(2019) Sýrový sůloví

A nebo také „Slané sýroví“  … no prostě : sůloví (od slova sůl) a  sýroví (od slova sýr).

250 g hladké mouky
250 g tuhého másla
250 g kvalitního sýra,  najemno nastrouhaného (zde parmazán Parmigiano)
1 žloutek
špetka soli

Ze všech ingrediencí zaděláme těsto, zabalíme do folie a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu, lépe ale přes noc.
Druhý den vyndáme a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech na pečící papír, potřeme vejcem/bílkem (záleží, jak kdo má rád) a sypeme různými pochutinami – mák, sezam, oříšky …. Předehřátá trouba na 175 -200° (záleží na troubě) a pečeme do zrůžovění, cca 8 – 10 minut.

Recept poslala Úsměvka a já vím, že jdu s křížkem po funuse (nebo po Silvestru), ale jistě se hodí i na různé oslavy, tak mi to odpusťte: „Mno, máslo nechte povolit, chytaly mne křeče do prstů. Dělala jsem z poloviční dávky a bylo toho na jeden velký plech. Je to křehké, výborné … jen příště bych zkusila místo máku hrubozrnnou sůl. Sýr výborný, ale slané to moc není.
Některé kousky jsem ničím nesypala, páč jsem je měla v plánu něčím slepovat, např. domácí paštika s brusinkami, česnekovou pomatlánkou …., na některé loupnout kousek domácí klobásky ….. a bylo by hodně druhů z jednoho těsta.
Jaké to bude studené asi nezjistím, páč ten můj hlídkuje v kuchyni od té doby, co to začalo vonět z trouby. Možná se to některé z vás podaří.“

A my se ptáme:  Slepovala? A podařilo se to ochutnat studené?

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (2019) Sýrový sůloví

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pro rejpaly – ano, vím, že správně má být „sýrové“, ale přišla bych o slovní hříčku. To máte na zítra, ať se zas ráno neleknu, že jsem si přispala.

  2. Jana Macůrková napsal:

    V první chvíli jsem měla pocit, že to je vyklepáváno z formiček, hlavně košíčky. A začala jsem přemýšlet, jestli by je nešlo plnit třeba nějakým sýrovým slaným krémem a fozdobit třeba kouskem rajčátka, olivy a pod.. Holky, nemáte některá recept na slané těsto, které by se dalo dát právě do formiček?

  3. blahovka.h napsal:

    To znám, je výborné, křehoučké. Já dělala placku, kterou jsem namazala vajíčkem, posypala a pak nakrájela rádýlkem na pruhy.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Neslepovala, nebylo celkem co. Studené zůstalo pár kousků a daly se jíst ještě za 4 dny.

  5. Inka napsal:

    Když dovolíte menší obměna na denní mlsání – Hera a Gouda. Pokud se použije špaldová mouka, je to o stupeň lepší.
    Protože u nás musí být stále napečené ve formě tyčinek, dala jsem se do experimentů. Do části těsta jsem nasypala wasabi prášek, mám 70%. Připečení se trochu pláče, ale výsledek je prý velmi jedlý

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak … ulovila jsem syr, jsem pripravena. Asi zitra…

  7. kvetula.v napsal:

    Mám ještě jeden podobný, jen jsem díky nepříznivým okolnostem nestihla upéct.
    Takže určo postupně vyzkouším – prostě jen tak, na zub mlsounovi 🐻😋
    Jen mám obavy, že taky bude hlídkovat v kuchyni, jako ten Úsměvčin…
    No co naděláme, když ono to tak hezky voní, že?……😷

  8. bozena.fialova napsal:

    Nemajíc parmazán, vyzkouším dát holandskou goudu. Vím, je to úplně jiný typ sýra, těsto se asi bude chovat jinak, ale doufám, že to bude také jedlé. A na posyp použiju
    loupanou slunečnici, hezky zrůžovělá je na slanoví vynikající. Děkuju za recept.

  9. Francizska napsal:

    Tak to je podle mého gusta. Mňam.

  10. lakysa22 napsal:

    Úsměfko! Ty mě dofnutíš jít do obchodu! Že já tu lezla! Ale to slanoví vypidá moc dobře, taky jsem myslela, že to máš pečené ve frmčičkách..

  11. adela.adale napsal:

    Tak hlásím, že jsem tohle páchala na Silvestra – jen s přidáním stejného množství (250 g) vařených strouhaných brambor. Ještě dnes v míse (neuzavřené) něco je a je to pořád jedlé, i když už ne tak křupavé jako první den. Péct doporučuju spíš na 200 – cca 10 minut a hlídat, začínala jsem první várku na 175 a nevyběhlo to, až jsem přidala volume. A musí to mít barvičku, ty světlé kousky nic moc. A vyválenou placku jsem napřed nakrájela rádýlkem, poté potřela a nakonec posypala. Na přendávání na plech jsem si pomohla stěrkou na sádrokarton, tošku oddělila vidličkama – do boku se to nerozjede, jen aby se kousky neslepily.

  12. jarybarka napsal:

    Sýrové pečivo domácí výroby je nejlepší.

  13. BOYE napsal:

    Milujeme sýrový a s každým sýrem vzniká nový druh… A tenhle recepajs, když dostane špaldovku, tak se nám po tom ani Dorostenka nenafoukne…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..