2 vepřové ocásky (dokonalé jsou s velkým kusem …)
3 lžičky medu
1/4 lžičky pepře
1/4 lžičky kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička soli
4 stroužky česneku
Prolisovaný česnek smíchejte se solí, kmínem, sladkou paprikou, mletým pepřem a medem a maso směsí ze všech stran potřete alespoň několik hodin předem, ale ideálně přes noc.
Troubu předehřejte na 120 °. Dejte maso do pekáče, přidejte 3 lžíce domácího vepřového sádla, podlijte asi deckou studené vody a přikryjte alobalem (nebo druhým pekáčem).
Pečte doměkka 4-5 hodin. Během pečení už nepodlévejte ani nepřelévejte výpekem. V pekáči bude dostatek vypečené šťávy, která se uvolní pomalým pečením. Až bude maso měkké, odstraňte „pokličku“, zvyšte teplotu na 200 ° a nechte na povrchu masa vytvořit křupavou vypečenou kůrčičku.
Podávejte s čím libo – knedlíky a zelí nebo špenát, chleba — u nás byly šťouchané brambory se smaženou cibulkou a petrželkou a salát z hlávkového zelí s křenem.
Recept na marinádu jsem získala na PŽ ještě od „babi Pechové“ a upřímně vám radím – takhle ne. Získáte misku velice kvalitního lepidla, kterým maso ani omylem nenamarinujete. Máte dvě možnosti – buď při míchání ingrediencí přidat pár lžic černého piva (doporučuju), nebo po smíchání trochu zahřát ve vodní lázni, aby med ztekutěl.
A ty tři tečky v prvním řádku? Věřte nebo ne, ale na tabuli před řeznictvím, kam pro ocásky chodím, mají vždycky napsáno „vepřové ocásky s opravdu velkým kusem prdele“ – je s podivem, že si v té dnešní šílené době zatím nikdo nestěžoval. Obvykle z toho vykrájím ještě na pár pěkných řízků.
Haderach
Já měla minulý týden dva ocásky uzené, jeden dokonce opravdu s celým dlouhatánským ocáskem. Z těch dvou jsme měli oběd ve dvou s br.kaší, naplněné br.knedlíky a zbytek jsem dala do směsi s kuřecím masem do rizika. Takže za pár korun velký kus masa, mohu potvrdit, že jsou opravdu s velkým kusem perdéle….
u nás je mají okrájené, bez prdele…takže samá křupka a nic moc….
To je stejné, jako tady s kuřecími skelety, jedna masna kde by se z toho nenajedl ani pes, jak jsou obrané, v druhé uděláš nejen poblivku, ale ze dvou skeletů i hodně masité rizoto.
já koukám na tu mastnou nádheru v pekáči..jak já bych si v tom vyráchala čerstvej chleba a zapila plzničkou…uáááá..ta mlsná huba, to je neštěstí….
Máš úplně stejně hříšné představy jako já. Ale ani kousek toho masíčka z pašíčka bych nezavrhla. :-))
Tak u nás to nehrozí, ve středu města nevím, ale tady jsem prasátkové ocásky jsktěživo neviděla.. tak prosím poslat ty šťouchací baramory a salátek…děkuju!
Ani já neviděla . Křížové kosti , to ano . To málokde , ale bývá . Ale už jsem objevila řezníka s krutimi žaludky 🤣
Asi je to v řezníkách. Před lety v OVě uzená křížovka – pořádný kus masa na kosti. Když jsem to objevila u nás, byla to hlavně ta kost. S ocáskama je to to samé. Hodně kosti, málo masa. Tedy obírám ráda, takže by to nevadilo, ale když ta cena kosti je skoro taková, jako masa bez kosti😕
Jedna moje známá říká, že když si odečteš kosti, tak všechno maso stojí stejně. Asi má pravdu, ale já taky rády obírám.
Nooo.. mně občas přijde, že když odečtu kost, je to maso dražší. Jednou jsem takhle obrala a zvážila uzená žebírka. Uzené bez kosti vyšlo o 20% levněji. Jenže ta žebírka mají jinou chuť 😋😕
Ocas s i bez shánět nebudu, ale myslím si, že by šla klidně takto namarinovat a pomalu péct pěkná špička bůčku, jen bych tam nedávala to sádlo. Ale záleží na tučnosti boku.
No já tady mudruju, že bych namarinovala a pomalu upekla krknu. Ale i libová špička bůčku by určo byla olalááá 😋😷
I plecko takhle jde…
No vidíš, já viděla foto a špička boku mne napadla hned …… kecám, já ho v tom pekáčku na fotce normálně viděla 🤣🤣🤣🤣
Zakoupím a vyzkouším.
Moc pěkné, budu muset nahradit jiným masem, ocásky se pokusím sehnat. Tady taky bez zadečku
Tyhle recepti myluju. Dneska mám štěstí a neuslintám a neukroutim se k smrti, protože před chvílí jsme si daly se zavrženou Andělou zvolna pečený kuře na medu s citronem a já tam přihodila trochu hořčice a chilli vločky. K tomu erteple vařený, výpekem chucený. Dobré bolo a trochu utlumí tu chuť na pečeného prasíka.
Jinak já si kupuju uzený ocásky z Rosovic a jsou bezva, protože se dají jíst ještě před uložením do lednice a masa mají taky pěkný kousek. Tak vždycky je uzený a třeba luštěniny, nebo špenát ap. No a v druhý lajně frbr, šunkofleky… A k chlebu si tu a tam ještě hryznem.
Já kupuju ocásky od Múúú v podnikové prodejně a mají fákt masa strašně moc.
Takže na medu.jojo