(2030) Bramborové kobližky nekynuté VPŽ

3,5 dkg másla rozdrobit do
14 dkg mouky přimíchat
30 dkg vařených prolisovaných brambor
na špičku nože prášek do pečiva
1 lžičku soli
2 žloutky
necelá 1/8 litru mléka

Zadělat těsto, vyválet sílu tak na malíček, vykrájet sklenkou koblížky a smažit na oleji nebo na sádle. Horké sypat parmezánem  nebo ementálem. Na závěr se to dá na pár minut zapéct do trouby. Není to nutné, ale je to lepší a křupavější. Příloha hlávkový salát.

Na PŽ vložila Úsměvka  16.11. 2016, zachránila Imelda

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2030) Bramborové kobližky nekynuté VPŽ

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nojo, ty už jsem hodně dlouho nedělala. Díky za připomínku a Imeldě za záchranu 😘😘

  2. kvetula.v napsal:

    Olalááááá 👍 Nekynuté, nesladké, to je pro mne to pravé😋… budou, jářku budou a něco mi našeptává, že brzy😉😷

    PS: dotaz – chuťově je rozdíl v teplých a studených?

  3. a.rena napsal:

    Aaach! To musí být chuťová fantazie! Takže uloženo a použiju při nejbližší příležitosti.

  4. Jiřina napsal:

    Určitě to bude dobrota, ale já jsem mlsná, tak asi místo soli trochu cukru. 🙂

  5. Jana Macůrková napsal:

    Brambory uvaří se předchozího dne. Druhého dne se nastrouhají; půl kg bramborů se promíchá s 8 žloutky, 6 lžicemi nejjemnější mouky, 2 polévkovými lžícemi cukru, troškou soli a ušlehaným sněhem z 8 vajec, načež se z toho upravuji známým způsobem koblihy, které se opékají na másle, vybírají dírkovanou sběračkou, kladou na bílý ssací papír a podávají cukrem posypané. Jeli poměr příprav jak nahoře uvedeno, přesně zachován, jsou znamenité.
    Jiný způsob. Těsto se upraví z jednoho vejce trochy soli a pšeničné mouky dle potřeby a to tak, aby se nelepilo na ruce. Poté je vyválíme zcela tence a připravíme k němu nádivku takto: zpěníme 3 vejce a 5 dkg cukru, přidáme 1—2 lžíce mléka, půl kg předchozího dne uvařených a co nejjemněji nastrouhaných bramborů, 125 g přebraných, vypraných a znova osušených hrozinek. Těstíčko pomoci menši vinné sklenky vykrájíme na kobližkové koláčky, doprostřed dáme nádivku, přikryjeme druhým koláčkem, potřeme okraje rozkloktaným vejcem, zaokrouhlíme to opět skleničkou, aby dobře koblihy byly uzavřeny, načež je smažíme na másle. Posypané cukrem, k němuž bylo přidáno i trochu utlučené skořice podáváme.

    Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

  6. lakysa22 napsal:

    Ta Imelda je stejně fajn…děkuju!!
    Ty Úsměfčiny budou moc dobré, ty hvězdné asi ne, teď v zimě se mi nechce snášet vejce, a co se jedna nakvoká!!🐓🐔

  7. jarybarka napsal:

    Bramborové na slano to je nádherný recept Usměvko. Ukládám vyzkouším.Diky.

  8. sharka.68 napsal:

    ty slané udělám, jak pojedu na Beaver….vypadá to výborně….jen jich bude muset bejt hromada…u placek pod 150 nejdu…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..