(2096) Křenové řízky s hedvábnou kaší

maso na řízky dle obliby
čerstvý strouhaný křen
brambory
česnek
mléko (smetana na vaření)
máslo
sůl

Oloupané, na osminky pokrájené brambory osolíme, přidáme 3 celé stroužky česneku, zalijeme vařící vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka – skoro do rozpadání.  (Vodu po uvaření brambor slijeme a použijeme na zeleninovou polévku nebo  na chudou česnekačku.)

Ohřejeme mléko s  kusem másla (aby se rozpustilo) a osolíme – lze použít i  smetanu, ale také ohřátou,  aby kaše zůstala nadýchaná a nezešedla.

Vylovíme česnek  (a buď ho necháme ve vývaru nebo sníme, někdo  vyhodí), brambory rozmělníme ručně nebo hnětacími metlami od ručního ETA mixéru, až v nich nebudou žádné kousky, následně vyměníme metly za šlehací a vléváme mléko nebo smetanu a šleháme a šleháme a šleháme až do úplně do jemné husté kaše bez hrudek. Pozor, mléko přiléváme postupně, abychom neutopily mlynáře 🙂

Řízky obalujeme když má maso pokojovou teplotu a hned je smažíme, žádná lednice a čekání.

V případě vepřových  pod klasický trojobal dáme strouhaný čerstvý křen – buď posypeme maso a vklepeme nebo prostě obalíme řízek ve čtyřobalu (křen je potřeba trochu přimáčknout, aby to drželo).

Do  řízků kuřecích nebo krůtích uděláme zářez – kapsu –  tu vysteleme strouhaným křenem a máslem, sklepneme, aby to při smažení nevyteklo a obalíme v troojobalu.

Přeju dobrou chuť … Sharka
(recept ponechán s minimálními úpravami)

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: (2096) Křenové řízky s hedvábnou kaší

  1. Jana Macůrková napsal:

    Dneska jsem byla pro větší zásobu masa, takže i řízkové tam mám. Ale u nás už dlouho nebyly bratislavské obrácené. Takže ze 4 druhů masa, proložit anglickou a cibulí…
    Vašek jak o nich slyšel, tak myslím, že má oslintaný mobil.

  2. a.rena napsal:

    O řízcích s křenem jsem už slyšela několikrát, ale ještě nikdy nezkusila. Já to vážně budu muset napravit. 👍

  3. lakysa22 napsal:

    Já prasátkové řízky potírám rozetřeným česnkekem, pak trojobal. S křenem to musí být bašta, doufàm, že se to bude hodit i k těm prsátkovým – pro jistotu zkusím jeden…🐷

    • kolma60pusi napsal:

      Prsátkové řízky… a ještě k tomu potřené česnekem = mňam!
      Když jsem poprvé aplikovala rozetřený česnek na masíčko, můj česnekomilný (tehdy ještě) novomanžel hleděl jako v Jiříkově vidění. Z mládí zmlsaný vynikajícími kuchařkami maminkou a hlavně babičkou kupodivu neznal.
      Křen jsem ještě nezkoušela. Budu muset napravit.

  4. kvetula.v napsal:

    Křenové řízky jsem nejedla, ani o nich neslyšela. Lákadlo je to veliké, jen sehnat opravdu dobý křen je velikááánskej problém. Mít zahrádku, vůbec se za pěstování nestydím, anžto najít ho někde na poli je v dnešní době nemožné 😕😷

  5. Vera M. napsal:

    Pamatujete, holky, na “párkový”? Tak když jsem daaaavno tomu nazad byla těhotná s dcerou, pořád jsem musela mít nožky s křenem !! Od té doby už nikdy ten párkový , ale láska ke křenu mi zůstala a když se k němu dostanu …..
    Tohle je ale zase novinka a mám radost , že mám důvod jist milovaný křen

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nikdy mne nenapadlo dát česnek k bramborám na brkaši. A to dokážu hodně věcí. 🤣🤣🤣 A mám mínus, vodu z brambor vylévám do odpadu …. tak jsem chytřejší, budu jí schovávat.
    Jen mám velký problém, nemám ETA mixér, můžu použít jiný? 🤔
    Ty řízky a smažení je pravda, pokud jsou vlhké z lednice, tak se jim neudělají ty správné boule na obalu. A vyzkouším, mažu je běžně různými pochutinami, křen bude premiéra.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..