(2031) Fazolová polévka z uzeného vývaru

vývar z uzeného masa
fazole
bobkový list
máslo
hladká mouka
smetana/zakysaná smetana
(ocet)

Když nám zbude uzený vývar, namočíme večer fazole a během druhého dne spolu s 5 bobkovými listy uvaříme doměkka. Mezitím v uzeném vývaru povaříme trošku máslove jíšky. Pak obojí spojíme a dochutíme buď zakysanou smetanou nebo sladkou smetanou a jemně octem.

Recept poslala Věra M. a píše: „Vaří to z becoků.“  A já dodávám: masožrouti mohou přidat opečenou ostrou klobásu.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (2031) Fazolová polévka z uzeného vývaru

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Když uzený vývar, tak i trochu opečeného uzeného či slaninky by tam šlo.
    Poblivka vypadá nádherně 👍👍

  2. Jana Macůrková napsal:

    Fazole mám namočené, budu ale dělat salát. Experiment s topinambury a čínským zelím.
    .

  3. kvetula.v napsal:

    U nás když zbyde uzený vývar, tak je z něj polívka s hrubým strouháním (těsto na nudle hodně do tuha a na velkých slzách nastrouhat) – ta je jen pro mužskýho, který ji oblibuje. Já nějak ten uzený vývar nemusím, takže bych použila jiný druh vývaru a dokořenila , což si myslím, že by šlo 😋😷

  4. adela.adale napsal:

    Já jsem odchovaná maďarskou kuchyní, u nás se fazolačka vaří trochu jinak: předem namočené fazole, ten uzený vývar může být, bobkáč, nové koření, přidat na sádlo oprsknout něco nastrouhané kořenovky, + cibulová jíška, ke konci na troše tuku opražit sladkou i pálivou papriku. Bez octa a bez smetany. Vím, je to trochu jiný recept, ale dobré to je…

    Ale já teď řeším něco jiného, a může za to bramboračka, potažmo BoženkaF. V podstatě je to něco jako „myšlenkové pochody“, kdy se dostanete až někam úplně jinam…
    Na začátku se mi zachtělo griliášových trubiček (jsem strašně mlsná), v diskusi úplně na konci je Boženčina poznámka o „kombajnu“ – a už to jelo:
    trubičky nemám – objednat… ten kombajn by se taky hodil… a při courání na stránkách výrobce jsme objevila něco – co by se mi taky hodilo: odsávací zvon na zavařování. Na stará kolena jsem totiž zjistila, proč mi některé sklenice nechytnou – hlavou zamačkám víčka tak, že nemůže utéct přebytečný vzduch. No a ten zvon má vyvinout podtlak ve sklenici dokonalým odsátím vzduchu. Máte s tím některá nějaké zkušenosti?

  5. Jiřina napsal:

    Fazolová polévka z uzeného vývaru musí být moc dobrá, už jen ten vývar má výbornou chuť. Musím někdy vyzkoušet. Já většinou fazolovou polévku dělám ke smaženým vdolkům, tak nemám uzený vývar, ale jak píše Věruška – když zbyde. 🙂

  6. Jiřina napsal:

    Ještě prosím, co je to becok, ocásek? Jasně, ostrá klobáska tomu dodá pořádné grády.

  7. a.rena napsal:

    Nevím, jestli se neošklíbnete, ale já si schovávám kůže ze špeku doma uzeného a pak přidám do polévky – čočkové, fazolové… Hezky to ovoní.

  8. Jiřina napsal:

    Taky to tak dělám, zvláště když je špek doma uzený, nebo doma uzená krkovice, bůček a čočková, fazolová i bramboračka, je škoda kůže nevyužít. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..