Nakládaná vejce, uvařená natvrdo a pak naložená v pikantním nálevu, zvaná Pickled eggs, jsou ve velké oblibě v anglo-americkém světě. Najdeme je v různých variantách v hospodách i supermarketech. Teď by mohla být tím pravým řešením pro přebytek velikonočních vajíček.
8-10 vajec natvrdo
chilli papričky
cibule
Na nálev:
1 l vody
300 ml octa (může být i jablečný)
9 dkg cukru
4 dkg soli
6 tabletek Sacharinu
1 lžíce hořčičného semínka
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
Nejprve si uvařte nálev a nenechte ho vystydnout. Vajíčka oloupejte a můžete propíchnout na několika místech vidličkou.
Cibuli nakrájejte na kolečka, chilli papričku můžete nakrájet na proužky nebo nechat v celku.
Vejce naskládejte do přiměřené uzavíratelné sklenice – prokládejte cibulí, papričkou a bobkovým listem z nálevu.
Vše zalijte horkým nálevem včetně koření. Nechte vychladnout, pak uzavřete a dejte do lednice. Nechte uležet alespoň 5 dní.
Na nálev existuje mnoho různých variant, s bílým vínem, s česnekem, dokonce i se skořicí nebo zázvorem. Lze mezi ně přidat tymián nebo třeba kopr. Já jsem zvolila model „utopenci“ a místo chilli papričky jsem dala nakládané kapie, protože nerada pálivé. A jelikož jsem použila červenou cibuli, budou moje vejce nakonec krásně růžová.
Haderach
I kdž mi vejcata nezbyla (nebarvila, ani nevařila jsem), tak tenhle recept se mi zamlouvá. Až budou mět přijet děti, tak zkusím. Jen se zeptám, proč současně cukr i Spolarin? Dávám buď jedno nebo druhé.
Hele, recept pravil a protoze sacharin nahodou mam, tak jsem neodmlouvala. Klidne dej cukr.
Já do nálevů dávám právě Spolarin, cukr se mi neosvědčil, okurky se mi u dna zakalovaly, nebo i přes zavaření kvasily (ne všechny) a tak jsem přešla na Spolarin.
Tsss, se mi neuložil komentář. Jen se sladidlem nemám zkušenost – já dávám jen cukr a no problemo. Ale tohle neumím, i poslechla jsem pana recepta.
Dávám oboje a vždycky v pořádku.
Já podle nějaké bůhvíkde vyhrabané rady vejce zalila nákevem z červené řepy (koupené – malé kuličky). Špitané to nebylo, letos jsem nevajcovala,ale vajec dost, tak něco málo bych podle na hoře uvedného recpectu zkusit mohla. A že to nebude pro mně, tak přidám hojně parpriček!👍
Jo, to je zas trochu jiný recept … a pak ještě je se sojovkou.
Jenže znáš můj názor na červenou řepu – to JÁ dělat nebudu. Tak to sem schovám a někdy z toho třeba bude VZK 🙂
Jednoduše nakládaná vejce natvrdo v červené řepě – Red Beet Eggs
12 vajec, natvrdo (nebo podle přání)
2 menší konzervy/sklenice naložené červené řepy (plátky, kostky nebo celé bulvičky)
Den před podáváním uvaříme vejce natvrdo (počet vajec zvolíme podle toho kolik potřebujeme, např. kolik hostů přijde). Vejce oloupeme, vložíme do nádoby a zalijeme červenou řepou i s nálevem tak, aby všechna byla v láku ponořena.
Vrstvíme vždy polovinu množství v použitých vajec (6) a zalijeme je 1 malopu konzervou řepy, následuje další vrstva z druhé poloviny použitých vajec (6) a zase přidáme řepu z jedné malé sklenice atd.
Vejce jsou nejlepší už druhý den od naložení. Tato vejce mohou být rozpůlená a použita např. na ozdobu salátů apod. Saláty tím získají atraktivní červenou ozdobu a budou také velmi delikátní. (Dadal)
A pak ještě:
Pikantnější natvrdo vařená vejce nakládaná do červené řepy – Beetroot pickled eggs
6 natvrdo vařených vajec
1 šálek jablečného octa
1 šálek šťávy z červené řepy (např. z plechovky konzervované s červené řepy)
1/3 šálku hnědého cukru
1 šálek nakrájené cibule
3 celé hřebíčky
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, naskládáme do přiměřeně velké sklenice.
Suroviny na lák dáme do hrnce a uvedeme do varu za občasného míchání.
Zmírníme teplotu a necháme zvolna vařit ještě 10 minut, pak necháme ochladit na pokojovou teplotu.
