kilo předvařených pokrájených dršťek
3 velké cibule
paprika
sůl
pepř
smetana 30%
rajčatový protlak
Dršťky, byť předvařené, vložíme do citronem okyselené vody a po přejití varem scedíme, propláchneme a dáme vařit do studené vody s novým kořením a pepřem (hodí se k tomu čajítko). Uvaříme do třaslavoměkka, tady opravdu ne „al dente“.
Zatím si vše připravíme a těsně před dovařením drštěk si do sklovata obděláme najemno pokrájenou cibuli, přidáme na ni papriku, pepř, sůl a jak se to rozvoní, dáme protlak, aby nám nezhořkla paprika. Promícháme a přidáme dršťky, obalíme je řádně v připraveném „vomajzu“ a jak to začne vonět tak trochu po omáčce ke kuřeti na paprice, přilijeme opatrně část vývaru z drštěk, jen aby byly z poloviny potopené a promícháváme a dusíme, až se cibule rozvaří, pokud je potřeba, podléváme vývarem. Nakonec zredukujeme vývar tak, aby po přilití smetany byly dršťky obalené, ale neplavaly v litrech omáčky.
Podávají se s houskovým knedlíkem nebo s moučnými nočky.
Recept poslala Sharka.
Rajčatový protlak a tahle žlutá barva? Já jsem sice dělala protlak i kečup ze žlutých rajčat, ale tohle mi spíš připadá jako kurkuma.
žádná kurkuma ani zrnko! Blbý světlo, rupla žárovka v blízkosti kamen, líp to vyfotit nešlo a byla jsem ráda, že jsem to vyfotila, neb mi byl hrnec ukraden a vrácen prázdnej, vypucovanej tak, že to vypadalo,že jsem nic nevařila.
Protlak je tam malej (konzervička) – je to tak jedna plná polívková lžíce, pro představu…
Kurkumu mám u kachních žaludků ve smetanové omáčce.
Schválně jukni na můj segedín. Je v něm výhradně červená paprika (sušená i syrová), světlo i foťák byly v pohodě a barva je stejná jako u Sharčiných drštěk.
Jinak k recepajzu: Dala bych si, miluju dršťky a očváchání v paprikovo-smetanovém mišmaši tomu musí dodat nebeskej level. Kdyby v tom byla kurkuma, s díky bych odmítla. Nicméně budu to muset nějak obelstít, neb od holek mám zakázáno na dršťky jen pomyslet. Ty kozy i polívku zatratily.
Já mám podobnou barvu segedínu – a tam dávám červené mleté papriky !! Jeee.
Smetana nebo šlehačka tu barvu takto změní a všechny fotíme mobilem, ten ty barvy zkreslí.
Dršťky jsou moje a nemít koupené žaludky na předchozí Sharčin recept, tak pro ně zajdu hned
Ale holky šikovné, je tolik nových výborných receptů, že mi z toho jde hlava kolem
Věrko ty jsi moje krevní skupina ja bych se taky po nich utloukla.
A ty tvoje Polívky…však víš😄
Hmmm, zatím jsem vždycky jedla polévku, páč ji nemám často, a tak jsem ani nic jiného nezkoušela. Ale toto mi nedá spát, páč to vypadá tak jedle, že půjdu sehnat dršťky. Howgh!😃 A souhlas – foto klame, zvlášť když nejsme na focení profíci.
Můj bývalý šéf miluje dršťky v jakékoli podobě – hned pošlu jeho paní – tohle by mu mohlo chutnat, není to složité, „in z kredence“ dostupné, teď jen sehnat ty dršťky..
možná je tvůj šéf ve věku, kdy si tohle jídlo pamatuje z hospod …. jenže tam už se to nevaří…
To je fajnšmekr, ten do hospody né…to už musí být vyhlášená a jeho paní vaří výbrně
nemyslím teď, ale kdysi…..
Já se tedy se zadělávanými dršťkami ani v hospodě nikdy nesetkala – když už, tak vždy jen s polévkou. Dršťkovku oba milujeme, ale nechávali jsme si ji vařit. Kuchtičce už ubývá sil (je 80+), tak ji s tím nechceme obtěžovat a já jsem se ještě neodhodlala.
Teď koukám, že když se rozhoupu je koupit, může být nejen polévka, ale i omáčka😋😷
Zadělávané dršťky jsem ještě nikdy nejedla, doma se dělala jen dršťková poblifka a tu měli rádi všichni chlapi, tatínkem počínaje a synátorem konče. V mrazáku mám pár sáčků s předvařenými dršťkami (kupuju jich hodně naráz a jsou hotové při jednom vaření), takže ty zadělávané zkusím. Nemám obavy, že by to nebylo jedlé, Sharka nikdy nezklame. Díky za recept.
Boženko, v jedné z Bohdalčinych kuchařek : Hadej, kam půjdeme na .. ? je recept Karla Černocha na dršťkovou : Soto Babat . Já jsem na ní ujížděla mnoho let , ačkoliv jsem třeba úplně nedodržela přesný recept . A to bys taky koukala .
Jsem milovnice klasiky , ale té Soto Babat jsem si vařila “kotle”.
Alespoň mi už teď věříte , že dršťky miluju
ano, potvrzuju,ta je taky vynikající…a bílá dršťková pražkého uzenáře..to je taky dobrota….
Nevím, jestli by to neporušovalo nějaké zdejší zásady, ale mohl by se tu zveřejnit tip na ty předvařené?… jestli je nějaká značka, které se vyhnout, nebo co shánět? Slýchala jsem jen kritiku, tak jsem to ještě nikdy nekoupila. S těma „živejma“ je moc práce🤔
Květulko, předvařené mražené jsem koupila jednou a víc mi to nesmí do domu. Rozervané a v záhybech plné rozblemcaného loje. Je už to tedy mnoho let nazpět, takže nemám zkušenost, jak vypadají dnes. Ano, syrové dají dost práce, ale jak píšu výš, koupím jich naráz dost a při jedné práci a vaření mám zásobu na několikrát.
Já jsem už několikrát koupila předvařené čerstvé v kfl a dobré. Doma je pro jistotu ještě propláchnu, ještě jednou proženu vřelou vodou a pak už vařím. A myslím, že bych mohla vařit zrovna. Tolik moje zkušenost.
Vzhledem k tomu že bydlím 1 km za koncem světa, tak tu mám v okolí 3 masny. A ty pžedvažené a zmrazené dršťky kupuji v Maso Třebvovle v Sázavě. A jsou výborné. 1 kg asi za 65 Kč vystačí mi na dva hrnce poblivky.
makro..
U nás jen polévka, ale něco hodně podobného dělala švagrová z kuřecích žaludků. Bylo to moc dobré a díky tomuto receptu bylo připomenuto a tak bych mohla zase po létech udělat. Je to jídlo za pár kaček.
Mile kuchatky, zitra recepice az vstanu, jsem orvana jak rybiz, byla jsem v Jenstejne. Nejaky pekny VPŽ si dame 😍.