A nebo také „Slané sýroví“ … no prostě : sůloví (od slova sůl) a sýroví (od slova sýr).
250 g hladké mouky
250 g tuhého másla
250 g kvalitního sýra, najemno nastrouhaného (zde parmazán Parmigiano)
1 žloutek
špetka soli
Ze všech ingrediencí zaděláme těsto, zabalíme do folie a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu, lépe ale přes noc.
Druhý den vyndáme a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech na pečící papír, potřeme vejcem/bílkem (záleží, jak kdo má rád) a sypeme různými pochutinami – mák, sezam, oříšky …. Předehřátá trouba na 175 -200° (záleží na troubě) a pečeme do zrůžovění, cca 8 – 10 minut.
Recept poslala Úsměvka a já vím, že jdu s křížkem po funuse (nebo po Silvestru), ale jistě se hodí i na různé oslavy, tak mi to odpusťte: „Mno, máslo nechte povolit, chytaly mne křeče do prstů. Dělala jsem z poloviční dávky a bylo toho na jeden velký plech. Je to křehké, výborné … jen příště bych zkusila místo máku hrubozrnnou sůl. Sýr výborný, ale slané to moc není.
Některé kousky jsem ničím nesypala, páč jsem je měla v plánu něčím slepovat, např. domácí paštika s brusinkami, česnekovou pomatlánkou …., na některé loupnout kousek domácí klobásky ….. a bylo by hodně druhů z jednoho těsta.
Jaké to bude studené asi nezjistím, páč ten můj hlídkuje v kuchyni od té doby, co to začalo vonět z trouby. Možná se to některé z vás podaří.“
A my se ptáme: Slepovala? A podařilo se to ochutnat studené?
Pro rejpaly – ano, vím, že správně má být „sýrové“, ale přišla bych o slovní hříčku. To máte na zítra, ať se zas ráno neleknu, že jsem si přispala.
V první chvíli jsem měla pocit, že to je vyklepáváno z formiček, hlavně košíčky. A začala jsem přemýšlet, jestli by je nešlo plnit třeba nějakým sýrovým slaným krémem a fozdobit třeba kouskem rajčátka, olivy a pod.. Holky, nemáte některá recept na slané těsto, které by se dalo dát právě do formiček?
Určitě by to šlo do báboviček dát, s těstem se skvěle pracuje.
To na fotce nejsou košíčky, to jsou kolečka a takto krásně se nafoukly.
Uvidíme, vyzkoušíme. Mám tu goudu, jak píše Inka, tak zkusíma pošlu UPB.
To znám, je výborné, křehoučké. Já dělala placku, kterou jsem namazala vajíčkem, posypala a pak nakrájela rádýlkem na pruhy.
Obdivuju Úsmevku za to vykrajování, ale je to potom paráda 🌟
Taky myslím, Hani, že na tvarech až tak moc nezáleží , rádýlkem je to rychlejší a důležitá je chuť… No a když to bude pro spešl příležitost, načančáme vykrajovačkou…. 😉
Neslepovala, nebylo celkem co. Studené zůstalo pár kousků a daly se jíst ještě za 4 dny.
Když dovolíte menší obměna na denní mlsání – Hera a Gouda. Pokud se použije špaldová mouka, je to o stupeň lepší.
Protože u nás musí být stále napečené ve formě tyčinek, dala jsem se do experimentů. Do části těsta jsem nasypala wasabi prášek, mám 70%. Připečení se trochu pláče, ale výsledek je prý velmi jedlý
Tak … ulovila jsem syr, jsem pripravena. Asi zitra…
Mám ještě jeden podobný, jen jsem díky nepříznivým okolnostem nestihla upéct.
Takže určo postupně vyzkouším – prostě jen tak, na zub mlsounovi 🐻😋
Jen mám obavy, že taky bude hlídkovat v kuchyni, jako ten Úsměvčin…
No co naděláme, když ono to tak hezky voní, že?……😷
Nemajíc parmazán, vyzkouším dát holandskou goudu. Vím, je to úplně jiný typ sýra, těsto se asi bude chovat jinak, ale doufám, že to bude také jedlé. A na posyp použiju
loupanou slunečnici, hezky zrůžovělá je na slanoví vynikající. Děkuju za recept.
Tak to je podle mého gusta. Mňam.
Úsměfko! Ty mě dofnutíš jít do obchodu! Že já tu lezla! Ale to slanoví vypidá moc dobře, taky jsem myslela, že to máš pečené ve frmčičkách..
Tak hlásím, že jsem tohle páchala na Silvestra – jen s přidáním stejného množství (250 g) vařených strouhaných brambor. Ještě dnes v míse (neuzavřené) něco je a je to pořád jedlé, i když už ne tak křupavé jako první den. Péct doporučuju spíš na 200 – cca 10 minut a hlídat, začínala jsem první várku na 175 a nevyběhlo to, až jsem přidala volume. A musí to mít barvičku, ty světlé kousky nic moc. A vyválenou placku jsem napřed nakrájela rádýlkem, poté potřela a nakonec posypala. Na přendávání na plech jsem si pomohla stěrkou na sádrokarton, tošku oddělila vidličkama – do boku se to nerozjede, jen aby se kousky neslepily.
No prosím… ono je těch variací víc! Takže vše postupně vyzkoušet a vybrat co se bude nejlíp dělat a nejvíc chutnat…. Ovšem s tou chutí nevím… asi to bude prudce jedlé fšecko 🤔
Sýrové pečivo domácí výroby je nejlepší.
A kor když nám to někdo upeče, co Evi?
To jo to bych brala jenže je to na mě😉
😁😁 myslíš, že mně to někdo upeče???
Milujeme sýrový a s každým sýrem vzniká nový druh… A tenhle recepajs, když dostane špaldovku, tak se nám po tom ani Dorostenka nenafoukne…