Připraveným vychladlým lákem přelijeme vejce ve sklenici tak, aby byla vejce zcela ponořená, sklenici uzavřeme víčkem. Necháme v lednici nejméně dva dny a pak teprve podáváme. (Dadal)
Jako – ta červená vypadají impozantně – ale podle tý louhující se cibule budu mít TAKY zajímavou barvu.
Myslím , že všichni milujeme vajíčka a že tenhle recept nezapadne . Naopak .
Sklenice s vajíčky se budou vyrábět ve velkém 😋
Mohl by to být i jedlý dárek. 😊
To mě hned napadlo.Synci rádi dostávají utopence od maminky tak budou i vejce.
Snadné a krásně je to.
Tedy já kteroukoli variantu, včetně těch koprových, která tady nejsou. Jen budu muset začít veeelmi zvolna, abych pak nemusela furtvejce a furtvejce. Začnu tak pěti, šesti, abych zjistila, co na tuhle variantu holky…
Holky, na Beaveru děláme do 5l lahví od znojemskejch okurek tuhle dobrotu už několik let..z řepy jsou barevná,ale chuti něco chybí. Ale kurkumová vejce, to je něco..ta mizej velice rychle…jen mne je nenapadlo nikdy vyfotit, ale recept dodám, už jsem o něj napsala, máme ho tam v naší knize receptů…jinak velice dobrá nakládaná vejce na kyselo s koprem a zakysankou přidanou k tomu, jsem jedla od Ukrajinců…
tak je to nálev z PICANTA nálevu a do toho 5 PL kurkumy…, prostě dle množství nálevu..těch 5PL je na celej pytlík Picanty…. a sklenici buď jen s vejcema, nebo přidat cibuli,česnek a chilli vločky…. a fígl – propíchat bílky… jako když zdobíte vajíčko voskem- ťupky….
Pikantu neznám, ale myslím, že bude dost podobná DiaNova, do které dávám okurky a jinou zeleninu já. Ta kurkuma dodá barvu a jinou chuť 😋
no, není…podobná…
Milé spolukuchatky, omlouvám se všem, které nad tímto receptem mají Pavlovův reflex, že já ho bohužel nemám. Já totiž nemám ráda ani utopence, a tak bych se ani nepřemluvila to zkusit. Můj manžel sní tak jednoho utopence za rok taky, takže zkoušet nebudu. To ovšem neznamená, že recept nechválím a všem, kdo budou vejce vyrábět, přeji dobrou chuť. Možná by to chutnalo zeťovi, a tak mu předám recept, ať třeba zkusí.
Se neomlouvej, můj muž zase nerad vajíčka natvrdo, takže to možná ochutná a možná taky ne. No, je jich jen 9, to kdyžtak zvládnu sama 🙂
Reni a tak to má být. Prostě výjimka co potvrzuje pravidlo.
Mě by zase nikdo neuctil např.mlíkovou polévkou obzvlášť se škraloupem.A jen o ní píšu je mi divně.
Můj táta měl rád utopence i vejce, tak to zkusil jednou dohromady a ujalo se to… prostě nakládané utopence prokládal vejci natvrdo 🙂
Vida, to bych mohla – utopence manželovi, sobě vajcata. Diiiik.
Koukám, recept zajímavý . Udělám. Navíc krásné varianty.
Miluju vařená vejce na čerstvý chléb s máslem, posolit, pažitku, miluju je v koprovce s bramborem, miluju vajíčkovou pomatlánku, ale …
A to takto, utopence častěji dělám, to je fakt, ale občas je jím. Toto si neumím představit.
Ale asi to bude tím, že nemusím vejce v aspiku.
Recept vypadá jako takový výborně, asi do něj zkusím hermelín 😋
To taky nezní špatně, ale nevím, co by udělal hermelín v horkým nálevu🤔
Ten musí být studený a přidat olej je potřeba 😉
Jéééééé… co to tu je?
Už si to ukládám a vyzkouším několik variant – prostě budu dávat do sklenic po dvou vejcích (nebo jen jedno?), ať můžeme hned srovnávat chutě. Na talíři budou i zajímavé různé barvy… Mužskej prohlásil, že to je divočina, ale já do toho jdu a jak ho znám, bude statečně koštovat 😁😷
Jen nebudu píchat vidličkou , ale malinkým nožem , to není vidět . Tak píchám i kvašáky. Mám strach, že vpichy od vidličky by byly na vajíčku moc vidět … nevím . Zároveň ale je určitě fajn, když ta chuť nálevu pronikne i dovnitř
Mně napadla ostrá špejle, je ještě slabší než ten nožík.
Mezi námi děvčaty – jak jsem loupala obarvená vajíčka, byly skvrnitý. Děsila jsem se, jak to v lahvi bude vypadat, ale octovej nálev je splehlivě odbarvil.
Hihihi… nabarvíš, odbarvíš, přebarvíš… Už se těším na obrázek z pátého dne 😉