(prvorepublikový recept)
asi kilo mražených kachních žaludků
smetana 30%
mrkev
petržel
koření (bobkový list, nové koření, kurkuma, bílý pepř, muškátový květ)
máslová jíška
Žaludky opereme a dáme vařit s vavřínkem a novým kořením doměkka.
Uděláme jíšku, ale na rozpuštěné máslo napřed dáme trochu curcumy, bílého pepře a muškátového květu, teprve potom hladkou mouku, a prosmažíme. Vložíme pokrájenou zeleninu a začneme přilévat přecezený žaludkový vývar – nezapomeneme, že ještě přibude smetana – takže ladíme tak, aby převažovala správná konzistence ne příliš hustého pudinku. V této fázi osolíme, následně pokrájíme žaludky a přidáme je do hrnce prohřát. Když to začne v hrnci bublat, vlijeme smetanu a provaříme. Doladíme chuť a vzhled, třeba i sekanou petrželovou natí.
Podáváme s vařenými bramborami nebo s nasucho opečenými toasty.
Recept poslala Sharka
Sharko, to je recept podle mého gusta. Ta kombinace do měkka uvařených žaludků, kořenové zeleniny, kořením provoněné jíšky a smetany bude skvělá. Díky.
Fialko, to jsi mne potěšila….budu ráda za info,jak chutnalo….
Já bych měla jenom strach, že ty žaludky nestihnu dotvořit – miluju je jen tak vařené (všechny drůbeží), a tak si asi budu muset zalepit hústa náplastí. U mě to vidím na rýžovou přílohu.
když my měli rejži den před tímhle, s vepřovým na houbách 😀
já zas můžu pokrájený žaludky s rejží a hráškem,jako rizoto
Mám to stejně … vařim psovi žaludky a půlku mu jich sežeru. Kupuju jich radši víc… Jen tak uvařený, trochu posolený, ááááááááách….
Já úplně to samé . Žaludky mňam , na jen tak uvařených si pochutnám mocmoc . Zůstane vývar 😋.
Ale tohle je vynikající , kachní jsou bonus a kořenovka , smetana ,
Bože můj. To si musím uvařit , a jsem zvědavá , jak vydržím to masíčko nepokrást
zkus to Věrko, bude Ti to chutnat….
já je kupuju sobě 😀
no, to já taky, ale kupuju je pro sebe..kočky to nějak nemusej….
Kočce jsem kupovala kuřecí játra, jedla je syrový, tak TY jsem jí teda nesežrala.
tak ani ty mi nežerou…syrový jen hovězí a namletý…a pečený kuře…bez soli a kůže…
🤣🤣🤣🤣
To vypadá tak zajímavě, že musím prohlídnout mrazáky v Penny i Lidlu, jestli kachní seženu. Já po mražených nikdy nekoukala. Chlazené tu občas seženu kuřecí žaludky – myslím, že z těch to půjde taky. Jako přílohu k tomu vidím rejži, stejně jako Renata, takže majdy míň… Tedy pokud mne chlap nepřesvědčí, že by i nějaký knedl, nebo nok šel🤔 … 2 hodiny po obědě a už tu sliním, jak Pavlovův pes 😋😷
z těch kuřecích je to jiná chuť…není to ono, já raději kachní…ale to neznamená,že to není dobrý….
Kuujnik, miluju drůbky a žaludky a srdce nejvíc! Já tedy v tomhle případě vynechávám kurkumu. Ale jak píšete, holky, výše, musim dávat majzla, abych to nepožrala ještě před dokončením. U nás doma se dělaly dvě varianty: Tahle se smetanou a pak zadělávané bez smetany. Co se týče přílohy, obojímu se odjakživa říkalo „drůbky v rejži“. Já si ve své domácnosti vyvinula ještě třetí variantu: Na jíšku, krom kořenovky dávám ještě další zeleninu (hrášek, kousek kapusty, kedlubnu…), přidám drůbky a hromadu žemlových knedlíčků, který jsou o trochu větší, než klasický polívkový. Hlavním kořením je muškát a nakonec hodim hrst petrtele. A to se jmenuje kuličková polívka. Většinou se jí tak přecpu, že bych se radši neviděla.
Oooo, jak já ti rozumím 😻
Já též já též já téeeež
žemlový knedlíčky? Takový ty podobný,co se dávaj do kaldounu?
Uvařeno z kuřecích , přesto výborné. Měla jsem hodně řídkou omáčku a použila jsem zakysanou, ne úmyslně , bily pepř se mi tam vysyoal a to bylo !! Mňam , můžete závidět