(2100) Svatební koláčky

90 dkg polohrubé mouky
10 dkg hladké mouky
22,5 dkg másla
1 PL sádla
22,5 dkg cukru moučka
4,5 dkg kvasnic
1 vanilka (popřípadě vanilkový cukr)
kůra z 1 citronu
1 KL soli
1/4 l mléka
5 žloutků
rum

Necháme vzejít  kvásek, přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout pod utěrkou cca 1-2 hodiny.
Po vykynutí vyválíme, rozdělíme na malé bochánky a ty vyválíme na tenké pláty. Rádýlkem nakrájíme na maličké kousíčky, plníme tvarohem s rozinkou (při svatebních koláčcích rozinku půlíme), povidly nebo makovou náplní, a spojíme čtyři rožíčky. Dáváme hustě k sobě na plech, kde ještě necháme kynout. Mezi tím rozpálíme troubu na 180 – 200°. Těsně před vložením do trouby hustě potřeme koláčky  rozpuštěným máslem. Pečeme cca 15 minut.
Horké potom znova  potřeme rozpuštěným máslem s rumem a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Recept poslala Úsměvka: „Dělala jsem větší, nemám  rádýlko správných rozměrů. Tak jsem zkrátila páratko, abych je měla stejné. Podle něj jsem krajela vyválené těsto.  V každém kousíčku je trochu tvarohu s rozinkou. Tvaroh balený, ne v krabičce, s vejcem a cukrem a na každý kousek rozinku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

35 komentářů: (2100) Svatební koláčky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Recept hodný kulatého čísla. Jo, a doufám, že je jasný, že úvodní foto je před strčením do trouby.

  2. a.rena napsal:

    Teda, Úsměvko, obdivuji tvoji trpělivost a ještě víc výsledek tvé práce. To musí být mana nebeská! A ta jde přímo do ledvin. Mňam!

  3. Jana Macůrková napsal:

    Přiznám se, že mně se tyhle koláčky nikdy nelíbily. A to jsem na svatbu dcery Elišky pekla jen o málo větších 2500 za jediný den. Pekly jsme ve dvou (já a druhá tchýně), první zadělávání ráno v půl 4, skončily jsme v 11 večer. A padly…Nikdy víc.

  4. jarybarka napsal:

    Zato mě se líbí hodně! Obdivuju že jsi si s tím dala takovou práci. Určitě jsi s tim provoněla celý dům.
    Já jsem tu odvahu pustit se do takové práce neměla a tak jsem je nechala dělat u cukrářky.
    O to víc tě chválím a strašně ráda bych pár koštla.jsou krásné

  5. Vera M. napsal:

    Já moc děkuji za tento domácí vyzkoušený recept . U nás na severu o nich vím , jedla jsem je na jižní Moravě a to máslo s rumem, cukrem , to tam hraje !!
    My jsme s mamkou pekly koláče vždy jen na pouť v létě ( kromě svateb) a to takové ty klasické kulaté , co jich je na plechu 24 .

  6. bozena.fialova napsal:

    Koláčky jsou krásné, komu se nelíbí, ať dělá jiné. Ale hlavně děkuju za ten skvostný recept, podle poměru surovin to bude těsto jako dech a zdaleka nemusí být jen na svatební koláčky. Pečlivě si ho ukládám a brzy na něj dojde. :-))

    • Vera M. napsal:

      Máš pravdu , jen se vdechnou. Když není v těstě bílek , tak je to jasné 😋😋

      • Jana Macůrková napsal:

        Tak nevím, ale já do těsta na pečení NIKDY nedávám bílek. To by to těsto byo tvrdé.

        • bozena.fialova napsal:

          Tak nevím, jestli Hajková, Sandtnerová, Slawomilská i další autorky kuchařských knih měly těsto tvrdé, přidávajíce do něj kromě žloutků i c e l é vejce, a pak recept bez uzardění zveřejnily.

          • Jana Macůrková napsal:

            Jo, ale podívej se, kolik dávaly másla!

          • Vera M. napsal:

            Boženka má pravdu, u nás doma byla jedinou “kuchařkou” Sandtnerová, taková zelená bichle . Podle ní se především peklo , včetně vánočního cukroví . A receptů mnoho , mnoho výborných a rozmanitých . Dnes hovoříme tady o tomto konkrétním od UT . A díky za něj

          • bozena.fialova napsal:

            Samozřejmě, že kyprost těsta ovlivní množství másla, to platí pořád. A pokud někdo dá do kynutého těsta celé vejce a na másle škudlí, tak z toho leckdy vyjde munice do praku.

          • Francizska napsal:

            Pokud dělám cukroví, buchty atd. to fakt nesidim. Nic nenahrazují. A máslo to toho patří. Milovala jsem koláčky mojí babičky. Dělala tvarohové kulaté, makové rovné, ořechové rohlíčky. Vždy pekla všechny tři druhy. Já milovala ty tvarohové.
            Ono toho ve vaření moc ošidit nejde. Lze jen uvařit levnější jídlo že sezónních surovin atd.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Nechci úplně říkat, že je recept po mojí babičce, ale moje mamina je dělala, běžně taky větší. Jsem ráda, že Tě zaujal 😉

  7. BOYE napsal:

    Tedy, nebudu kecat. Tvarohový mám nejradši. A když se nešetří rumem při posledním pomazání, je to snad nejlepší z kynutého těsta, co se na Zeměkouli peče. A obdivuju každého, kdo má trpělivost ty malé maličkosti skládat. Úsměvko, paráda!

  8. Francizska napsal:

    Ty jsou nádherné. Jak nejsem na sladké, dala bych si. Moc se mi líbí. Správná velikost, moc hezký recept. Kolik jich bylo?

  9. kvetula.v napsal:

    No k trošku větším vázaným bych se přemluvit mohla. To těsto vypadá lehounce, sádlo dodá vláčnost a delší trvanlivost (jenže kde by dlouho vydržely, že?) . Doufám, že recept jednou využiju k pohoštění španělského vnoučka. Každoročně jim posílám český kalendář s receptama a při jejich prohlížení se mu prý vždycky blejskaj očiska. Ještě mu nebyly 3, když zapíchl prstík do obrázku kulatého povidlového koláče s drobenkou se slovy „to chci“. Jeho tatínek prohlásil, že to pečou babičky. Loni v létě si měl na nich přijet pochutnat. „Divná doba“ nám to překazila, ale můj nezvedený syn škodolibě udržuje koláče ve vnoučkově paměti (jasně, taky má na ně chuť) a já schraňuju recepty, ať mám podle čeho tvořit. Tento recept přikládám do souboru 😋😷

  10. sharka.68 napsal:

    jsou hezký, ale kolem mne už se nikdo nevdává a já je péct nebudu, ale dala bych si zopár ke kafíčku…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..