(Inspirováno receptem 1798 – Lososové kuličky)
uzená makrela (z 360 g bylo 200 g čistého masa)
2 vejce
2 lžíce celozrnné špaldové mouky
(vrchovaté)
hrst hladkolisté petrželky (jiné bylinky dle možností)
malá cibule
sůl
pepř
Vidličkou rozšleháme vejce, vmícháme mouku se solí a pepřem, přidáme drobně pokrájenou cibulku a bylinky. Nakonec přidáme natrhané kousky makrely. Na plech s pečící folií nebo papírem uděláme lžící kopečky a rozplácneme na placičky. Upečeme.
Recept vyvinula Květoslava: „Já udělala 8 placiček, pekla v horkovzduchu na 200° cca 20 minut. Vhodná příloha – brambory v jakékoliv úpravě nebo jakákoliv zelenina. Pokud by zvědavé oči zajímalo, na talíři je hrubě strouhaná, na nepřilnavé pánvi prohřátá, solená a pepřená bílá ředkev. (Mám na čas zakázanou veškerou zeleninu bez tepelné úpravy)“
Už aby bylo teplo a daly se makrelky vyudit. Čerstvá hned z udírny je přeci jen něco jiného než kupovaná.
ty udíš mraženáý makrely nebo máš přístup k čerstvejm?
my ty vyuzené – z krámu – dáváme prohřát do komína nebo do trouby..naučili nás to ukrajinci… je to moc dobré,taková horká uzená makrela…
Dyť píše že čerstvá tak je třeba nachytají v Sázavě ne.🐳
Kupuji v Dianafish v Zásmukách. Mají dvě velikosti, malé a velké (ty kupuji) a nechám rozmrazit. Potřu česnekem se selí a šup s nimi do udírny.
To vypadá Květuš moc pěkně.I s tou ředkví.Tu chroupám celou zimu.
tak ydobrá úprava…my vyšleháme vejce, dáme čerstvou petrtelku a hodně drobně posekanej česnek, pepř a trošku smetany a nalejeme to na rozpálenou pávev s nepřilnavou úpravou a hned na to sypeme pokrájené uzené rybí masíčko….je to taky moc dobré..s vařenými bramborami nebo brkaší, ale i s rajčaťákem nebo ledovým salátem….
Dobře, jsem nedouk. Nikdy mě nenapadlo použít uzenou makrelu v teplý kuchyni. Teď jsem ze zvědavosti projela pár webů a našla dokonce recept na pečenou uzenou makrelu. Já to bohužel nezkusím, protože manžel absolutně nesnáší kosti… Placičky zkusím.
Já taky koukám . Uzene ryby mám moc ráda, sice toho sním kousek , pak pauza .
Ale nateplo , to mě taky nenapadlo . Uzená ryba je pochoutka tak jako tak
když jsem to jedl aprvně, tak jsem na to tak ykoukala..jo,čerstvě vyuzenej kapr, to jo..ale uzená,ohřátá makrela? Ale když to nevysušíš jako dříví,tak je moc dobrá….
Mně to lákalo už dlouho, synek ji i zapéká, jenže když se koupí makrela, je sežpapána dřív, než ji stihnu do jídelníčku zařadit. Tak jsem koupila hned dvě a jednu bedlivě chránila 😉😁
Kosti jsou trošku piplačka, ale letitý cvik už ukázal, jak na to. Ryby miluju v jakémkoliv provedení a množství větším než velkém😋
Tak já dávala i uzeného lososa, takže proč ne uzenou makrelu ….
Určitě to zkusím. A ta ředkev, ten můj bílou miluje, tak taky vyzkouším.
Ten Tvůj losos mne inspiroval. No chlap placičky zdlábl, olízl se a prohlásil „ale s lososem by to bylo lepší“ . Bacila bych ho , ale právě rychle sbíral nádobí ze stolu a kráčel s ním do kuchyně …. O uzených lososích bříškách se mi začíná zdát, ale do velkýho města teď nejezdíme a tady jsem na něj narazila v jednom řeznictví jen jednou – loni v létě😕 😷
Uzený lososí břoušky mívá Bertík, tedy aspoň tady a dost často.
Taky je tam kupuju (nemívají je pořád jako když to byl Interspar, ale občas se zadaří) , jenže to už musíme popojet , což teď neděláme😕
v Globusu je mají furt….
Pro mne trochu hodně z ruky, Chomutov a Pardubice.
Jano a Mrázkovci (Diana) je nemaj???
Květko, ty jsi skvělý experimentátor. Mě by to nenapadlo, ale dobré to musí být, to jo. To bude určitě chutnat děckám.