(která by nevznikla, nebýt lockdownu)
2 palice brokolice
1/2 l vývaru (výpeku) vepřového
kousek celeru
zázvor – kousek asi jako menší palec
100 ml smetany
bílý pepř
sůl
K podávání krutony (na obrázku s česnekem a paprikou)
Silné košťály z brokolice oloupat, ty křehčí se uvaří snadno. Košťály vložte do hrnce (z brokolic jsou v polévce všechny košťály a cca tři větší růžice), přidejte celer, zalijte vývarem a vařte téměř do měkka. Pak přidejte na pár minut i růžičky a nakrájený zázvor. Nakonec přilijte smetanu, řádně tyčákem rozmixujte, osolte a podle chuti opepřete.
Krutony s bonusem: Krajíc staršího chleba potřu česnekem, nakrájím na kostky, pokapu (olivovým) olejem a strčím do rozpálené trouby. Na pánvičku do kapičky oleje hodím nadrobno nakrájenou kapii, špetku chilli vloček a nadrobno nasekaný zbytek stroužku česneku, kterým se potíral chleba. Společně chvilku míchám na středním ohni a pak zastříknu buď sladkou sojovkou nebo worčestrem. Jen tak trošku, aby to syklo. Přisypu opečené krutony, promíchám a chvilku nechám v misce odpočinout.
Recept poslala BOYE: „Vlastně standardní krémová brokolicová, ale příjemně překvapila ta vepřová příchuť. Jo, brýle ani zvětšovací sklíčko netřeba: Ty krutony se některé fakt připekly…“
já ráda připečené krutony, nenasáknou se tak rychle a křupou v hústech.. polívka vypadá velice prudce jedle….
Brokolicová polévka se zázvorem, česnekem, vepřovým vývarem
a krutonky k tomu, to se mi líbí.
Lakaji me ty vytunene krutonky..
Mě taky !! Ale co tomu řekne ten můj načatý žlučník ?
Dala bych si 🥲
Dej mu to jako léčbu šokem.😉
Tak to je na michellinskou hvězdu! Já když dělám brokolicovou krémovou, tak seříznu ty růžičky skoro bez košťálku a ty pak přihodím až na závěr, až je polévka rozmickovaná. Kromě krutonů fungují také jako zavářka.
Dělám taky tak .. Vždycky ale jen z brokolice, masový vývar jsem nikdy přidat nezkusila. Dobrý nápad 👍😷
My ty růžičky většinou (protože nejradši) vaříme na páře a jíme je s bramborama a většinou s jogurtovým „mazáním“. Já někdy jako zavářku nakrájím plátky z košťálů v místě, kde se rozvětvují. Vypadají jako kytičky a obláčky. Ty pak podusím na kousku másla a sypu do rozmickovaný hmoty. Ovšem je to trochu vopruz, tak se tím vytahuju jen před vnoučaty a to ještě jen před těmi, co nemám v domě (ale ty zas dostaly onehdy topinky jako hrochy a krokodýly).
Vypadá jedle i s těmi tmavšími krutony.
Při zhlédnutí fotečky jsem si řekla, že je to puding s ovocem …. 🤦♀️
Po přečtení jsem si říkala, že takto krásně nazdobenou poblivku jsme tu ještě neměli.
Krása, opravdu. Dcérenkám Boyky moc gratuluju za fotku a Boyce za poblivku. 👍👍👍