3 brambory
1 snítka čerstvého rozmarýnu
1 vejce
50 g anglické slaniny
1 jarní cibulka
50 g strouhané mozzarelly
špetka soli a špetka pepře
(1 lžíce čerstvé pažitky)
Tři velké důkladně omyté brambory (nebo násobte počtem strávníků, stejně jako ostatní ingredience) neloupejte a uvařte do poloměkka.
Na pánvi si orestujte kostičky slaniny.
Brambory rozkrojte napůl nebo jim jen skrojte vršek (podle velikosti brambor) a vydlabejte je, aby vznikly lodičky. Vydlabaný vnitřek brambor dejte do mísy, lehce ho ještě rozšťouchejte vidličkou, přidejte vejce, nasekanou jarní cibulku a rozmarýn a orestované kostičky anglické slaniny i s vypečeným tukem. Přidejte třetinu nastrouhané mozzarelly, opepřete a osolte podle chuti.
Vydlabané brambory naplňte připravenou směsí a dejte je péct do trouby asi na 20 minut – po deseti minutách navrch brambor rozdělte zbytek nastrouhané mozzarelly. Upečte dozlatova a máte-li, na talíři je posypte nasekanou čerstvou pažitkou.
Na PŽ se inspirovala Úsměvka a nevím jak vás, ale mě vrátila do mládí – když byly děti malé, dělala jsem často.
Tak sakryš, co mám s těma bramborama udělat: uvařit do poloměkka nebo násobit počtem strávníků? 🙂 🙂 🙂
Jinak pečené brambory můžeme v jakékoliv podobě. a dělám často k večeři, když jsme jen dva.
No joooo. Lepsi?
Ale bylo to moc hezký, já jak jsem už rozespalá, čučela na obrazovku a snažila se to pochopit.
Milujeme to . Říkáme tomu : Kobzol . Na vánočních trzích ve Vídni , teď už i v Ov stojí dlouhé fronty lidí na kobzol . Je to trosku jiné , upečený obří z takové pece na tácku rozpůlí a navrší nějakou dobrotu ( od zakysané smetany přes majonézové dipy a šunkové , vajičkové.). Díky za tvůj recept , určitě se u nás uplatní
plněný zapečený brambory..moc velká dobrota…
Hmmm dala bych si.
Musím si poznamenat.Já plněné brambory narozdil od Hadérky nikdy nedělala.
Evi, nejsi v tom sama. Já taky dělala dětem jen lodičky z kůry. Práce hodně, času málo, musela jsem tu bandu co nejdřív nakrmit. Teď na to mám čas i správnou velikost brambor, že bych se polepšila? 😋😷
Taky jsem je nikdy nedělala i já se polepším.
Plněné brambory to je stálice na kulinárním nebi. Orgasmus pro huústa, pohlazení pro zbytek traktu. Prostě rovnou do ledvin.
Přiznám se, brambory jsem nenasolila, ale nikomu to nevadilo ….. byly vynikající a to i přes to, že je to recept z PŽ
Pokud byla dobře ochucená náplň, tak to jistě bylo ňamozní i tak.😋😋
Na PŽ byla spousta dobrých receptů, ale nikdo nepředpokládal že to tak rychle utnou. A ještě tak blbě, že se to nedá nikdo dohledat. Takže kdo něco zachránil, zachránil, zbytek holt skončil v propadlišti dějin. Mám těch recepů asi 15, hodně jich je v Kuchatce1, něco máte asi každá z vás. Takže se tu určitě některé objeví.
Jenže tohle je inspirace z aktuálního receptu na PŽ 😉
Myslím, že tak jako dřív, i teď se tam něco solidního a použitelného najde. V komentech tedy asi už moc nee – nevím, nakouknu už jen zřídka