papírových krabičkách. Naplnila jsem ji pilinami, boky přelepila a korpus byl hotový. Pak už následoval jen opravdu dobrý světlý a tmavý krém, natřené boky „korpusu“ jsem obalila ještě ve strouhaných oříšcích a vršek nazdobila jak vyučený cukrář, doprostřed vsadila koupenou růžičku z mandlové hmoty a dílo bylo hotové. Když se šéf dostavil, celkem bez zájmu jsem mu sdělila, že se tam stavovala nějaká blond paní a že mu mám předat krabici s dárkem k svátku. Zdvihnul víko, oči mu chtivostí zasvítily a já se jen těšila, že ho bude chtít načít. Ale na to byl příliš hladový, spakoval si milý dort do auta, že si s manželkou dají ke kafíčku. Druhý den koukal jak sedm čertů a pořád vyzvídal, jak ta blondýna vypadala. A já se jen v duchu chechtala, jak doma dortík kudlali a kudlali, až se propracovali ke škatulce. :-))

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Zažila jsem, kdy jsme dorazili na párty ke známým a na stole bylo vše, jen to nebylo zkompletované. Tím si každý, kdo se zúčastnil, dělal svoje vlastní chlebíčky, hubky, chuťovky ….. Takto, pomatlánky hotové, večky a rohlíky nakrájené, salámy, sýry, okurky na talířku ….. nakonec to byla skvělá párty, ty výrobky, které si tam kdekdo připravil …. nasmáli jsme se tenkrát opravdu hodně.
    Jo, bylo to v době totáče, to na upřesnění.

    • kvetula.v napsal:

      No vidíš – tohle já dělám už nějaký čas. Fakt je, že to je pohoštění v kruhu rodinném. Mám několik velkých oválných talířů , tak na jeden nakrájené kornbagety (světlá bageta nešla na odbyt, tak už ji nekupuju) pomatlané několika druhy umazánek, na druhý různé druhy salámů, pokrájených klobásek – prostě masíčko, pak jeden velký talíř sýrů a jeden zeleninkový. Všeho úměrně počtu hostů. Každý si uzobává co mu libo. Při větší sešlosti (hlavně když jsou i děti) bývají i talíře s ovocem – kuličky hroznů, měsíčky mandarinek, pokrájený ananas – vše podle roční doby a momentální dostupnosti. 😋

  6. jarybarka napsal:

    Mě se tučňáci líbí jen mozarellu nekupuju tak tu dumam čím ji nahradit.
    Pro nás jsou nejoblíbenější chlebíčky a obložené mísy.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..