2 větší nebo 3 menší kedlubny (celková váha po očištění 500-600 g)
1 menší cibule
3 brambory (500 g)
2 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 lžička soli
½ lžičky kmínu
(100 g mladého mraženého hrášku – nemusí být)
(petrželka na posypání – nemusí být)
Kedlubny oloupejte, zbavte košťálů a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, polovinu nastrouhané kedlubny a půl lžičky soli. Nechte zprudka opékat – míchejte. Když se kedlubny vydusí na tuk, uberte teplotu a poprašte moukou. Za stálé míchání minutku zasmažte. Původní recept říká: „to, co se nyní nachází v kastrůlku, může vypadat poněkud zvláštně“ – nevypadá to zvláštně, vypadá to jako kekel z pekel.
Nicméně nepohléhejte panice a hmotu zalijte 1,2 litry studené vody, po částech, aby se nevytvořily hrudky – a pořád míchat. K základu přidejte zbytek nastrouhané kedlubny, nakrájené brambory, zbytek soli a kmín. Přiveďte k varu a nezakryté vařte na mírném plameni asi 20 minut, až brambory změknou. Z uvařené polévky odeberte asi polovinu pevného obsahu (hlavně brambor) – zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Odebranou část vraťte zpět a dosolte.
Do hotové polévky vsypte mražený hrášek a nechte ho povolit a prohřát, vařit netřeba. Posypte nasekanou petrželkou.
No – potud původní recept.
Zajímalo mě to, ale – voda, kedlubna, brambory – přišlo mi to poněkud fádní. Takže jsem místo vody použila vývar a do hotové polévky jsem přidala trochu chilli vloček a smetanu. Neuškodila by ani lžíce domácí Vegety (recept 393). 1,2 l vody je na to množství hmoty málo, to by nebyla polévka, ale kaše – dala jsem litr a půl a ještě tu smetanu. Kmín jsem použila drcený, protože ho nemám ráda. A kedlubnu jsem měla jednu – model gigant. Byla krásně měkká, ale to strouhání je děs, příště použiju V-kráječ. Chtěla jsem přihodit vytuněný krutony od BOYE, chleba maje, ale nemaje kapie, nechala jsem to na příště.
Haderach
Líbí se mi oběverze,ale protože mám spoutu vývaru zkusím tu vytuněnou..Krutony Boye budou fajn i bez kapie.
Kedlubnovou z gigantů taky dělávám, opékám nakrájenou na kostičky. Nudle budou ještě lepší, líp se to opeče. A hrášek je dobrá vychytávka, dík za inspiraci.
Když si přdstavím giganty, které mívám na podzim, tak 1 gigant = asi hektolitr poblivky. Ale já z nich dělám hlavně zelí. Jo a chutnají našemu pesanovi.
Tak asi začínám blbnout. „kapie nemaje“ jsem četla „kedlubny nemaje“ a přemýšlšla, jak teda ta olévka z kedlubnů bz kedlubnů vlastně vypadá. Sakra, já chci jaro!!!!!
🙂
Moje babička byla přebornice na pěstování kedluben. Normálních i gigantů. Většinu jsme jich zožrali syrových rovnou u záhonku. Zelí se u nás nedělalo, ale vařily se zadělávaný s bramborama, na paprice, se slepicí, nebo králíkem (to jsem od dětství nikde neviděla a máma mi už taky neporadí) a POLÍVKY. A taky saláty. Jako malé mi ty polívky moc nejely. Ono krom dršťkové a rybí mi nejela žádná. Ale postupem času jsem se k nim propracovala. Krémové i kusové. A pod vidinou nekonečného přísunu kedluben (kde jsou ty časy) jsem se naučila dávat kus kedlubny do každé polévkové zeleninové směsi. Jo, kedlubnová je jednička!
Já vzpomínám na giganty s láskou . Na paprice neznám , ale zadělávané a jako zelí — oooo, mňam . Polévku jsem nikdy nevařila, bude určitě moc dobrá a líbí se mi více Helen verze – tak celkově
hele, to by na Beaveru mohlo projít….. když mi prošla kukuřicová,co mi kluci dotáhli receptík z Peru…
Hele, michat ten kekel ve vetsim mnozstvi bude peklo. To bych to asi udelala jen na masle a pak zaklechtku.
Anebo nakrájela na kostky a upekla.
já se nebojím….tohle budu moct dělat pro tak 10-15 lidí…co jedí polívky tohoto typu…
Já věděla, že tovylšepšíš! Hned jak budou za přijatlenou cenu..
Kedlubnovou dělám, ale stejně jako pečenou květákovou, jen tam přihodím trošku uvařených brambor. Vývar tam dávám taky, smetanu taky. Dlouho nebyla, dík za připomenutí.
Reni, asi máme stejný recepísek.
Kedlubnovou jsem ještě nikdy nedělala a i když tatínek pěstoval giganty, pak občas i já, většinou skončily jako krmení. Jen pokud byly mladé, tak se něco pokrájelo a schrouplo ke chlebu s máslem. Předloni jsme na trhu kupovali spoustu velikých máslových kedluben. Skoro všechny byly snědené zasyrova. Loni tamtéž ty kedlubny nic moc. Uvidíme co bude letos. Pokud se zadaří, zkusím víc využívat v teplé kuchyni. Už se tu objevilo víc receptů, které stojej za vyzkoušení. Toto přiřazuji 😋😷